ροή ειδήσεων

Μνημεία και ανεξέλεγκτος εθελοντισμός

Οι παράγοντες φθοράς για ένα μνημείο είναι πολλοί: οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα έντονα / ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές κ.ά., αλλά κανένας από τους παραπάνω δεν φτάνει σε καταστροφικότητα τον παράγοντα ΑΝΘΡΩΠΟ....
Η ανθρώπινη επίδραση κυμαίνεται μεταξύ της πλήρους αμέλειας / εγκατάλειψης και των καταστροφικών επεμβάσεων, βανδαλισμών κλπ.

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μνημείων καλείται να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, αρκεί κανείς να το γνωρίζει και να το εφαρμόζει. Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική (Ν.3028/2002, α.40 και α.43) και διεθνή νομοθεσία, οι επεμβάσεις συντήρησης στα μνημεία διενεργούνται από πιστοποιημένους πτυχιούχους συντηρητές έργων τέχνης, κατόπιν μελέτης και ειδικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία. Κανείς δεν δικαιούται στο όνομα του εθελοντισμού να αδειοδοτεί ομάδες που, παρά τις αγαθές προθέσεις που μπορεί να έχουν, δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του συντηρητή έργων τέχνης, όπως και καμία τεχνογνωσία για τις επεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν πάνω σε ένα μνημείο.

Η μακροχρόνια εγκατάλειψη είναι ήδη μεμπτή και δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την ανάληψη τέτοιων καταστροφικών πρωτοβουλιών. Επιπλέον δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη των πολιτών της Ρόδου ελαφρά τη καρδία έσπευσε να επικροτήσει την επέμβαση της ομάδας των καταδρομέων στο σιντριβάνι μπροστά από το ναό του Ευαγγελισμού. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των λανθασμένων και κυρίως ακραίων επεμβάσεων που έλαβαν χώρα χθες πάνω σε αυτό το κηρυγμένο (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2704/43881/13-9-1995 – ΦΕΚ 830/Β/2-10-1995) μνημείο από ομάδα ανειδίκευτων πολιτών, οι οποίοι κατά δική τους δήλωση είχαν την άδεια του κ. Δημάρχου.

Νεκταρία Δασακλή.
Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος.
rodosreport.gr

ΣΣ: Επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού για την κάλυψη της ανυπαρξίας των αρμοδίων.

Σχόλια

  1. Θα σας παρακαλούσα να αφαιρέσετε τη φράση: "Επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού για την κάλυψη της ανυπαρξίας των αρμοδίων", διότι δεν είναι δική μου. Ευχαριστώ,
    Νεκταρία Δασακλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/13 20:12

    κρίμα, υπήρχε καλή διάθεση.....αλλά ήταν καταστροφική για το μνημείο!!!!απορώ πως δόθηκε η άδεια, την ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος αν δόθηκε απο αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/13 22:11

      Ποιός δήμαρχος;;;; Μόνο για να συναντιέται με τον ψευτοβασιλιά των τσιγγάνων εμφανίζεται. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτός ο άνθρωπος στο νησί.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/13 20:13

    Κυρία Δασακλή θα μπορούσατε και εσείς ως επιστήμονας του χώρου να μας ενημερώσετε αν κάνατε κάποια κίνηση προς τον Δήμο που δυστυχώς κοιμάται ύπνο βαθύ (και θέλουμε και τουρίστες επιπέδου) για να προβεί στον καθαρισμό του συγκεκριμένου μνημείου. Θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε ως ειδικός μια προσπάθεια για τον καθαρισμό από εθελοντές και για το συγκεκριμένο και πιθανόν και για άλλα μνημεία που θα χρειάζονται αντίστοιχη επέμβαση - εθελοντική ή μη. Η παρακολούθηση δε πρακτικών του Δημόσιου φορέα με Μελέτες, διαγωνισμούς και τόσα άλλα έχει δείξει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και είμαστε πλέον στα μέσα Μαίου. δεν ήμουν στον καθαρισμό του μνημείου αν και θα ήθελα αλλά εργαζόμουν θα δω το video αν και πιστεύω ότι η σημερινή εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από την μουχλιασμένη και αποκρουστική θέα των προηγούμενων ημερών. Και προσοχή να μην ξυπνήσουμε τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες από τον βαθύ ύπνο που τους διακατέχει....
    Μπαδάνης Κώστας
    Δημότης Ρόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/13 20:40

    Η κυρία Δασακλη υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού, δεν είναι η καθαρίστρια του Δήμου!!!!!στο τέλος θα την βάλετε να καθαρίσει και τα μάρμαρα του σπιτιού σας άσχετοι όλοι!!!!!την ευθύνη για το μνημείο την έχει ο Δήμος, αυτός θα έπρεπε να συμβουλευτεί την κυρία Δασακλη και να είστε σίγουροι πως θα συμμετείχε και η ίδια εθελοντικά στον καθαρισμό αν της είχε ζητηθεί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/13 20:48

      Δεν νομίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε την κυρία Δασακλή ούτε την υπηρεσία που εργάζεται όπως και εκείνη δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τον καθένα. Τώρα αν την ευθύνη την έχει ο Δήμος φάνηκε απο την κατάσταση του μνημείου πως ήταν και αν δεν συμβουλεύεται κάποιους πιο αρμόδιους είναι πρόβλημα δικό του και αν δεν το έκαναν και οι εθελοντές θα έπρεπε να τους παραπέμψει για οδηγίες ο Δήμος στην κυρία Δασακλή ή την κάθε Δασακλή αρμόδια για οδηγίες. Δεν μίλησε απο ότι καταλαβαίνω κανείς για καθαρίστρια απεναντίας και όσο για τον εθελοντισμό η παγκόσμια πρακτική λέει ότι προσφέρεσαι και όχι να σου το ζητάνε.....γίνονται σύλλογοι Πχ αιμοδοτών και πηγαίνεις και γράφεσαι γίνονται εθελοντικοί φορείς και πηγαίνεις ΔΕΝ ΣΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/5/13 20:56

    Έχω μια απορία ο τουρίστα που πέρασε πριν μέρες και το είδε βρώμικο και περνώντας σήμερα και το είδε καθαρό είπε ότι το κατέστρεψαν αυτοί που το καθάρισαν; είδαμε τα χάλια του δήμου και στον καθαρισμό του συντριβανιού στις 100 χουρμαδιές αν το διατήρησε και πως είναι σήμερα. θα μπορούσε η κυρία Δασακλή να είχε κάνει διαβήμα στον δήμο και αν δεν ανταποκρίνονταν να ήταν πρώτη μαζί με τους εθελοντες για τον Επαγγελματικό καθαρισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/5/13 21:07

    δικιο εχει αλλα ας μαζευε εθελοντες πτυχιουχους η κυρια να το καθαριζαν να της λεγαμε και μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/5/13 21:16

    προφανώς δεν έχετε καταλάβει ότι έπρεπε το μνημείο να συντηρηθεί απο συντηρητές έργων τέχνης!!!!!!οι εθελοντές απλά το κατέστρεψαν μπορεί εσάς να σας φαίνεται καθαρό αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη δυστυχώς.και όσο για τον εθελοντισμό που η παγκόσμια πρακτική λέει οτι προσφέρεται καλύτερα να μας έλλειπε.....και θα το ξαναγράψω για να το καταλάβετε Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ.Καταλαβαίνω την καλή διάθεση κάποιων αλλά καλό θα ήταν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον τομέα που γνωρίζουν κοινώς να μην φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/13 22:58

      εγω το κοιταζα σημερα πανω απο μια ωρα και καταστροφη δεν ειδα, οι ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ δεν βλεπουν τα μνημεια που ειναι σε αθλια κατασταση και να πραξουν και εκεινοι το ιδιο, εθελοντικα. αλλα μηπως για αυτο γινετε ο ντορος? οτι δεν πεφτει παραδακι να οικονομησουν μερικοι?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/5/13 23:15

      είσαι άσχετος γιαυτό δεν είδες την καταστροφή η έλλειψη γνώσεων στο αντικείμενο σε καθιστά αυτόματα τυφλό.αύριο να πάνε οι εθελοντές στο νοσοκομείο το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη απο προσωπικό και να κάνουν εθελοντικά εγχείρηση στον άρρωστο πάτερα ,μητέρα ,αδερφό σου και σε όποιον άλλον θες και στο τέλος κάτσε να σου βγάλουν και το χαλασμένο δόντι σου γιατί στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν οδοντίατροι!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος15/5/13 21:23

    το θέμα είναι να το δει ο τουρίστας σήμερα καθαρό????με αυτές τις ενέργειες σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει καθόλου, να δούμε τότε τι θα δει ο τουρίστας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/5/13 21:49

    apolita sosti kiria dasakli.o sintiritis prepei na einai anoteros se texniki kai apo ton idio ton kataskevasti.vevea oi ethelontes ixan agathes protheseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος15/5/13 21:51

    Τόσα χρόνια υπήρχαν συντηρητές έργων τέχνης; γιατί από ότι έδειξε το TV4 το μνημείο είχε χρόνια να καθαριστεί και έβγαλαν 14 σακούλες βρωμιά. Εγώ που πέρασα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πράσινο απο την μούχλα και βρωμούσε. Φυσικά και πρέπει να το κάνουν συντηρητές αλλά μάλλον η σχολή δεν έχει αποφοίτους ακόμα και είναι τα έργα σε αυτήν την κατάσταση ή ο Δήμος και οι φορείς απλός ξύνουν τα αρχ@@@@@α τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/5/13 22:03

    χίλιες φορές να ήταν πράσινο παρά αυτό που έκαναν!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/13 22:18

      Έχει δίκιο η κυρία Δασακλή. Δεν αφαιρείς την βρωμιά απο ένα μνημείο με ατσαλόβουρτσες. Βέβαια, δεν κατηγορεί κανείς τους εθελοντές οτι είχαν αγνές προθέσεις και μπράβο για την προσφορά τους. Απλά ο δήμος είναι πανταχού απών. Θα μπορούσε να οργανώσει καθαρισμό εθελοντών υπο επίβλεψη κάποιου γνώστη του αντικειμένου. Αλλά δεν φτάνει μέχρι εκεί το μυαλό τους. Ντρέπομαι που είμαι δημότης σε μια πόλη που οι τουρίστες μας βλέπουν τους ίδιους να αντικαθιστούμε σκαλοπάτια σε σκάλες που οδηγούν σε παραλίες, να καθαρίζουμε παραλίες να βάφουμε κάγκελα και φανοστάτες, να τσιμεντώνουμε τεράστιες λακούβες... Και παράλληλα τα σκουπίδια αμάζευτα. Όλες οι παροχές του δήμου έχουν πιάσει το μηδεν. Αλλά δημοτικούς φόρους ξέρουν μια χαρά να μαζεύουν.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος15/5/13 22:26

    ρε πάτε καλά?η κοπέλα σε τι φταίει!!!!!δεν φτάνει που μας ξεστραβώνει με τις γνώσεις της,ας την πληρώνανε να πήγαινε, γιατί σπούδασε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της τζάμπα?εσείς όλοι που την κρίνετε θα δουλεύατε χωρίς αμοιβή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/5/13 22:42

    Στην Ελλάδα όποιος πάει να κάνει καλό βρίσκει τον μπελά του !!! Αφού το "κατέστρεψαν" οι εθελοντές ας φέρνατε τους συντηρητές μνημείων που είναι στην αρχαιολογία και ξίνουνε τα παπάρια τους με 15 τσουγκράνες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/13 22:59

      Στην Ελλάδα οτι δηλώσεις είσαι!!!!!Οι καταδρομείς εκείνη την ημέρα δήλωσαν πως ήταν "ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ"χωρίς κακές προθέσεις βέβαια,αλλά το αποτέλεσμα ήταν διαλύσουν το μνημείο!!!!Η έλλειψη παιδείας φέρνει αυτά τα αποτελέσματα!!!!

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος15/5/13 22:58

    oxi mono kalo den ekanan alla tha prepei na vrethoun ipologoi kai sthn dikaiosini , an kai thn efthini thn exei o dimos pou apousiazei apo ta panta . Ta mnhmeia theloun leptous xeirismoun , einai san steiloume oikodomous na sintirisoun tin Akropoli .

    De leo oi anthropoi eixan oli thn kalh thelisi na sinisferoun ston topo , h efthini einai sto dimo pou einai monimos se diakopes dystixos ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/5/13 23:22

    sosto einai san na leme oti mporei o kathenas ethelontika na paei sto ethelontiko koinoniko farmakeio na dinei farmaka, afoy den paei kanenas farmakopoios..kai na min ferei eythini kanenas... gia to an gini kapoio lathos ... i prospathia metraei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος15/5/13 23:47

    Την ευθύνη την έχει εκείνος που έδωσε την άδεια για την καταστροφή που έγινε.
    Για να βγάλεις τα σκουπίδια από μέσα δεν χρειάζεται να είσαι συντηρητής αλλά μέχρι εκεί.
    ακόμα και οι εθελοντές σε μία μάχη έινα κάτω από τις διαταγές αξιωματικών και ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες. Δεν παίρνει κανείς ένα πολυβόλο και ρίχνει κατά βούληση.
    Αρχαιολόγοι και συντηρητές δουλεύουν εθελοντικά σε ανασκαφές, και μάλιστα πληρώνοντας και τα οδοιπορικά από την τσέπη τους σε ολοκληρη την Ελλάδα, κάτω φυσικά από τις οδηγίες του υπεύθυνου του έργου. Για Μήνες. Ο κάθε δήμος θα πρέπει να μεριμνεί για τα μνημεία που έχει και κανείς άλλος δεν έχει την ευθύνη για την κακή καταστασή που μπορεί να βρισκονται ούτε φυσικά και η Νεκταρία Δασακλή.
    Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η ζημία πρίν τον "καθαρισμό" ήταν κυρίως αισθητική και αναστρέψιμη, η καταστροφή που έγινε με το τρίψιμο, είναι μή αναστρέψιμη και ανεπανόρθωτη και μόνιμη. Βασίλης.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος16/5/13 00:58

    Αχ θεέ μου μόλις είδα το βίντεο,το σχόλιο του καταδρομέα μου άρεσε"είναι δύσκολο να φανεί σαν καινούργιο"αυτός ήταν ο σκοπός τους,γιαυτό το κατέστρεψαν με το τρίψιμο!!!!τι να πω.......την ευθύνη την έχουν και αυτοί, δεν βρίσκονται στην οικοδομή, για να χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, ιστορικό μνημείο είναι,όσο και αγράμματος να είσαι μπορείς να το καταλάβεις πως δεν είναι ταράτσα που θέλει μόνωση!!!!!!Η συντηρήτρια που δημοσίευσε το άρθρο δίκιο είχε και λίγα τους είπε,εδώ μιλάμε για μόνιμη καταστροφή όποιος έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις μπορεί να το καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος16/5/13 01:26

    ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΡΑΠΕΔΑΚΙ ΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *