ροή ειδήσεων

Έρευνα: Ένας στους 13 ανθρώπους έχει πόδια... πιθήκου

Περίπου ένας στους 13 ανθρώπους διατηρούν ακόμη και σήμερα ένα χαρακτηριστικό που κληρονόμησαν από τους πιθήκους: πόδια που λυγίζουν στη μέση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές γράφοντας στο American Journal of Physical Anthropology...
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα πόδια σχεδόν 400 επισκεπτών στο Μουσείο Επιστήμης της Βοστώνης και διαπίστωσαν διαφορές στην οστική δομή, παρόμοιες με αυτές που είχαν παρατηρήσει σε απολιθώματα μέλους του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου, ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών.

Οι επισκέπτες κλήθηκαν να περπατήσουν ξυπόλητοι πάνω σε έναν ειδικό τάπητα, ο οποίος επέτρεψε στους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης να μελετήσουν και να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά των ποδιών τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν άκαμπτα πόδια, τα οποία χαρίζουν μεγαλύτερη ευστάθεια, με δύσκαμπτους συνδέσμους που συγκρατούν σταθερό το πόδι. Οι πίθηκοι, για παράδειγμα οι χιμπατζήδες, περνούν πολύ χρόνο πάνω στα δέντρα. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται πιο εύκαμπτα, «χαλαρά» πόδια, που τους επιτρέπουν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να κινούνται γρήγορα.

Το χαρακτηριστικό που τους το επιτρέπει είναι γνωστό ως «μεσοτάρσιο διάστημα» και αυτό ακριβώς βρήκαν οι ερευνητές σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη τους.

«Ο καλύτερος τρόπος να δείτε [εάν έχετε το ίδιο χαρακτηριστικό] είναι καθώς περπατάτε στην παραλία και αφήνετε ίχνη: εάν το μεσαίο τμήμα του ίχνους έχει μεγάλη ‘κορυφή’, τότε αυτό ίσως δείχνει ότι το πόδι σας διπλώνει σε αυτό το σημείο», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέρεμι ΝτεΣίλβα μιλώντας στο BBC.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι με την τοποθέτηση βιντεοκάμερας, την καταγραφή της βάδισης και την παρατήρηση των οστών που ευθύνονται γι’ αυτήν την κίνηση.

Σύμφωνα με το Δρα. Ντα Σίλβα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που διέθεταν αυτό το χαρακτηριστικό, δεν το είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ δεν υπήρχε και διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την ταχύτητά τους.
πηγή: Ναυτεμπορικη


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/6/13 09:06

    Αυτά τα ξερουμε στην Ρόδο, ειναι οι μαιμουδες της κακιας σκάλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *