ροή ειδήσεων

«Πορτοφόλια» δισεκατομμυρίων έρχονται στην Ελλάδα

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά και την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το ενδιαφέρον για επενδύσεις θα πολλαπλασιαστεί....
Την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη μακρινή Κινά, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών και την προώθηση των εξαγωγών στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, τα διεθνή funds εντείνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ανθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί τους, αναφέρουν πως στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και κλάδοι όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και το real estate, οι οποίοι παρά την κρίση εξακολουθούν να έχουν τεράστιες προοπτικές και να υπόσχονται σημαντικά κέρδη. «Εάν εντοπίσουν μια καλή ευκαιρία στους κλάδους αυτούς δεν θα διστάζουν να προχωρήσουν άμεσα στο επόμενο βήμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και προσθέτει πως η βελτίωση του κλίματος υπέρ της χώρας μας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μεταστροφή των ξένων επενδυτών.

«Πορτοφόλια» δισεκατομμυρίων έρχονται στην Ελλάδα

Οι κλάδοι
Μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει για τον τουρισμό, τα τρόφιμα και τον αγροτικό τομέα, οι οποίοι εμφανίζουν μια ιδιαίτερη δυναμική. Ο τουρισμός αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο, και μάλιστα φέτος οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών αναμένονται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, ενώ τα ελληνικά τρόφιμα συνεχίζουν να κερδίσουν την προτίμηση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλο πλεονέκτημα των ελληνικών τροφίμων είναι η ποιότητα και η μοναδική γεύση, που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ξένα προϊόντα, ενώ ισχυρό χαρτί είναι η κατοχύρωσή τους ως ΠΟΠ, όπως για παράδειγμα έγινε με τη Φέτα και τον Κρόκο Κοζάνης, κάτι που ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους. «Η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή. Εχουμε εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και αγρότες που όταν στέκονται πάνω από τη δουλειά τους είναι εξαιρετικά παραγωγικοί. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, γνωρίζω πολλούς Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες που θα ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα της χώρας», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας που πρόσφατα πέρασε στον έλεγχο αμερικανικού fund. Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τρία funds φέρονται να «πολιορκούν» τον Νηρέα.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει αρκετά και έως το τέλος Ιουνίου αναμένονται εξελίξεις.

Τα μέχρι τώρα deals
Ηδη, πάντως, μια σειρά από διεθνή funds έχουν κάνει... πράξη το ενδιαφέρον τους και έχουν αποκτήσει θέση και ποσοστό σε εγχώριες εταιρείες.

Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτό του αμερικανικού Third Point που διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δισ. δολ., το οποίο εισέρχεται με 60 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas (Καβάλα Oil) και του καναδικού συνταξιοδοτικού fund PSP Investments, το οποίο εξαγόρασε το μερίδιο της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι Ελβετοί
Είχαν προηγηθεί οι κινήσεις του ελβετικού ομίλου Dufry AG, ο οποίος απέκτησε το 51% των ΚΑΕ της Folli Follie, του αμερικάνικου fund Paine & Partners, το οποίο εξαγόρασε την Eurodrip έπειτα από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Global Finance, της ρωσικής Strategic Initiatives που απέκτησε τη «Δωδώνη» και της ισραηλινής CEVA, η οποία τοποθετήθηκε στρατηγικά στην ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Antcor. Στον παραπάνω κατάλογο πρέπει να προστεθεί ο βαθύπλουτος Τούρκος επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος μέσω του ομίλου Dogus αγόρασε το 51% των μετοχών της «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη, ενώ υπέγραψε συμφωνία με τη LAMDA Development για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, η οποία σε πρώτη φάση θα επενδύσει σε τουριστικές μαρίνες και την εξαγορά του 50% της μαρίνας του Φλοίσβου.

Αρκετοί ξένοι, τέλος, αποκτούν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τη Χαλκιδική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και το Ιόνιο, με πιο χαρακτηριστική την εξαγορά του θρυλικού «Σκορπιού» από Ρώσο Κροίσο.

ΓΝΩΣΤΑ FUNDS
Κροίσοι αναζητούν ευκαιρίες

Μερικά από τα πιο διάσημα funds που διαχειρίζονται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στη λίστα όσων επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκπρόσωποι ορισμένων από αυτά είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν πρόσφατα με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τους ανέλυσε τις επιδιώξεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσά τους ήταν «τα αφεντικά» των Fairfax Financial Holdings (Prem Watsa ή «ο Καναδός Γουόρεν Μπάφετ»), Fidelity Investments, Brookfield Asset Management, Capital Group Companies και WL Ross & Co LLC. Ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία έχει εκδηλώσει επίσης το Carlton Group και το Dolphin Capital, το οποίο εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις ενδιαφέρεται για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας.

Οι προϋποθέσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων αλλά και η παροχή κινήτρων είναι μερικές από τις κινήσεις που εκτιμάται πως θα ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τη χώρα, ύστερα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και τον τερματισμό των αμφιβολιών σχετικά με την παραμονή της στην Ευρωζώνη και καλούν την κυβέρνηση να μην εφησυχάσει, αλλά να επιταχύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα. Εξίσου σημαντική θεωρείται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν συμπαραστάτη ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές τους και θα παρέχει ρευστότητα στην αγορά.

Οσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, μετά τις αλλαγές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δεν λογίζονται ως σημαντικό εμπόδιο, καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αναζητούν πρωτίστως επαγγελματίες με προσόντα και ταλέντο που θα αμείβονται με βάση την παραγωγικότητά τους και δευτερευόντως φθηνά εργατικά χέρια.

Τα μειονεκτήματα
Στον αντίποδα, στα μειονεκτήματα που εξακολουθεί να έχει η χώρα μας συγκαταλέγονται η αρνητική προδιάθεση της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών προς τους ξένους επενδυτές αλλά και η ρητορική της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όταν αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις. Κανείς σοβαρός επενδυτής, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, δεν θέλει να εμπλακεί σε πολιτικές αντιδικίες, αλλά αντίθετα θέλει ένα περιβάλλον που να τον ευνοεί και να τον διευκολύνει στις επενδύσεις του.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/5/13 07:50

    Αυτοί ενδιαφέρονται για το "ξεπούλημα" των φιλέτων και την εκμετάλλευση των ιθαγενών με μονοπώλεια στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Αυτή την ανάπτυξη ονειρεύονται στα υπουργεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *