ροή ειδήσεων

Φωτιά το κλίμα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια: Θα πενταπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα

Δυσοίωνες προβλέψεις για το κλίμα της Ελλάδας κάνουν οι επιστήμονες, αφού όπως υποστηρίζουν, μέσα στον 21ο αιώνα θα πενταπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα, τα δάση θα αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή πυρκαγιάς και οι τροπικές νύχτες θα αυξηθούν...
Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα αποτελέσματα της μελέτης του ευρωπαϊκού προγράμματος CLIMRUN, το οποίο ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στο Οικοσκόπιο, τη διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογής του Ελληνικού WWF για το περιβάλλον στον ελλαδικό χώρο.
Οπως φαίνεται στους χάρτες του Οικοσκοπίου οι αλλαγές που θα συμβούν τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές.
Οπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος και συνεργάτης στο τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης του WWF Ελλάς, Πάνος Κορδοπάτης, οι θερμές ημέρες, δηλαδή εκείνες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, θα αυξηθούν κατά 50% την περίοδο 2021-2050 και θα διπλασιαστούν (100% αύξηση) μεταξύ 2071-2100.
Παράλληλα, οι τροπικές νύχτες με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών, την περίοδο 2021-2050 θα φτάσουν τις 70 τον χρόνο και μεταξύ 2071 με 2100 τις 102, όταν τώρα παρατηρούνται μόλις 45 τροπικές νύχτες κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.
Οσο για τις πυρκαγιές στα δάση, οι επιστήμονες προβλέπουν 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
Επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή παραμένουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες με τις μεταφορές και τις βιομηχανίες σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό των δασικών εκτάσεων και την υπερεκμετάλλευση των πόρων που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και διευκολύνουν την κλιματική αλλαγή.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *