ροή ειδήσεων

Αυτό είναι το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων εργασίας στον Τουρισμό

Πρόγραμμα που αφορά στην υλοποίηση δράσης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού, παρουσίασαν....
ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στην παρουσίαση του προγράμματος παρέστησαν η γενική γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδοµών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισµού κ. Ιωάννης Πυργιώτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.
Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης που έχει τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας ως 29 ετών» ανέρχεται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την υλοποίησή της αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/10/2014.
Στην ομιλία του ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: " Σήμερα παρουσιάζουμε το ειδικό πρόγραμμα «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 10.000 νέους έως 29 ετών στον τουριστικό τομέα». Αποτελεί τμήμα της δράσης για τους 45.000 νέους (ήδη οι αιτήσεις για τις πρώτες 35.000 βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και του συνολικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους που θα ωφελήσει περισσότερους από 62.000 ανέργους νέους με προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Γιατί ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε, για πρώτη φορά, να υλοποιήσουμε ένα τόσο στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων στον τουρισμό. Πρώτα και κύρια διότι ο τουρισμός αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο, εξωστρεφή και με πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Έναν από τους ανταγωνιστικούς τομείς στους οποίους θα βασιστεί το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της απασχόλησης. Και όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις η τουριστική ανάκαμψη θα αποτελέσει τον προπομπό της συνολικότερης επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι το δίμηνο Μάρτιο & Απρίλιο φέτος είχαμε – από το πρωτοποριακό σύστημα «Εργάνη» που μας δείχνει τις ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα - ένα θετικό ισοζύγιο +38.248 θέσεων εργασίας, έναντι μόλις + 6.871 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εδώ προφανώς επιβεβαιώνονται και οι ενδείξεις που σας προανέφερα για σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος. Παράλληλα, φαίνονται και οι σημαντικές νέες δυνατότητες που μας παρέχει το πρωτοποριακό σύστημα «Εργάνη». Μας βοηθά να σχεδιάζουμε πιο αποτελεσματικές πολιτικές απασχόλησης, γιατί μας φανερώνει, μεταξύ άλλων, τους κλάδους που βρίσκονται σε άνοδο ή έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Και ο τουρισμός είναι ένας από αυτούς. Η στήριξή της κυβέρνησης στον τουρισμό είναι δεδομένη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και εμείς, ως υπουργείο Εργασίας αναγνωρίσαμε τον ΣΕΤΕ ως ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο. Ικανοποιώντας έτσι το δίκαιο αίτημα (και αυτονόητο δικαίωμα) ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις".

Και κατέληξε: " Αναβιώνουμε το πρόγραμμα του «κοινωνικού τουρισμού» της Εργατικής Εστίας που έχει καταργηθεί από τις αρχές του 2012. Έστω και σε μικρή έκταση θα υλοποιήσουμε ξανά φέτος ένα τέτοιο πρόγραμμα, μέσω του ΟΑΕΔ, για να δοθούν ανάσες σε εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, για να τονωθεί η τοπική οικονομία μικρών τουριστικών περιοχών. Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα 2013 του κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ. Ολοκληρώνοντας έτσι μια δέσμη παροχών του υπουργείου Εργασίας που, πέρα από την προφανή κοινωνική τους σημασία, έχουν και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς ενισχύουν τον εγχώριο τουρισμό . Για να επανέλθω στο πρόγραμμα: ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε αυτή η ειδική διαχείριση – δηλαδή από τον ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι – είναι γιατί ανταποκρινόμαστε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κλάδου. Π.χ. ειδικές προδιαγραφές των συμμετεχόντων ως προς τη γνώση ξένης γλώσσας, αποφοίτηση από τουριστική σχολή κ.λπ. Και σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη σύζευξη που θα προκύψει μεταξύ νέων και επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε πιο σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Θα ήθελα, ακόμη να επισημάνω, ότι λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του τουριστικού κλάδου (εποχικότητα, προσωρινές συμβάσεις κ.λπ.) διασφαλίσαμε και εδώ – όπως και στο πρόγραμμα των 35.000 θέσεων - ότι δεν θα υπάρξει ανακύκλωση προσωπικού, δεν θα υπάρξουν απολύσεις υφιστάμενων εργαζομένων. Θέσαμε όρο το κανονικό προσωπικό να είναι, αριθμητικά, τουλάχιστον ίσο με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπλέον, με το πρόγραμμα θα υπάρξει ουσιαστικά υποκατάσταση μαθητευόμενων από το εξωτερικό με νέους από την Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι και αυτό είναι από τα θετικά σημεία του προγράμματος".

Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε: " Το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει το πρόγραμμα με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα Είναι δεδομένο ότι υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, καινοτομία και δράση που συμβάλει στην τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στην αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων και ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας. Θέλω να επισημάνω όμως ότι πέρα από τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη συστηματοποίηση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Τέλος, επιδίωξή μας είναι ήδη από φέτος μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και εκπαίδευσης να αναλάβουμε κοινές δράσεις με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας στον Τουρισμό".

Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: «Το πρόγραμμα επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, θα προσφέρει σε 10.000 νέους και νέες ανέργους θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα προσόντα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα προοπτική απασχόλησης στον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ευχαριστούμε τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων για τη συνεργασία».

Ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *