ροή ειδήσεων

Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου στη Ρόδο

Ο καρκίνος του µαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εµφανίζεται στις γυναίκες της χώρας µας. Ο αριθµός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα µας υπολογίζεται...
σε 4.500.
Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιµετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσµατα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.
Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσµα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σηµαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήµης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσµατικές και περισσότερο εξατοµικευµένες θεραπευτικές παρεµβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σηµαντικός, είναι πως ο αριθµός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, µε αποτέλεσµα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιµα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσµατικές και µπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.
Η εξέταση που χρησιµοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού είναι η µαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος µε µαστογραφία φαίνεται να µειώνει τη θνησιµότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστηµονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο µε µαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.
Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και µε τα νέα µηχανήµατα έχει χαµηλή δόση ακτινοβολίας.
Στη χώρα µας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιµο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιµάται πως είναι σηµαντικά µικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγµένων χωρών.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιµη πρόσβαση όλων των γυναικών σε µαστογραφικά κέντρα µία δύσκολη υπόθεση.
Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονοµικών προβληµάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε µαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία µετά από µία γενναία χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON κατασκεύασε και εξόπλισε µε σύγχρονα µηχανήµατα µία κινητή µονάδα µαστογράφου. Η µονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας µας και προσφέρει δωρεάν µαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και µετά από πρόσκληση και φιλοξενία του Γραφείου Εθελοντισµού ∆ήµου Ρόδου, σε συνεργασία µε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, η µονάδα µαστογράφου θα βρίσκεται στο Εργατικό Κέντρο 9-10 Ιουνίου και στη Πλατεία Ήχος & Φως 11-12 Ιουνίου 2013.

Οι ενδιαφερόµενες για να κλείσουν ραντεβού µπορούν να επικοινωνούν µε τα τηλέφωνα : 22410/24730 (9.00 –14.00) και 22410-43086.

Προϋποθέσεις για τον µαστογραφικό έλεγχο.
• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
• Γυναίκες άνεργες ή ανασφάλιστες
• Να µην έχει γίνει µαστογραφία τους τελευταίους 18 µήνες.
• Να µην υπάρχει ιστορικό καρκίνο µαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέµβασης στο µαστό.
• Την ηµέρα της εξέτασης να µην υπάρχει εµµηνόρροια. Επίσης, πρέπει να είναι τρεις (3) µέρες τουλάχιστον πριν την εµµηνόρροια και πέντε (5) µέρες µετά.

Ο δωρεάν µαστογραφικός έλεγχος θα γίνει σε γυναίκες που έχουν αδυναµία πρόσβασης σε εξεταστικά κέντρα λόγω κοινωνικοοικονοµικών συνθηκών. Προσπάθειά µας είναι να επιτύχουµε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να µειώσουµε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.
Μαζί µπορούµε να κάνουµε τον καρκίνο του µαστού παρελθόν.
Ευγενικοί χορηγοί της πρωτοβουλίας τα BLUE STAR FERRIES & BEST WESTERN HOTEL PLAZA.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *