ροή ειδήσεων

«Mη κίνει τα κείμενα» Ο χρησμός του Μαντείου που αποτρέπει την δημιουργία νέου Kολοσσού

Ένα από τα φλέγοντα θέματα που διχάζει όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Ρόδου, αλλά ολόκληρο το Πανελλήνιο είναι η επανατοποθέτηση του Κολοσσού στη Ρόδο. Ο κολοσσός, άγαλμα τεραστίων διαστάσεων, θεωρείται ένα από τα 7 αρχαία θαύματα του Κόσμου και η....
φήμη του εξαπλώνεται στους αιώνες.

Ο Κολοσσός της Ρόδου κατασκευάστηκε το 305 π.χ., έπειτα από 12 χρόνια δουλειάς από τον Χάρη τον Λίνδιο, μαθητή του Λυσίππου. Ήταν ένα χάλκινο άγαλμα που είχε ύψος 33 μέτρα πάνω σε βάθρο φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο. Η άποψη που διχάζει τους ιστορικούς είναι για την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν το άγαλμα. Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι το άγαλμα στήθηκε στο λιμάνι με τα πόδια του να πιάνουν τα δυο άκρα του λιμανιού, στηριζόμενη σε μια επιγραφή που έλεγε ότι τον τοποθέτησαν όχι μόνο πάνω από το πέλαγος αλλά και στη ξηρά. Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το άγαλμα δεν μπορούσε να βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, άρα είχε στηθεί στον περίβολο του ναού, όπου εκεί μετέπειτα χτίστηκε το παλάτι των μεγάλων μαγίστρων.

Ο Κολοσσός της Ρόδου χτίστηκε προς τιμήν του Θεού ήλιου, προστάτη του νησιού και συμβόλιζε την ανεξαρτησία, την τιμή και την ανδρεία του λαού. Όμως το περίφημο άγαλμα, στάθηκε στη θέση του μόνο 66 χρόνια, αφού κατέρρευσε από το μεγάλο σεισμό του 227/26 π.χ και οι Ροδίτες δεν το ξανά έστησαν φοβούμενοι κάποιο χρησμό του Μαντείου.

Ο χρησμός του μαντείου που στάθηκε αιτία στους αιώνες να μην τοποθετηθεί ξανά ο Κολοσσός στο νησί της Ρόδου, αναφέρει «μην κίνει τα κείμενα» και οι Ρόδιοι δεν κατασκεύασαν ποτέ ξανά τον Κολοσσό. Έτσι η επανατοποθέτηση του αποτελεί σημείο αντιλεγόμενο για την ανθρωπότητα ακόμα και σήμερα.

Αξίζει να τονιστεί ότι το γιγαντιαίο άγαλμα του Κολοσσού που έγραψε την δική του ιστορία, αφιερώθηκε από τον λαό της Ρόδου στον Θεό Ήλιο ως φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης για την προστασία που τους χάρισε στην πολιορκία του Δημητρίου. Μπορεί να αποτελεί ένα έργο μοναδικής αισθητικής αλλά η επανατοποθέτηση του δεν πρέπει να βασίζεται στο χρηματικό κέρδος που θα μπορούσε να αποφέρει στο νησί , δεδομένης της τουριστικής φήμης της Ρόδου, καθώς κατασκευάσθηκε με βαθύτερα πιστεύω προς τους Θεούς.

Η Ρόδος, αποτελεί τόπο ανεκτίμητων θησαυρών, τόπο με πολιτισμό, τόπο με μακραίωνη ιστορία και στο βωμό του χρήματος δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις αξίες των προγόνων μας ώστε να επωφεληθούμε οικονομικά σαν νησί. Ο Κολοσσός της Ρόδου μέσα από τη νοερή του παρουσία στους αιώνες, έχει φωτίσει τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική ανά τον κόσμο. Έχει συντείνει στην ανάδειξη της Ρόδου ως τόπου απαράμιλλης ομορφιάς, και πολιτισμικής κληρονομίας.
Το να επανατοποθετηθεί το άγαλμα του Κολοσσού, ώστε να υπάρξει επιπλέον κέρδος από την τουριστική κίνηση στο νησί, είναι απλώς προσβολή προς τους προγόνους μας ακόμα και ως ιδέα. Τα κομμάτια του Κολοσσού παρέμειναν για 100 χρόνια κάτω στο έδαφος, καθώς οι Ρόδιοι φοβούνταν τον χρησμό που αναφερόταν στην επανατοποθέτηση του και ενώ είχαν τη δυνατότητα να τον ξανά κατασκευάσουν.

Ένας λαός που καθημερινά επικαλείται την ιστορία του, δεν δύναται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Και σίγουρα σκοπός δεν είναι ο ίδιος με των αρχαίων ελλήνων γιατί αν ήταν, θα φροντίζαμε πρώτα την υπάρχουσα πολιτισμική κληρονομιά που μας άφησαν και δε θα την αφήναμε να παρακμάζει και να χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.
rodosreport.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/6/13 08:55

    Οι δύο τελευταίες παράγραφοι είναι καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/6/13 13:06

    poly omorfo arthro , mpravo ! Einai kairos na mathoume na sevomaste thn politistiki mas klironomia prota , exoume tosous thisavrious pou den frontizoume kai den probaloume . Merikes fores enas mithos einai poio elkistikos apo ena antigrafo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/6/13 14:20

    Ε, αφού το λέει το μαντείο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατασκευαστεί ο Κολοσσός. Όποιος τολμήσει να τον κατασκευάσει θα πέσει κατάρα βαριά στην κεφάλα του και στα κεφάλια των απογώνων του μέχρι 4ης γενεάς. Και μην τολμήσει κανείς να αγνοήσει το χρησμό διότι η τιμωρία του θα είναι απάνθρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/6/13 16:30

    den einai mono thema xrismou pou afou ton sevastikan oi progonoi mas pou ton eftiksan kalo einai na kanoume to idio kai emeis . To thema einai pos den iparxei logoas na ftiaxtei enas kolosos simera , exoume tosous arxiologikous xorous anekmetaleftous kai tous afinoume na rimazoun .

    Apo thn alli isos i diathrhsh enos toso spoudaiou thrilou na einai kaliteri apo ena antigrafo karakitsario

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/6/13 17:34

    Πρώτα να μάθουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους, μετά να καθαρίζουμε τις δημόσιες τουαλέτες, κατόπιν να αφαιρούμε τις παράνομες πινακίδες, έπεται να διώξουμε τους γύφτους από την παλιά πόλη, μετά να φτιάξουμε τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, να πατάξουμε τους κράχτες, να μην βολεύουμε ημέτερους και να μην πηδάμε πατρεμένες, να συντηρήσουμε όλα μας τα μνημεία (που μας άφησαν άλλοι) που τα αφήσαμε να ρημάξουν, να διώξουμε τους μικροπολιτές λαθρομετανάστες από τις παραλίες, να μάθουμε να τηρούμε τους νόμους αυτού του κράτους που το ξεπουλήσαμε, να βρούμε χρήματα και μετά αφού ψάξουμε και βρούμε τι μορφή και που στεκόταν ο Κολοσσός, τότε ίσως με "δημοψήφισμα" να αποφασίζαμε τι θα κάναμε..... δηλαδή έχουμε ακόμα κάμποσα χρόνια καιρό να το ξανασκεφτούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/6/13 18:31

      Μεγάλε, με γενικόλογες συμβουλές τύπου "να μην πηδάμε παντρεμένες" δε σώζεσαι από τα κέρατα. Είναι να μην τό 'χει η γυναίκα. Μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς κάτι πιο δραστικό.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος6/6/13 17:37

    Το άγαλμα δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να στηθεί σε λιμάνι λόγω των τεχνικών δυσκολιών στην στήριξή του αφού όλα τα αγάλματα των αρχαίων έπρεπε να έχουν και τρίτη "βάση" για στήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/6/13 18:29

      Ακριβώς αυτό. Ο αρχαίος Κολοσσός πάταγε στα δυό του πόδια αλλά είχε και τρίτη βάση που ήταν το τρίτο το μακρύτερο. Μάλιστα λέγεται οτι την εποχή του οργώματος της γης το άγαλμα ζωντάνευε και έριχνε βόλτες στα χωράφια κι ενώ περπατούσε, είχε και το μακρύτερο που όργωνε ωσάν γιγάντιο αλέτρι.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος6/6/13 20:24

    Να σαι καλα 6:29 με εκανες και γελασα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/6/13 21:07

      Εσύ να είσαι καλά και πάντα με το γέλιο.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος6/6/13 22:58

    ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ !!!!! ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΤΟΥΡΑ ,,,ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ????? ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΜΑΣΩΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗ-ΤΕΚΤΩΝΕΣ.... - ΔΕΝ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/6/13 08:30

      ΜΠΡΑΒΟ ΠΕΣ ΤΑ. ΟΙ ΕΒΡΕΟΜΑΣΩΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΗΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΕΠΗΔΗΣ ΟΙ ΙΔΗΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΝΟΜΗΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΕΜΠΟΡΗΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΗΨΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΗ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *