ροή ειδήσεων

«Μπούκωσαν» οι φυλακές και τα Α.Τ. κρατούνται 14.300 άτομα – Έρχεται το «βραχιολάκι»

Τραγική είναι η κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, πλέον ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές έχει φθάσει στα 12.900 άτομα και δεν χωράει ούτε έναν επιπλέον....
Όπως αναφέρεται στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας κρατούνται σχεδόν 13.000 άτομα, ενώ οι υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 1.800. Μάλιστα, πολλά αστυνομικά τμήματα αναγκάζονται να κρατούν στα κρατητήριά τους υπόδικους ή καταδίκους καθώς στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον άτομα. Υπολογίζονται γύρω στα 1.400 άτομα που εκτίουν ποινές ή βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση σε αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα.
Προς ψήφιση το μέτρο για το «βραχιολάκι»
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εσπευσμένα σκοπεύει να καταθέσει στην Βουλή προς ψήφιση το μέτρο με το βραχιολάκι. Το μέτρο αφορά τον γεωεντοπισμό των υποδίκων αλλά κυρίως των καταδίκων υπό προϋποθέσεις. Εξαιρούνται του δικαιώματος για βραχιολάκι όσοι διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα ή για βαριάς μορφής εγκληματική δράση, όπως σύσταση συμμοριών, τρομοκρατία και άλλα
Προσδοκάται ότι το νέο μέτρο θα αποσυμφορήσει τον συνωστισμό των φυλακών. Μόνον οι υπόδικοι έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 400 σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τους 4.400 επί του συνόλου των κρατουμένων, ενώ οι νέες φυλακές που βρίσκονται σε στάδιο αποπεράτωσης, όπως στα Χανιά και τον Νικηφόρο Δράμας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελλείψει προσωπικού και πόρων.
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, φαίνεται να ζήτησε 5 εκατ. Ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να λειτουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η νέα φυλακή στη Δράμα, που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει τουλάχιστον τους μισούς από τους υπόδικους και κατάδικους οι οποίοι βρίσκονται στα κρατητήρια της Αστυνομίας.
500 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα απασχοληθούν στις φυλακές
Παράλληλα με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, 500 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα απασχοληθούν στις φυλακές είτε ως σωφρονιστικοί είτε ως εξωτερικοί φρουροί και άμεσα θα τύχουν ειδικής εκπαίδευσης.
Στο άρθρο που δημοσιεύει μάλιστα η «Καθημερινή» ο ειδικός γραμματέας της σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δηλώνει πως «οι ελλείψεις προσωπικού φύλαξης είναι τεράστιες, καθώς για 34 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και 12.900 κρατουμένους υπηρετούν 1.800 υπάλληλοι».
Ο κ. Σκανδάμης επισημαίνει πως η «εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού θα αποσυμφορήσει έστω και λίγο τις φυλακές, καθώς το μέτρο θα εφαρμοστεί σύντομα, με το κόστος -το «βραχιολάκι» κοστίζει 1.500 ευρώ- να επιβαρύνει τους κρατουμένους, εκτός κι αν η οικονομική τους κατάσταση δεν το επιτρέπει, οπότε θα καλύπτεται από το Δημόσιο». Ήδη έχουν βρεθεί πόροι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γι” αυτό τον σκοπό.
Αποφυλακίσεις με όρους και διαπραγμάτευση
Προωθούνται τέλος θεσμοί που προβλέπουν ποινική διαπραγμάτευση την επιστροφή των καταχρασθέντων εις βάρος του Δημοσίου χρημάτων σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων με την είσοδο κινήτρων μεταξύ των οποίων την αποφυλάκισή τους με όρους. Ενώ διατάξεις ετοιμάζονται και για αποφυλακίσεις με όρους για όσους έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους.
Πηγή: koolnews.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *