ροή ειδήσεων

Γνωρίστε την Αστυπάλαια... τον κρυφό παράδεισο του Αιγαίου!!!

Ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, μια κρυφή παραδεισένια γωνιά πλέει στο Αιγαίο. Κατάλευκη, γλυκιά σαν το μέλι της και αρχοντική σαν το Κάστρο Querini στην κορυφή της Χώρας, είναι αντικείμενο λατρείας για τους ταξιδιώτες. Μάθε γιατί...


Aπό τον Μάνο Κιαπόκα
Φωτό: Αρχείο



Κράμα κυκλαδίτικου και δωδεκανησιακού τοπίου, ασκεί ανεξήγητη έλξη στους επισκέπτες που στριμώχνονται στα λιγοστά δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων για να βρεθούν λίγες μέρες κοντά της. Η Χώρα με το βενετσιάνικο Κάστρο Querini του 15ου αι. είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφισμένα σημεία του Αιγαίου. Κατάλευκα σπιτάκια, η εκκλησία της Πορταΐτισσας αλλά και ο οικισμός Μαλτεζάνα συμπληρώνουν το νησιώτικο σκηνικό. Σήμα κατατεθέν της, οι 8 ανεμόμυλοι σκαρφαλωμένοι στο διάσελο της Χώρας αλλά και η άγονη ενδοχώρα που σε προκαλεί να την ανακαλύψεις... Αυτή είναι η Αστυπάλαια. Ένα ανοιχτό παράθυρο στο Αιγαίο, μια πεταλούδα που στα φτερά της ταξιδεύουν καλοκαιρινά όνειρα...



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Τα πλοία της Blue Star Ferries αναχωρούν Δευτ., Τρ., Τετ., Πέμ., Παρ. και Σάβ. από Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει €34,50/ άτομο και €74/αυτοκίνητο. (Τ. 18130, 210 8919800). Εναλλακτικά με πτήσεις της Olympic Αir σε 40΄ με τιμή από €140 μετ' επιστροφής. (Τ. 801 801 0101 (από σταθερό) & 210 3550500 (από κινητό) www.olympicair.com).



ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

• Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας (Σκάλα, Τ. 22430 61500, www.culture.gr)
Περιλαμβάνει ευρήματα από την Προϊστορική έως τη Μεσαιωνική εποχή. Θα δείτε το μαρμάρινο οικόσημο των Querini, πήλινα αγγεία, κοσμήματα και εργαλεία από μυκηναϊκούς τάφους (είσοδος: €2, καθημερινά εκτός Δευτ., 09:00-15:00).
• Αρχαιολογικός χώρος Κυλίνδρας (Xώρα)
Ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία βρεφών στον κόσμο. Τα νεκρά βρέφη τοποθετούνταν και θάβονταν μέσα σε αγγεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφτεί περίπου 2.000 ταφές.
• Ενετικό Κάστρο Querini (Χώρα)
Το Κάστρο, τοποθετημένο στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, πάνω στα ερείπια του βυζαντινού κάστρου και της αρχαίας ακρόπολης του νησιού, κατασκευάστηκε το 1207 και ολοκληρώθηκε το 1413. Προσφέρει μαγευτική θέα, ενώ μέσα υπάρχουν δύο ναοί με περίτεχνα τέμπλα. Είναι ανοιχτό καθημερινά με ελεύθερη είσοδο.
• H Μονή της Παναγίας Πορταΐτισσας
Το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του νησιού ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, με τον τρούλο και το καμπαναριό του 1880. Βρίσκεται ακριβώς έξω από το Κάστρο.



ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
Πολύ κοντά στη Χώρα βρίσκεται το Λιβάδι με αμμουδιά και ομπρέλες, beach bars και ταβερνάκια. Τα Τζανάκια, 7 χλμ. από τη Χώρα, στο Έξω Νησί, ενδείκνυνται για γυμνιστές. Στα 5 χλμ. από τους Ανεμόμυλους, ακολουθώντας το δρόμο προς Βάτσες και Καμινάκια, θα προσεγγίσεις μέσω ενός μονοπατιού την παραλία του Πάπου, με την άγρια ομορφιά. Η πιο όμορφη του νησιού, η παραλία Καμινάκια, έχει ψιλή άμμο και βότσαλο. Στη δυτική πλευρά του νησιού κυριαρχεί η Μαλτεζάνα (7 χλμ. από τη Χώρα), με ρηχά νερά και πολλές ταβερνούλες για φρέσκο ψάρι.



*Το ρεπορτάζ έγινε τον Ιούνιο 2011 για το Dodekanissa Magazine 2011


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *