ροή ειδήσεων

ΙΔΡΥΕΤΑΙ "ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ" - "Δέλεαρ" οι 100 δόσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Αρχές Σεπτεμβρίου προβλέπεται ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα οι πολίτες, με την κυβέρνηση να ποντάρει στο δέλεαρ των μεγάλων δόσεων για να προσελκύσει μέχρι τα τέλη τους έτους τους ενδιαφερόμενους...
Ο νόμος για πρώτη φορά μελετάται να έχει μακρά διάρκεια καθώς στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν διάφορα σενάρια με πιθανότερο η ισχύς του να διατηρηθεί μέχρι τα τέλη του 2014. Τρεις είναι οι ουσιαστικές αλλαγές του νέου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Ο αριθμός των δόσεων που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα είδος κράχτη στην χρήση για τουs πολιτεs, η νομιμοποίηση μεγάλων παραβάσεων σε συνδυασμό με την πολεοδόμηση περιοχών και με εργαλείο την Τράπεζα Γης που μετεξελίσσεται σε βασικό μοχλό νομιμοποίησης αυθαιρέτων και αντιμετώπισης προβλημάτων αντισυνταγματικότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης οι δόσεις για όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του έτους θα φτάσουν τις 100 ενώ στις 60 δόσεις θα είναι για όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση των διατάξεων από την επόμενη χρονιά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα από τα αυθαίρετα και να κάνει γρήγορο ταμείο, για αυτό και δίνει σημαντικά κίνητρα στις δηλώσεις που θα γίνουν εντός του 2013. Η μεγάλη αλλαγή του νομοσχεδίου για την οποία το newmoney.gr είχε αναφερθεί πριν από μία εβδομάδα είναι η διευθέτηση των μεγάλων παραβάσεων με πολεοδομικά χαρακτηριστικά (με υπερβάσεις άνω του 40% ή χωρίς οικοδομική άδεια). Το σχέδιο προβλέπει ότι τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να δηλωθούν με αναστολή 30 χρόνια από την κατεδάφιση υπό την προϋπόθεση όμως ότι με το πέρας της διαδικασίας ένταξης ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, ποιες από αυτές θα πολεοδομηθούν εντός πενταετούς προθεσμίας. Το κτίσμα αυτό σε διάστημα 10 χρόνων θα ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί η ταύτιση με τα στοιχεία της τακτοποίησης και εν συνεχεία εάν η περιοχή δεν έχει πολεοδομηθεί θα δίνεται η δυνατότητα της αγοράς συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης που θα είναι ίσος με το μέγεθος της υπέρβασης.
Η Τράπεζα Γης αποτελεί ένα νέο πολεοδομικό θεσμό για το ΥΠΕΚΑ, που θα αξιοποιηθεί συγχρόνωs για να υπερπηδηθούν πολεοδομικά προβλήματα ετών που μπλοκάρουν διαδικασίες και εγκλωβίζουν περιουσιακά στοιχεία ( πχ πολεοδομικοί συνεταιρισμοί). Θα έχει το χαρακτήρα μίας τράπεζας άυλων δικαιωμάτων δόμησης, η οποία θα χρηματοδοτείται και θα εποπτεύεται από το Πράσινο Ταμείο.
Τι θα κάνει η Τράπεζα Γης;
1) Θα αγοράζει τίτλους δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 432.000 τίτλοι από διατηρητέα και ρυμοτομούμενα ακίνητα, οι οποίοι είναι ανεκμετάλλευτοι, επειδή δεν υπάρχει πλαίσιο για την αξιοποίησή τους.
2) Θα μεταβιβάζει τίτλους μεταφοράς συντελεστή σε ακίνητα όπου υφίστανται πολεοδομικές παραβάσεις «ή σε ωφελούμενα ακίνητα εντός ζωνών συγκέντρωσης δικαιώματος δόμησης».
3) Θα αγοράζει ακίνητα ή τμήματα ακινήτων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται ακόμη και σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, με σκοπό τη δημιουργία τίτλων μεταφοράς συντελεστή. Τους τίτλους αυτούς θα τους ξαναπουλά στον οικοδομικό συνεταιρισμό, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει στο υπόλοιπο ακίνητό του.
Αλλαγές στο νόμο δεν θα υπάρξουν στις μικροαυθαιρεσίες που θα νομιμοποιούνται δια παντός με 500 ευρώ αλλά και για τις κατοικίες προ του 1975. Για τα προ του 1983 θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Για μεσαίες παραβάσεις (με υπέρβαση συντελεστή δόμησης μικρότερη του 40%), μετά την καταβολή του προστίμου και τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου, θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.
newmoney.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *