ροή ειδήσεων

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι πιστωτικές κάρτες

Να ξεσκονίσει συναλλαγές ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών που πραγματοποιήθηκαν το 2012 θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διαπιστώσει το κατά πόσο τα δεδομένα αυτά είναι γνωστά και στην εφορία...
Ήδη, οι αρμόδιες διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν στοιχεία από τις τράπεζες σχετικά με τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, των καταστημάτων και των επιτηδευματιών που είχαν πέρυσι από τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν μέσω πλαστικού χρήματος.

Τα στοιχεία αυτά θα αντιπαραβληθούν καταρχάς με τις δηλώσεις ΦΠΑ και στη συνέχεια με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος στην εφορία οι εν λόγω επιτηδευματίες.

Με τους ελέγχους υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπορέσουν να πιάσουν τις "μαϊμού" δηλώσεις ΦΠΑ από επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ένα μέρος του τζίρου από πιστωτικές κάρτες για να βάλουν στην τσέπη τον φόρο.

Οι επιτελείς στην Καραγεώργη Σερβίας 10 υποστηρίζουν ότι το "κόλπο" αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις μέσα στην κρίση εξαιτίας της παρατεταμένης πιστωτικής ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν "στραγγίξει" από ρευστό με αποτέλεσμα να έχουν φθάσει σε σημείο να χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης τα ποσά του φόρου που κανονικά θα έπρεπε να αποδώσουν στην εφορία.

Η κατάσταση, σύμφωνα με το bankingnews.gr, επιδεινώνεται και από την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφληση οφειλών από πλευράς του δημοσίου καθώς τα χρήματα που έχουν φθάσει μέχρις στιγμής στην πραγματική οικονομία, είναι μόλις 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2012 που η κυβέρνηση πήρε τα λεφτά της Τρόικας για να εξοφλήσει αυτά χρέη.

Χωρίς ίχνος ένεσης ρευστότητας οι επαγγελματίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνουν στον επιχειρηματικό χάρτη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αφανισμό. Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών κεντρικό μέλημα παραμένει ο εντοπισμός πλασματικών δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρακράτηση του ΦΠΑ, τα στοιχεία θα αποσταλούν στις εφορίες για την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο προστίμων, προσαυξήσεων και κυρώσεων για μη απόδοση του.

Σε δεύτερο στάδιο ο τζίρος των επιχειρήσεων με πιστωτική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *