ροή ειδήσεων

Φινλανδία: Δικαστική απόφαση για το ελληνικό δάνειο

Nα δώσει στη δημοσιότητα τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2012, με την οποία δόθηκαν στο Ελσίνκι εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση...δανείου στην Αθήνα, διέταξε την κυβέρνηση της χώρας το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Φινλανδίας .

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την φινλανδική κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να διατηρήσει κρυφό ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση της χώρας.
"Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο η συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012 είναι δημόσιο έγγραφο, εκτός των τραπεζικών δεδομένων" αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου.
Η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας, Ανίτα Σιχβόλα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας, αφού απαλειφθούν τα τραπεζικά δεδομένα από το κείμενο.
Τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας είχαν ζητήσει τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης καθώς και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. "Είναι θαυμάσιο που δεν πέρασε η αδιαφάνεια. Η απόφαση της δικαιοσύνης συνιστά μια νίκη για τη διαφανή διακυβέρνηση, πράγμα σημαντικό σε ένα δημοκρατικό κράτος", δήλωσε η βουλευτίνα του κόμματος, Πίρκο Ρουοχόνεν-Λέρνερ.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη η Φινλανδία πήρε αποστάσεις από τις υπόλοιπες χώρες, ζητώντας εγγυήσεις από τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προκειμένου να τους χορηγήσει δάνεια. Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτέλεσε το πρότυπο για μια άλλη συμφωνία, που υπογράφηκε με την Ισπανία τον Ιούλιο του 2012. Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν ζήτησε εγγυήσεις, ακόμη και εκείνες στις οποίες τα σχέδια στήριξης είχαν δεχτεί έντονες επικρίσεις.
enikos

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *