ροή ειδήσεων

ΕΜΠΟΡΟΙ ΣΥΝΥΔΕΙΣΕΩΝ: ΚΑΤΆΠΤΥΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ON LINE - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

«Πιστεύω εις ένα Θεό…»
«Άκου, λαέ του Ισραήλ: Ο Κύριος είναι ο Θεός μας –ο Κύριος είναι ένας». Το λεγόμενο “Shema‘ Yisrael”, χωρίο από το Δευτερονόμιο (6:4) θεωρείται η ιερότερη δήλωση του Ιουδαϊσμού. Σήμερα κατανοούμε το χωρίο ως διακήρυξη του μονοθεϊσμού....
Εντούτοις, κατά την περίοδο του Δευτέρου Ναού, το κείμενο στο Δευτερονόμιο ήταν κατανοητό ως «Άκου, λαέ του Ισραήλ: Ο Κύριος είναι ο Θεός μας –μόνον ο Κύριος».
Το “Shema‘ Yisrael” ήταν αρχικά μια δήλωση μονολατρείας. Δήλωνε ότι ο λαός του Ισραήλ
είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το θεό του αλλά δεν αρνιόταν την ύπαρξη άλλων εθνικών θεοτήτων για άλλους λαούς. Πότε όμως το χωρίο έγινε δήλωση μονοθεϊσμού; Πότε οι Εβραίοι ξεκίνησαν να αναγνωρίζουν το θεό τους ως τη μοναδική θεότητα που υπάρχει στο σύμπαν; Στο Τεύχος Μαΐου- Ιουνίου 2013 του περιοδικού Biblical Archaeology Review, οι επιστήμονες Άρμιν Λανγκ και Έσθερ Έσελ εξετάζουν την αποκάλυψη ενός εβραϊκού φυλακτού που «σηματοδοτεί μια πρώιμη εμφάνιση αυτής της μονοθεϊστικής ερμηνείας του “Shema‘ Yisrael” στο Δευτερονόμιο 6:4.
Το φυλακτό αποκαλύφθηκε σε έναν τάφο παιδιού του 3ου αι. μ.Χ. στη ρωμαϊκή συνοριακή θέση Καρνούντουμ, κοντά στο σημερινό Χάλμπτουρν της Αυστρίας. Αποτελείται από αργυρό περικάρπιο και μικρό φύλλο χρυσού εγγεγραμμένο με το “Shema‘ Yisrael” σε ελληνική γραφή. Οι Λανγκ και Έσελ υποστηρίζουν ότι «στο εβραϊκό φυλακτό, η τελευταία φράση διαβάζεται ως ΑΔΩΝ Α -ο θεός είναι 1-, αντικαθιστώντας με το Α (ελληνικός αριθμός για το 1) την λέξη אחד (εχάντ) που σήμαινε «μόνον».
Τι γυρεύει όμως ένα πρώιμο μονοθεϊστικό “Shema‘ Yisrael” κοντά στο Καρνούντουμ; Οι επιστήμονες περιγράφουν ότι η πόλη είχε έναν καλά αφομοιωμένο εβραϊκό πληθυσμό που δήλωνε ελεύθερα τη θρησκεία του. Ο εβραϊκός πληθυσμός αυτός θα γνώριζε πώς να απαγγέλλει το “Shema‘ Yisrael” αλλά όχι πώς να το γράφει στα εβραϊκά. Έτσι, συμπεραίνουν:
«Σύμφωνα με τη γνώση μας, το φυλακτό του Χάλμπτουρν είναι το πρώτο κείμενο που περιέχει την εβραϊκή λέξη “εχάντ” γραμμένη με τον αριθμό 1. Η αριθμητική αυτή αποτύπωση της τελευταίας λέξης του “Shema‘ Yisrael” δεν αφήνει αμφιβολίες για το πώς ο Εβραίος τεχνίτης που έφτιαξε το φυλακτό κατανοούσε το χωρίο -ως δήλωση του μονοθεϊσμού! Μόνο ο Κύριος είναι Θεός, δεν υπάρχει κανένας άλλος θεός. Αν και οι Εβραίοι του Καρνούντουμ ήταν ανοικτοί στον πολυθρησκευτικό πολιτισμό της πόλης τους, η ανεκτικότητα αυτή είχε καθαρά όρια. Γι αυτούς, κανείς άλλος θεός δεν υπήρχε παρά μόνον ο Κύριος.
Ak: Πως είναι δυνατόν το σάιτ της Ελληνικής αρχαιολογίας στο διαδίκτυο να σερβίρη αυτήν την ανακάλυψη σε τάφο στην Αυστρία ?που αποσκοπεί? ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΠΟΛΙΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΙΔΉΣΕΩΝ 
 
Εδώ το κατάπτυστο δημοσίευμα ΕΔΩ
eleusisdiagoridon.blogspot.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *