ροή ειδήσεων

ΝΕΟ: Ανοίγει υδατοδρόμιο στην Αττική!!!

Κομβική σημασία για την επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων έχει η δημιουργία κεντρικού υδατοδρομίου στην Αττική. Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή, το αργότερο, έως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχουν κλείσει σε θεσμικό επίπεδο όλες οι ... εκκρεμότητες για την επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Ο Νόμος 4146/2013 που προβλέπει τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν μήνα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, για την πλήρη εφαρμογή του και το ξεκλείδωμα των επενδύσεων στον χώρο των υδροπλάνων απαιτούνται τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), ένα Προεδρικό Διάταγμα και απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).



«Ολες οι ΚΥΑ και οι άλλες αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος ετοιμάζονται και θα εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις», λέει ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης και Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος και προσθέτει: «Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ρυθμίσεις ώστε το υπουργείο Ανάπτυξης να ανταποκριθεί στη ζήτηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων και στη συνέχεια να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία τους».Ειδικότερα, στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και ολοκλήρωσής τους βρίσκονται:

- Η έκδοση ΚΥΑ από τους υπουργούς Ανάπτυξης-Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Υδατοδρομίων στη Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του υπουργείου Μεταφορών. Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η συγκέντρωση των στοιχείων των υπαλλήλων των συναρμόδιων υπουργείων για τη συγκρότηση της Επιτροπής, η οποία θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις, θα διενεργεί τους ελέγχους και θα εγκρίνει τη λειτουργία των υδατοδρομίων.



- Αλλες δύο ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης-Μεταφορών και Ναυτιλίας με τις οποίες θα καθοριστούν τα κατώτατα - ανώτατα όρια του ύψους των τιμολογίων των υδατοδρομίων καθώς και τα τέλη λειτουργίας τους. Οι συγκεκριμένες ΚΥΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, θα εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου ώστε να καταστεί απρόσκοπτη η λειτουργία των υδατοδρομίων. Πάντως, όπως επισημαίνει, οι εν λόγω ΚΥΑ αφορούν έσοδα υπέρ του Δημοσίου από τη λειτουργία των υδατοδρομίων και όχι προϋπόθεση αδειοδότησης ή λειτουργίας τους.

- Για τα πτυχία και τις άδειες των πιλότων των υδροπλάνων συντάσσεται με πρόταση της ΥΠΑ Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καθορίζονται επακριβώς οι όροι, η διαδικασία και ο φορέας πιστοποίησής τους. Σημειώνεται ότι για τη διακυβέρνηση υδροπλάνου, πέραν του προβλεπόμενου έγκυρου πτυχίου ή έγκυρης άδειας, «απαιτείται και η ικανότητα σε τάξη αεροσκάφους ύδατος». Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η πρόβλεψη του νόμου για έκδοση ΠΔ δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, καθώς το θέμα των πτυχίων-αδειών των πιλότων των υδροπλάνων καλύπτεται ήδη από τον Κοινοτικό Κανονισμό 1178/2011.



- Ακόμα, για τον εφοδιασμό των υδροπλάνων με καύσιμα από σταθερές εγκαταστάσεις καυσίμων που θα υπάρχουν στα υδατοδρόμια, η ΥΠΑ ολοκληρώνει εντός των προσεχών ημερών και προωθεί προς έκδοση σχετικό κανονισμό που θα ρυθμίζει τους όρους και τις διαδικασίες ανεφοδιασμού με καύσιμα των υδροπλάνων για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των υδατοδρομίων.

Σημειώνεται ότι πέραν των εκκρεμοτήτων που προαναφέρονται, ιδιαίτερο παράγοντα για το ξεκλείδωμα των επενδύσεων στον χώρο των υδροπλάνων αποτελεί η δημιουργία κεντρικού υδατοδρομίου στην Αττική (μεταξύ Φλοίσβου και Αγίου Κοσμά), το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες και θα είναι εύκολα προσβάσιμο με ΙΧ ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *