ροή ειδήσεων

Eπενδύουν στην... στέβια

Νέοι αγρότες, που αναζητούν διέξοδο από την οικονομική κρίση, αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να επενδύσουν στην καλλιέργεια στέβιας, συστήνοντας, μάλιστα, και Συνεταιρισμό Νέας Γενιάς, με στόχο την καλλιέργεια του φυτού, τη μεταποίηση και....
την προώθηση προϊόντων και υποπροϊόντων του.
Την πρωτοβουλία για τη σύσταση του συνεταιρισμού είχε μια ομάδα νέων αγροτών, με αφορμή μια ημερίδα για την καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο Φανάρι Καρδίτσας του Δήμου Μουζακίου. Στους μήνες που ακολούθησαν τη σύσταση του συνεταιρισμού, τα μέλη του άρχισαν να αυξάνουν συνεχώς, όπως και οι επιλεγμένες εκτάσεις όπου καλλιεργείται το φυτό.
Έτσι "γεννήθηκε" ουσιαστικά ο πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, μέλη του οποίου μπορούν να γίνουν - βάσει Καταστατικού - οι επαγγελματίες αγρότες στην περιφέρεια της Καρδίτσας. Σε συνεργασία πλέον με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που κάνει έρευνα από το 2006 για την καλλιέργεια του φυτού, το ΤΕΙ Λάρισας, όπου σε εργαστήριό του κατέστη δυνατή η παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, εμπνευσμένους επιστήμονες που κατάγονται από το νομό και όλους τους τοπικούς φορείς, ο συνεταιρισμός οργανώνει τα πρώτα του "βήματα".
Τα μέλη του, έχοντας κατά νου ότι η καλλιέργεια του φυτού στέβια στη χώρα μας είναι σχετικά νέα, με μεγάλες προσδοκίες καταστρώνουν ένα στρατηγικό σχέδιο που σκοπός του είναι να φέρει σοβαρά συμπεράσματα, στρατηγικής σημασίας, που θα απαντήσουν στα ερωτήματα της καλλιέργειας, της μεταποίησης και της προώθησης του προϊόντος. Με βάση το σχεδιασμό αυτό και σε συνεργασία με όλα τα παραπάνω πρόσωπα και φορείς, τα μέλη του συνεταιρισμού μοιράζονται καλλιέργεια πενήντα στρεμμάτων από τρεις διαφορετικές ποικιλίες, εγκαθιστούν μονάδα- πιλότο για τη μεταποίηση και την παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, ελέγχουν και πιστοποιούν το προϊόν, οργανώνουν την προώθησή του, ενώ εξειδικευμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν το κόστος ολόκληρης της γραμμής παραγωγής – μεταποίησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *