ροή ειδήσεων

Ρουμανία και Ελλάδα: Κάθε ομοιότητα μόνο τυχαία δεν είναι.

Έτριβε τα χέρια της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι... στα μέσα της εβδομάδας. Η αποστολή του ΔΝΤ εκπληρώθηκε: ταχυδρομεία, αερομεταφορές, ενέργεια, παιδεία, υγεία, όλοι οι τομείς του Δημοσίου πωλούνται στη Ρουμανία.

«Σύντομα δεν θα υπάρχει κανένα σημαντικό πράγμα στη Ρουμανία που να είναι ρουμανικό»
Μαριάν Ριγκό- Γαλλίδα δημοσιογράφος - στην ιστοσελίδα «Slate.fr».Εφαρμόζοντας τις επιταγές του ΔΝΤ, ο δεξιός πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου επέβαλε στους Ρουμάνους μια εξοντωτική λιτότητα.
Οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 25% και οι συντάξεις κατά 15%.
Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 19 σε 24%.
Περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια.
Μια εξοντωτική «θεραπεία σοκ» που απαιτήθηκε από την τρόικα σε αντάλλαγμα για τα 20 δισ. ευρώ της «βοήθειας».

Αποτέλεσμα; Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες και το έλλειμμα έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ. Εκτός από τη σκληρή λιτότητα που σαρώνει την κοινωνία εδώ και τρία χρόνια, η τρόικα επέβαλε και την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων για να προσελκύσει δήθεν ξένους επενδυτές.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις εκποιούνται αντί πινακίου φακής υπό την πίεση του ΔΝΤ και όλα αυτά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα» λέει ο οικονομολόγος Ιλιε Σερμπανέσκου. Πέρυσι το καλοκαίρι, με εντολή του ΔΝΤ, πωλήθηκε ένα γιγαντιαίο χημικό εργοστάσιο σε έναν πολιτικό και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης αντί 45 εκατ. ευρώ. Τελικά, η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση, επειδή ο αγοραστής αποδείχτηκε ότι δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει.

Τα τρία τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αλλά η λιτότητα καλά κρατεί.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, που είχε εκλεγεί με άπειρες φιλολαϊκές υποσχέσεις, ήδη προωθεί νέες μειώσεις στους μισθούς και αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός υποδέχτηκε μάλιστα την Κριστίν Λαγκάρντ με μια εξαγγελία: Το προσεχές διάστημα θα απολυθούν άλλοι 2.800 δημόσιοι υπάλληλοι. Νέο «αίμα» σε αντάλλαγμα μιας νέας δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by), ενός μνημονίου, που ζήτησε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως είπε ο Πόντα, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να λάβει οικονομική βοήθεια -«δεν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά- αλλά θα λειτουργεί ως μέσο στήριξης σε περίπτωση που, τελικά, η χώρα χρειαστεί την διάθεση πόρων.

Πάμε λοιπόν σε ένα λογικό ερώτημα προς τους ανθρώπους του ΔΝΤ, της τρόικας και... προς τους εν Ελλάδι θερμούς υποστηρικτές τους: Αφού η Βουλγαρία έχει εξωτερικό χρέος 10%, μισθούς 200 ευρώ και συντάξεις περίπου 100 ευρώ, τότε γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη;

Καταγράφεται ως σύμπτωση, αλλά Ελλάδα και Ρουμανία (όπως φυσικά και η Κύπρος αλλά και όλες οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο), έχουν ενεργειακά κοιτάσματα. Σύμπτωση, κακίες ή... μήπως ο πραγματικό στόχος εκείνων που εν γνώσει τους καταστρέφουν χώρες για να γίνουν ωραίες business με ελάχιστα χρήματα και τεράστια κέρδη;
Κωνσταντίνος


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *