ροή ειδήσεων

Πώς θα νομιμοποιήσετε το αυθαίρετό σας

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ έχει κατατεθεί...
ήδη στη Βουλή. Είναι ο πρώτος νόμος που, αν ψηφιστεί, θα δίνει λύση στο θέμα των αυθαιρέτων και θα προσπαθεί να νομιμοποιήσει κάποια από αυτά. Απ' ότι φαίνεται, ο κύριος σκοπός της κυβέρνησης είναι να βάλει λεφτά στα ταμεία της. Γι' αυτό και προσφέρει άκρως ελκυστικούς όρους προς όσους έχουν αυθαίρετο, καθώς και μεγάλο χρόνο αποπληρωμής των προστίμων, ώστε να καταφέρει να εισπράξει όσο περισσότερα χρήματα γίνεται. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες
Όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο θα μπορούν να το νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας κάποιο «πρόστιμο». Η πληρωμή θα γίνεται με δόσεις. Από 60 ως 102 δόσεις, (από 50 έως και 300 ευρώ η κάθε δόση).

Τα αυθαίρετα σπίτια που χτίστηκαν πριν το 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.
Το μέσο πρόστιμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων θα κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ

Ποια είναι η διαδικασία
Τα αυθαίρετα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, σε αυτά με τις μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος (π.χ. κλειστοί ημιυπαίθριοι, οι πιλοτές και υπόγεια που άλλαξαν χρήση). Τα κτίσματα με τις μεγάλες παραβάσεις που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Έξι διαφορετικά παράβολα θα χρησιμοπποιηθούν για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Για τις αυθαίρετες κατοικίες, το κόστος των παραβόλων θα ανέρχεται σε 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους μπορεί να φθάνει ακόμα και τις 10.000 ευρώ. Τα παράβολα είναι τα εξής:

500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ.μ.
1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 50 τ.μ. και μέχρι 100 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ.
2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 1.000 τ.μ.
4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 1.000 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.
8.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 και μέχρι 5.000 τ.μ.
10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

Οι εκπτώσεις
Για κάποιες ειδικές ομάδες πληθυσμού, το νομοσχέδιο θεσπίζει εκπτώσεις με βάση κοινωνικά κριτήρια. Ποιες είναι ο ομάδες αυτές:

Τα άτομα με αναπηρία: Άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά θα καταβάλουν το 15% του προστίμου.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες: Άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 18.000 ευρώ, και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά τα άτομα θα έχουν έκπτωση 20% στο πρόστιμο.
Ομογενείς: 20% έκπτωση θα έχουν οι παλιννοστούντες ομογενείς.
Πολύτεκνοι: 20% έκπτωση στο πρόστιμο θα έχουν και οι πολύτεκνοι εάν πρόκειται για την κύρια κατοικία τους, ενώ εάν θέλουν να δηλώσουν δευτερεύουσα κατοικία η οποία όμως δεν θα είναι μεγαλύτερη των 80 τ.μ. θα δικαιούνται έκπτωση 50% επί του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι τρίτεκνοι, αν έχουν ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, θα καταβάλουν το 30% του προστίμου.
Άνεργοι: Το 70% του προστίμου θα πληρώνουν οι μακροχρόνια άνεργοι.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *