ροή ειδήσεων

ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ "Βρήκαν" 400... μεγαλοκαρχαρίες - Και τώρα;

Ανεπάγγελτοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιοκτήτες ταξί, ανθοπώλες, καφετζήδες, ακόμα και πλασιέ και άτομα ασχολούμενα με επαγγέλματα υπεράνω πάσης υποψίας έχουν εντοπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να...
έχουν βγάλει στο εξωτερικό ποσά που ξεκινούν από 500.000 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τα 10.000.000. Η αρμόδια Υπηρεσία Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αυτή τη στιγμή έχει βάλει στο μικροσκόπιο ολόκληρη τη λίστα με τους 400 μεγαλύτερους καταθέτες του εξωτερικού (από τους συνολικά 22.000), που όμως τα χρήματά τους δεν δικαιολογούνται από τα ετήσια δηλωθέντα εισοδήματά τους.
«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην Εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φτάνει μέχρι και τα 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Υπηρεσία Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είχε αποφασίσει να ελέγξει τις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και άνω, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανάλυσης κινδύνου και οι διασταυρώσεις εισοδημάτων έδειξαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε φορολογουμένους που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό μικρότερα των 100.000 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κατεβάσει το όριο στις 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών, αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», ποσά έως 10.000.000 ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό χωρίς να τα δικαιολογούν οι παρακάτω: 97 ανεπάγγελτοι, 80 ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργάτες, 29 συνταξιούχοι, 15 δικηγόροι, 10 εργολάβοι, γιατροί και πολιτικοί μηχανικοί, 5 δημόσιοι και τραπεζικοί υπάλληλοι, 3 αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες ταξί και συγγραφείς-σεναριογράφοι. Στη λίστα βρίσκονται ακόμα ανθοπώλες, έμποροι αρχαιοτήτων, ασφαλιστές, ζωγράφοι, ηθοποιοί, καφετζήδες, πλασιέ κ.λπ.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδιανόητες», έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας για παράδειγμα φορολογούμενο ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος στην Εφορία και που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό 500.000 ευρώ. Αλλο κραυγαλέο κρούσμα είναι με συνταξιούχο που, σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις, ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά πέρσι απέστειλε έμβασμα 350.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστρίας. Από την Υπηρεσία έχουν ανακαλύψει ότι οι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν από πλασματικές δωρεές χρημάτων από συγγενικά πρόσωπα μέχρι υπερτιμολογημένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και κληρονομιές-θησαυρό για να καλύψουν το «πόθεν έσχες».
Φορολογούμενος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δήλωσε και των ποσών του τραπεζικού λογαριασμού του υποστήριξε ότι πούλησε ένα οικόπεδο και εισέπραξε το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά από τον έλεγχο των συμβολαίων προέκυψε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου ήταν μόλις 20.000 ευρώ. Υπάρχουν δε υποθέσεις που… βγάζουν μάτι, όπως:
- Ιδιοκτήτης ταξί διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 550.000 ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην Εφορία ήταν μόλις 7.000 ευρώ.
- Εταιρεία καθαρισμού κτιρίων δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Εφορία την ώρα που είχε καταθέσεις 900.000 ευρώ.
- Ιδιοκτήτης μεγάλου καφενείου στο κέντρο της Αθήνας διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων 700.000 ευρώ όταν το σωρευτικό ποσό από τα καθαρά κέρδη της τελευταίας δεκαετίας ήταν 100.000 ευρώ.
- Μεγαλοαγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ.
- Δικηγόρος είχε καταθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ, αλλά τα εισοδήματα που εμφάνισε σωρευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν χαμηλότερα από 1.000.000 ευρώ. Μάλιστα ο συγκεκριμένος πλήρωσε για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.
- Πανεπιστημιακός γιατρός στην Aθήνα είχε δηλώσει την τετραετία 2006-2009 εισοδήματα ύψους 1.100.000 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του εντοπίστηκε ποσό 2.900.000 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώ.
- Πλασιέ βιβλίων έβγαλε στο εξωτερικό 450.000 ευρώ όταν δήλωνε σχεδόν μηδενικά εισοδήματα.
- Οδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην Εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 277.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 620.000 ευρώ.
defencenet.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *