ροή ειδήσεων

Η απάτη του "αγίου" φωτός

Ιστορική περίληψη
Περί τον 9ο αιώνα οι Χριστιανοί επισκέπτονταν τους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσουν τα εδάφη όπου έζησε(μάλλον) ο Ιησούς Χριστός. Όταν η Ιερουσαλήμ πέρασε στα χέρια των Σαρακηνών οι οποίοι ήταν οπαδοί του Μωάμεθ, οι προσκυνητές σταμάτησαν... να την επισκέπτονται Θέλοντας να ανανεώσει το ζήλο των προσκυνητών, ο Αυτοκράτορας της Δύσης , με άδεια του Καλιφά, βασιλιά των Σαρακηνών, στόλισε την Ιερουσαλήμ με Μοναστήρια και Εκκλησίες. Μετά τον θάνατο και των δύο αρχόντων οι Άραβες άρχισαν πάλι τις καταστροφές και έτσι οι προσκυνητές και πάλι λιγόστεψαν, όπως και τα... κέρδη των μοναχών.

Ο Κοραής έγραψε: «Οι Μοναχοί, ως φρόνιμοι, δεν άργησαν να θεραπεύσωσι την δυστυχίαν, επινοήσαντες στο θαύμα του αγίου φωτός». Έτσι, για κάποιο διάστημα, με «νύχια και με δόντια» οι μοναχοί κράτησαν το εφεύρημα τους αυτό γεμίζοντας τα φυλακτήρια τους με τα αργύρια των αφελών πιστών. Στις αρχές του 11ου αιώνα, ο Σουλτάνος της Αιγύπτου, Αχέμ Βαμριλλάχ, «ακούσας ότι εγίνετο με δόλον των ιερέων θαύμα ετήσιον εις την Ιερουσαλήμ, ωργίσθη τόσον, ώστε και τον Ναόν του Αγίου Τάφου κατέσκαψε, και όλα τα ευρεθέντα εις αυτό πλούτη μετέφερεν εις το βασιλικόν του θυσαυρόν» (MOSHEM).

Παρ' όλα αυτά, οι μοναχοί κατόρθωσαν να ανοίξουν και πάλι την επικερδή επιχείρηση του προσκυνήματος και με το πρεστίζ του «θαύματος».Το μόνο που έμενε να ρυθμίσουν, ήταν η απαλλαγή απο την ενόχληση των Αράβων και κάτι τέτοιο έγινε με την επινόηση και την εγκληματική εκστρατεία των Σταυροφοριών Μετά τις Σταυροφορίες, οι Λατίνοι παρέμειναν για 88 χρόνια στην Ιερουσαλήμ, και έθρεψαν με το θαύμα τους αυτό την ακολασία τους. Μετά το επικερδές αυτό εμπόριο πέρασε στα χέρια των Ανατολικών, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα

Το "θαύμα"
Υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες αναφορές σχετικά με τη βίωση του "θαύματος" του αγίου φωτός της Ιερουσαλήμ ανά τους αιώνες. Μια από τις πρώτες, βρίσκουμε στο οδοιπορικό της Αιθερίας, που αναφέρεται στην περιήγηση μιας μοναχής στους αγίους τόπους κατά τον 4ο ή 6ο αιώνα.
Γύρο στον 9ο αιώνα αρχίζει να παρουσιάζεται από προσκυνητές το εν λόγω φως ως θαύμα, ως θεόπεμπτο δώρο που "κατέρχεται ουρανόθεν στον Άγιο Τάφο". Μια ακόμη μαρτυρία, από τις πρώτες που αποδίδουν υπερφυσικό χαρακτήρα στο άναμμα του Αγίου Φωτός ήταν αυτή του Γάλλου Βερνάρδου (Bernardus Monachus), Καθολικού μισιονάριου και μοναχού, ο οποίος έκανε προσκυνηματικό ταξίδι στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη μεταξύ του 865 έως το 870 μ.Χ. και αποδίδει σε άγγελο τη μετάδοση του φωτός στον Πατριάρχη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή του γεγονότος από τον Φουσέ της Σαρτρ (Foucher de Chartres, 1059-1127), τον Γάλλο ιερέα και χρονικογράφο της Α' Σταυροφορίας, έναν από τους αξιόπιστους μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων της εποχής.

Ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πιθανή μαρτυρία περί θαύματος είναι ότι αυτές γίνονταν από εκκλησιαστικά πρόσωπα, ή πρόσωπα των οποίων το πολιτικό μέλλον ήταν εξαρτώμενο από τη θρησκεία. Φυσικά υπήρξαν και μερικές εξαιρέσεις όπως αυτή του Πάπα Γρηγορίου Η' (Αρχιερατεία: 1227-1241)που αποκήρυξε το Άγιο Φως ως απάτη, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771).ο οποίος κατάργησε την τελετή του αγίου φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν κ.α.

Στο άρθρο μας θα κάνουμε σαφές ότι οι καιροσκοπικές και κερδοσκοπικές αυτές μαρτυρίες είναι ψευδείς,γεγονός το οποίο δυστυχώς, καθιστά τους ανθρώπους που εμπλέκονται ως σήμερα σε αυτές, ανίκανους να μεταδώσουν την αλήθεια του χριστιανισμού

Η απάτη
Το 1964 κληρικός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων αποκάλυψε: «Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως». «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».

Μια πιο σύγχρονη και επιστημονική εξήγηση αφορά μια αρχαία, απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνεται απί τους κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,σύμφωνα με την οποία τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φώσφορο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της αυτοανάφλεξης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι υποστηρικτές του "θαύματος" επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο φώσφορος ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα ωστόσο είναι γνωστό πως στη μέση ανατολή από την αρχαιότητα ακόμα, υπήρχαν ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες.

Ένας άλλος ισχυρισμός σχετικά με την αγιότητα της ελεύσεως του φωτός προκύπτει από το γεγονός ότι η φλόγα των 33 κεριών του δεν καίει εάν την αγγίξεις για μερικά δευτερόλεπτα Αν και η φλόγα που δεν καίει χρησιμοποιείται συχνά από πλανόδιους μάγους και κομπάρσους σε τσίρκο, ως μη κανονική φλόγα, έχει δοθεί εξήγηση και σε αυτό. Είναι γνωστό, ότι η αυτοανέφλεξη του φωσφόρου δεν προκαλεί θερμότητα στην αρχή και η φλόγα είναι σχετικά ψυχρή. Έτσι εξηγείται επιστημονικά το φαινόμενο της ακαΐας. Κατά την καύση των 33 κεριών, παράγεται ισχυρό ανοδικό ρεύμα, και η φλόγα που δημιουργείται πάλλεται. Η παλλόμενη φλόγα σε συνδυασμό με το παλλόμενο χέρι δημιουργούν μια παροδική ανοχή του σώματος μας σε αυτήν, εφόσον δεν παρεμβάλλονται ουσίες ταχείας καύσης όπως πχ τρίχες.

Αυτή το "ιερό" κατασκεύασμα προσέλκυσης τουριστών-προσκυνητών είχαν το θράσος να απαιτήσουν να γίνει "μυστήριο" και να αναγράφεται ως "τελετή του μυστηρίου του αγίου Φωτός" αλλά ευτυχώς ο τότε μητροπολίτης Κυριακουπόλεως Αριστόβουλος, αντέδρασε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι ανίερο, αφού αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Ο σοφός διδάσκαλος του γένους, Αδαμάντιος Κοραής, μας πληροφορεί σχετικά στον τρίτο τόμο του βιβλίου του «ΑΤΑΚΤΑ», ότι, "οι χριστιανοί Πατέρες δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι τον 9ον μ.Χ αιώνα περί του «αγίου» φωτός", και αφού αναγνωρίζει μόνο τον Ιησού Χριστό ως το Αληθινό Φως, αποκαλεί τους Αγιοταφίτες ιερείς λαοπλάνους, και συνεχίζει λέγοντας «Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι΄ αισχροκέρδειαν... Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, άν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;»

~Σε καμία περίπτωση δεν τασσόμαστε κατά των συνανθρώπων μας που δέχονται το συμβάν ως θαύμα. Η ορθοδοξία και η πίστη στο Χριστιανισμό είναι καλώς ή κακώς ριζωμένη στα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και γι αυτό το λόγο είναι σεβαστή. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε θαύματα, αγίους και μύθους και για αυτό το λόγο είναι απάνθρωπο και αισχρό η ανάγκη αυτή να γίνεται προϊόν εμπορίου και φανατισμού από κάποιους δήθεν εκπροσώπους της πίστης. Αυτούς με τις λιμουζίνες, τα ακίνητα, τις off shore εταιρείες, τα άμφια και τα μπλιχλιμπίδια των εκατομμυρίων ευρώ, τους δημόσιους υπάλληλους που πρωτοξεκίνησαν το φακελάκι, τους παιδόφιλους, τους πολεμοχαρείς, τους ιμπεριαλιστές, τους ρατσιστές, τους φυλάργυρους μασόνους υπηρέτες του θεού. Ευχαριστώ πολύ για το θαύμα που μας προσφέρετε αλλά δε θα πάρουμε. Και αν σε κάθε περίπτωση εσείς εκεί στα Ιεροσόλυμα, έχετε ανώτερες σχέσεις με τον Παντοδύναμο, ζητήστε του να σταματήσει ο πόλεμος στη γειτονιά σας, την Παλαιστίνη.~ Καλό ποδοπάτημα.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/5/13 12:11

    ρε φίλε, ρώτα την μάνα σου ποιός είναι ο πατέρας σου και εκεί θα δεις απάτη..... και αποφασίστε από τί βγαίνει το φώς , από φώσφορο, από κερί, από καντήλι, από αναπτύρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/5/13 12:43

    Αυτά τα ψάχνουν χρόνια. Μέσα στον Πανάγιο τάφο ΔΕΝ υπάρχει φωτιά. Ο κάθε μαλάκας άθεος λέει ότι μαλακία του κατέβει. Δεν πειράζει...φτάνει η ώρα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/13 16:59

      Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΩΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος5/5/13 12:51

    giauto o xristos file mou!!! einai toso megalos... giati afinei akoma kai kapia mizera anthropakia pou nomizoun oti ta jeroun ola... na lene tetoies malakies!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/5/13 13:23

    Α βρε ζώα κοιμησμενοι...σε σας στηρίζεται όλη η κερδοφόρα βιομηχανία της θρησκείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/5/13 15:52

      Με τις ειρωνείες κατά του Θεού ή εναντίον όσων πιστεύουν σε Αυτόν, δεν Τον καταργείς. Ούτε αποφασίζεις εσύ (ή εγώ, ή οποιοσδήποτε άλλος) αν υπάρχει Θεός, ποιος είναι και πώς είναι.
      Μην απεραντολογείς, λοιπόν. Την επόμενη φορά που η συνείδησή σου θα σε ελέγξει περί Θεού, έχε το θάρρος να της πεις ότι Τον αρνείσαι επειδή δεν σου αρέσουν οι αξίες που πρεσβεύει, αντί να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου πως, μαζί με μερικές χιλιάδες ακόμα γραφικούς, ανακάλυψες ότι δεν υπάρχει, ενώ τάχα υπάρχει ο… Διόνυσος ή όποιο άλλο φαιδρό απολίθωμα του παγανιστικού παρελθόντος.

      Άσε εμάς τους μερικά δισεκατομμύρια χαζούς να πιστεύουμε και μείνε με τους χιλιάδες έξυπνους που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με εσένα. Είναι συνταγματικό σου δικαίωμα, σεβαστό καθ’ όλα.

      Αναγνώρισε, μόνο, αν θέλεις, το ίδιο συνταγματικό δικαίωμα και σε εμάς.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/5/13 21:50

      Ενώ η κερδοφόρα βιομηχανία, ας πούμε του τζόγου στηρίζεται σε μεγαλοφυείς επιστήμονες, ε;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος6/5/13 17:04

      Αν ο τζόγος για σένα είναι θρησκεία μάλλον έχεις δίκιο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/5/13 20:09

    το αρθρο αυτο εχει ανεβει απο γνωστο 12θειστη κ πολεμιο του ΧΡΙΣΤΟΥ Κ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.ΣΥΝΗΘΩς ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΡΦΩΘΕΙ.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Κ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ Ν.......Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/5/13 21:39

      Χμμ άρα να μην τα βάζουμε πολύ μαζί τους, θα μας ρίξει κανά κεραυνό ο Δίας, και θα ψαχνόμαστε.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος5/5/13 20:43

    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΘΕΪΣΤΕΣ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ! ΚΡΙΜΑ.. ΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΑΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΑΘΕΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/5/13 21:47

      Προσωπικά πιστεύω στον Θεό, αλλά πιστεύω πως όλοι έχουν δικαίωμα, να εκφράζουν την άποψή τους. Εξ' άλλου αυτό είναι τα μεγαλύτερο αγαθό που έχουμε ως άνθρωποι.
      Ελευθερία. Και δεν μπορούμε να την στερούμε απο κανέναν όπως και κανένας να στερήσει την δική μας.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος5/5/13 23:37

    Όλες οι θρησκείες είναι κατασκευάσματα υποχθόνιων και τρισάθλιων ανθρώπων.Είναι πολύ εύκολο να υποδουλώσεις την ψυχή κάποιου με το πρόσχημα της μετά θάνατον ζωής.Ειδικά ο χριστιανισμός με τόσα παρακλάδια,είναι ο χειρότερος καταστρέφοντας τα πάντα στο περασμά του...ορθόδοξοι,καθολικοί,προτεστάντες,μονοφυσίτες,ιεχωβάδες και η σαρα και η μάρα και το κακό συναπάντημα...Ζώα που δεν ξέρετε τι σας γίνεται,αγαπάτε αλλήλους λέτε,και μόνο το να μισείτε και να κακολογείτε ξέρετε να κάνετε.Πηγαίνετε στις εκκλησιές μόνο για να κουτσομπολέψετε,ούτε καν ξέρετε τι λένε αυτοί οι ύμνοι που ψέλνουν οι ρασοφόροι επαγγελματίες...ζώα θα είστε μια ζωή,καταστρέψατε έναν κορυφαίο πολιτισμό,τον αρχαίο ελληνικό,που έχει προσφέρει τόσα στον κόσμο,ντροπή σας,υποστηριχτές των παλιοεβραίων...που μισούν τα πάντα,άχρηστα όντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/13 01:26

      Μπράβο πήγαινε τώρα παρακάλα τον δια να μας ρίξει κανα κεραυνο να μας βάλει στον ίσιο δρόμο

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος6/5/13 00:38

    Νεκταριε χαλαρωσε καρφωνεσε ασχημα,ο τροπος που απευθυνεισε στους σχολιαστες δεν αφηνει καμμια αμφιβολια οτι εισαι εσυ.στο εχω ξαναπει εισαι κουραστικα προβλεψιμος.κανε κατι γιατι στο τελος θα βαρεθεις κ εσυ ο ιδιος να διαβαζεις τις βρισιες κ τις αερολογιες σου.σκοπος της ζωης σου εχει γινει να κατηγορεις τους Χριστιανους κ να τους αποκαλεις εβραιους,αυτο ειναι εμμονη κ αφορητη ΚΑΤΙΝΙΑ απο μερους σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/5/13 01:16

    Τό Ἅγιον Φῶς μαρτυρεῖ τήν Ὀρθοδοξία


    Ἡ σχισμένη καί μαυρισμένη κολώνα!
    Τό Πάσχα τοῦ 1549 μ.Χ. οἱ Ἀρμένιοι κατώρθωσαν νά δωροδοκήσουν τόν Τοῦρκον Διοικητήν, καί νά ἐκδώση ἀπαγορευτικήν διαταγήν πρός τόν Ἕλληνα-Ὀρθόδοξον Πατριάρχην Σωφρόνιον Δ΄, ὥστε νά μήν ἔχει πρόσβασιν ἐντός του Ναοῦ διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός.
    Οἱ φρουροί ἔκλεισαν τήν Ἁγίαν Πόρτα καί ὁ Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ΄ μέ τό ἱερατεῖον καί τούς πιστούς του παρέμειναν ἔξω προσευχόμενοι, ἀναμένοντες τήν ἔκβασιν τῶν γεγονότων. Πράγματι ἡ ἀπάντησις τοῦ Κυρίου μᾶς ἦταν ἄμεσος. Παρά τάς ἀπέλπιδας προσπαθείας τοῦ Ἀρμενίου Πατριάρχου, τό Ἅγιον Φῶς δέν ἔλαμψε εἰς τό ἱερόν Κουβούκλιον ἤ εἰς ἄλλον σημεῖον ἐντός του Ναοῦ. Τό Ἅγιον Φῶς ἐξῆλθε διαπερνόν τήν Κολόναν, ἡ ὁποία μέχρι σήμερον φαίνεται σχισμένη καί μαυρισμένη, καί πρός μεγάλην κατάπληξιν ἤναψαν τά κεριά, τά ὁποῖα ἐκρατοῦσε εἰς τάς χείρας τοῦ ὁ Ὀρθόδοξος Πατριάρχης. Εἰς τήν συνέχειαν ὁ Πατριάρχης ἔδωσε τό Ἅγιον Φῶς εἰς τούς Ὀρθοδόξους, οἱ ὁποῖοι εὐρίσκοντο εἰς τήν αὐλήν, ἐνῶ ὁ Ἀρμένιος ἔφυγε ντροπιασμένος.Τό ἀξιοθαύμαστον γεγονός ἐμαρτύρησε ὁ Ἐμίρης Τοῦνομ, ὁ ὁποῖος ἐκείνην τήν στιγμήν ἦτο φρουρός εἰς τήν Ἁγίαν Πόρτα. Αὐτό ἔγινε αἰτία νά πιστέψη καί νά γίνη Χριστιανός. Οἱ Τοῦρκοι τόν σκότωσαν διά νά μήν μαθευθῆ τό γεγονός. Συμφώνως πρός ἄλλην ἐκδοχήν, ὅταν ἀντελήφθη τό θαῦμα ἀνεφώνησε πρός τούς συγκεντρωμένους: «Αὐτή εἶναι ἡ ἀληθινή πίστις». Οἱ Τοῦρκοι διά τήν ἀλλαξοπιστίαν τοῦ τόν ἔκαψαν ζωντανόν. Τά ὀστᾶ τοῦ σήμερον φυλάσσονται εἰς τό Μοναστήριον τῆς Μεγάλης Παναγιᾶς. Ὅταν ὁ Σουλτάνος ἐπληροφορήθη τό θαῦμα, ἐξέδωσε φιρμάνιον καί ἀνεγνώρισε τό ἀποκλειστικόν δικαίωμα διά τήν λῆψιν τοῦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/13 12:51

      Εσύ που λες για τον Δία και την Ήρα και ο άλλος για αερολογίες και κατινιές μάλλον ''αγαπάτε αλλήλους'' και πορεύεστε όπως ο Χεσούς...Εσείς οι Χριστιανοεβραίοι κάνετε τα πάντα για να αποδείξετε ότι η θρησκεία σας είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες,είτε με θαύματα,είτε με αγίους,είτε με πολέμους και καταστροφές των άλλων.Έχετε μια θρησκεία που προσαρμόζεται αναλόγως τους καιρούς...τα περισσότερα στοιχεία της είναι κλεμμένα από άλλες εξού και οι τόσες οικουμενικές σύνοδοι που έχετε κάνει για να αποφασίσετε τι σας συμφέρει και πως θα την κάνετε βιώσιμη έναντι των άλλων....Διαβάστε πρώτα και κρίνετε αντικειμενεικά χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς φανατισμό...ΚΑΙ για σένα φίλε,δεν είμαι ο Νεκτάριος,ούτε καν τον ξέρω......ΔΙΑΒΑΣΤΕ πρώτα,όχι άλλη μασημένη τροφή,και μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο,όλα ανατρέπονται αρκεί να μην φοράς παρωπίδες!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/5/13 13:57

      Το ότι υπαρχουν κάποιοι Χριστιανοί οι οποίοι κανουν αυτά που λες,δεν σημαίνει ότι είναι όλοι έτσι. Ο Χριστιανισμος διδάσκει αγαπη σε όλους μα ποιό πολύ στους εχθρούς,και φυσικά ελευθερία σε όλους να κάνουν και να πιστεύουν ότι θέλουν. Δεν φταίει η θρησκεία αλλά κάποιοι οπαδοί της η οποίοι νομίζοντας ότι επειδή πιστεύουν θα σωθούν. Και επισης αρκετά με τους Εβραίους, οι περισσότεροι Εβραίοι απεχθάνονται τον Χριστιανισμό.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος6/5/13 12:55

    Δεν κατάλαβα ποιο το πρόβλημά σας με τους αθεϊστές. Κακό είναι να μην πιστεύει κάποιος σε κάποιον θεό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/13 16:14

      Φυσικά και δεν είναι, εφόσον όντως το πιστεύει, και όχι επειδή δεν τον συμφέρει να πιστεύει.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος6/5/13 18:28

    εμεις δεν εχουμε προβλημα με τους αθεους,με τους αντιχριστους εχουμε.ολη αυτη την κουβεντα δεν την ξεκινησαν οι χριστιανοι,την ξεκινησαν αυτοι που ανεβασαν αυτη την αναρτηση.Νεκταριε τι χαμπαρια?ολα καλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/5/13 23:53

    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΠΟΥ ΘΕΣ...ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *