ροή ειδήσεων

ΣΕΠΕ: Αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% το α΄ τρίμηνο

Αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 αποτυπώνουν τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2013 του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Μιχάλη Κανδαράκη...
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι εργοδότες που στη συγκεκριμένη περίοδο προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, επέλεξαν την πλήρη απασχόληση (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 23,37%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας ενώ αντίστοιχα, το α΄ τρίμηνο του 2012, είχαν μετατραπεί 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.

Όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι συμβάσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης μειώθηκαν κατά 12%, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης κατά 0,96%.

Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Τέλος, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν σε άλλους είδους συμβάσεις κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του έτους 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, είναι μειωμένες κατά 23,81% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, κατά 40,1 % όσον αφορά την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, και αυξημένες κατά 5,42% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αναπροσαρμογή μισθολογικών επιπέδων

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναπροσαρμογή των μισθολογικών επιπέδων με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Στο α τρίμηνο 2013, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους, προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 14,69%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, 11.655 επιχειρήσεις προέβησαν σε ατομικές μειώσεις μισθών για 33.187 εργαζόμενους αυτών, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 20,14%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι αλλαγές μισθολογικών επιπέδων αφορούν συνολικά σε 11.765 επιχειρήσεις και σε 42.062 εργαζόμενους. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας εκτιμά ότι ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αφού σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία του ΙΚΑ, το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας υπερβαίνουν τις 200.000, ενώ οι μισθωτοί εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ.

Σε υψηλά επίπεδα η αδήλωτη εργασία

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν στο μεταξύ τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, που αγγίζουν το 39,4% στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2013, τα μεικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του Ι.Κ.Α., του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 17.189 επιχειρήσεις όπου εντοπίσθηκαν 6.765 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι

Από αυτούς οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% από τον αριθμό των 5.072 αλλοδαπών εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και οι 4.165 ημεδαποί που συνιστούν το 34,4% των 12.117 των ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, τα ποσοστά αυτά είναι ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου καθώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και διενεργούνται είτε μετά από καταγγελίες είτε σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *