ροή ειδήσεων

Κούρεμα χρέους 97% σε άνεργο

Δύο αποφάσεις – Σταθμούς, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Πύργου του Δήμου Γόρτυνας, βάσει των οποίων διαγράφονται - "κουρεύονται τα τραπεζικά χρέη" κατά 97% και 96%, σε υπερχρεωμένο νεαρό ζευγάρι (35 & 32 ετών), με δύο ανήλικα παιδιά...
Η οικογένεια αυτή σε πλήρη οικονομική δυσπραγία μετακόμισε στη Κρήτη, εφόσον και οι δύο σύζυγοι έχασαν την δουλειά τους στην Αθήνα, ως θύματα της κρίσης.

Το υπερχρεωμένο ζευγάρι ζήτησε από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) νομική συνδρομή. Όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα, αναλύθηκαν και τεκμηριώθηκαν από την υπηρεσία υπερχρέωσης της ΕΝΚΗ Κρήτης, σε συνεργασία με την αρμόδια δικηγόρο της νομικής υπηρεσίας. Ως μοναδικό εισόδημα αναφέρεται το ποσό των 225 € μηνιαίως, από ορισμένα μεροκάματα και η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου μάρκας Renault 1400cc.

Στην συζήτηση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο, κατατέθηκαν ενστάσεις και προτάσεις εκ μέρους των νομικών εκπροσώπων των τραπεζών, οι οποίοι και παρέστησαν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων. Το Ειρηνοδικείο, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις καταθέσεις, διαπιστώνοντας την αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες ωστόσο παλαιότερα εξυπηρετούντο κανονικά, την ανεργία των δανειοληπτών, την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, αναγνωρίζοντας ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν δόλο κατά τον δανεισμό τους και τα όσα άλλα αναφέρονται και τεκμηριώνονται στις αιτήσεις των οφειλετών, εξέδωσε τις παρακάτω δύο αποφάσεις ορόσημο για τα ελληνικά χρονικά υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση της Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης).

Για τη μεν σύζυγο δανειολήπτρια, οφειλέτη δύο τραπεζών, ρυθμίζονται τα χρέη της συζύγου, συνολικού ύψους 31.413,46€ ως ακολούθως:

• Μηνιαία καταβολή 20 € και στις δύο τράπεζες, επί τέσσερα (4) έτη! Ήτοι, 15,74 € στην πρώτη και 4,26 € στην δεύτερη τράπεζα.

• Συνολικές καταβολές για ολόκληρη την 4ετία ποσού 960 €, (20 € Χ 48 μήνες).

• Απαλλάσσει την δανειολήπτρια από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών της, με διαγραφή χρέους των 30.453,46 €.

• Ποσοστό διαγραφής χρέους 97%. – (Σχεδόν πλήρης διαγραφή χρέους)

Για το δε δανειολήπτη σύζυγο, οφειλέτη τεσσάρων τραπεζών ρυθμίζονται τα χρέη του συζύγου, συνολικού ύψους 75.136,36 € ως ακολούθως:

• Μηνιαία καταβολή 60 € και στις τέσσερεις (4) τράπεζες, επί τέσσερα (4) έτη!

• Ήτοι, 9,57€ στην πρώτη, 25,58€ στην δεύτερη, 5,00€ στην τρίτη και 19,84€ στην τέταρτη τράπεζα.

• Σύνολο καταβολών για ολόκληρη την 4ετία, ποσού 2.880€, (60 € Χ 48 μήνες).

• Απαλλάσσει τον δανειολήπτη σύζυγο από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών του, με διαγραφή χρέους των 72.256,38 €.

• Ποσοστό διαγραφής χρέους 96%. – (Σχεδόν πλήρης διαγραφή χρέους)

Από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης), επισημαίνεται ότι πρόκειται για σημαντικότατες αποφάσεις, στο σκεπτικό των οποίων για πρώτη φορά "προσδιορίζεται" και αναδεικνύεται το τεράστιο θέμα της συν-ευθύνης των Τραπεζών, στην υπερχρέωση των καταναλωτών.

Επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει συνυπαιτιότητα των τραπεζών ως προς την χρηματοδότηση των δανειοληπτών/οφειλετών. Αυτό τεκμαίρεται εκ του γεγονότος ότι κατά την χορήγηση των δανείων μολονότι οι τράπεζες είχαν την δυνατότητα με την συνδρομή των ηλεκτρονικών συστημάτων (ΔΙΑΣ ή ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) να ασκήσουν έλεγχο, επέδειξαν βαριά αμέλεια αλλά και επιθετική στρατηγική πώλησης των τραπεζικών προϊόντων, μέσω καταιγιστικών διαφημίσεων. Αυτή η πολιτική παρέσυρε τους καταναλωτές σε υπερκαταναλωτικό δανεισμό υψηλών επιτοκίων με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η οικονομική ισορροπία χιλιάδων νοικοκυριών.

Οι αποφάσεις αυτές έδωσαν δίκαιη λύση σε ένα ακόμη υπερχρεωμένο νοικοκυριό ανέργων συμπολιτών μας, δικαιώνοντας τις προσπάθειες της ΕΝΚΗ Κρήτης. Η ΕΝΚΗ Κρήτης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει την υπηρεσία υπερχρέωσης της για την άρτια νομική προετοιμασία της υπόθεσης. Συγχαρητήρια στους Έλληνες δικαστές που στέκονται στο ύψος τους, εφαρμόζοντας την ουσία αλλά και το γράμμα του νόμου, μετριάζοντας τον πόνο της υπερχρέωσης των συμπολιτών μας, που προκαλεί η οικονομική κρίση και κοινωνική κρίση με την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, και της ανέχειας.
Πηγή: cretalive.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *