ροή ειδήσεων

Οι Ρώσοι προτιμούν την Πάτμο, το νησί της αγάπης

"Η Πάτμος είναι το νησί της αγάπης", "η Πάτμος είναι το νησί του Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος συνέγραψε εκεί την Αποκάλυψη", "η Πάτμος είναι μια μοναδική γωνιά του ορθόδοξου κόσμου", "η Πάτμος είναι ένα νησί με κατοίκους.... χαμογελαστούς, έτοιμους να μοιραστούν μαζί σου τα πάντα", "η Πάτμος είναι ένα νησί που δεν κλειδώνουν τις πόρτες των σπιτιών και των αυτοκινήτων", "η Πάτμος είναι ένα νησί που το νοσταλγούν εκατοντάδες ξενιτεμένοι κάτοικοι του, που σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο", αυτά και άλλα τόσα καλά λένε για το νησί της Αποκαλύψεως οι άνθρωποι που επισκέπτονται το ιερό αυτό νησί.

"Το ταξίδι μας στην Πάτμο ήταν όνειρο ζωής", δηλώνουν οι Ρώσοι προσκυνητές, Μαρία και Αλεξάντρ, ένα ζευγάρι παντρεμένο με πέντε παιδιά.

"Στη Ρωσία ξέρουν πολύ καλά ότι η Πάτμος συνδέεται με την χριστιανική θρησκεία, την συγγραφή της Αποκάλυψης και με την Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννη που λειτουργεί συνεχώς από το 1088 έως τις μέρες μας. Θα επισκεφτούμε και το αντρικό μοναστήρι που ίδρυσε ο όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός και την παλαιότερη γυναικεία Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο κέντρο του οικισμού της Χώρας", λένε με ενθουσιασμό οι Ρώσοι τουρίστες.

"Ερχόμαστε ως προσκυνητές στην Ελλάδα για τρίτη συνεχή φορά", λένε οι πολύτεκνοι Μοσχοβίτες , οι οποίοι μόλις έφτασαν στο λιμάνι της Πάτμου, πήγαν απευθείας στη Σπηλιά της Αποκαλύψεως για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. "Θέλουμε να επισκεφτούμε όλους τους Άγιους Τόπους της Ελλάδας, μιας μοναστικής και μοναδικής χώρας στον κόσμο που φέρει το φως της χριστιανοσύνης", λένε.



Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Γρηγόρη Σάϊκο, φέτος όπως και πέρσι, αναμένεται αύξηση της προσέλευσης των τουριστών στο νησί της τάξης περίπου του 20%.

"Αυτά τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν βάσει των κρατήσεων δωματίων και των εισιτηρίων στα πλοία. Είμαστε αισιόδοξοι", τονίζει ο δήμαρχος της Πάτμου.

Ο διευθυντής της τουριστικής εταιρίας "Beleon" με έδρα τη Ρόδο, ο Λεωνίδας Δημητριάδης,παραπονιέται πως δεν υπάρχει τακτική γραμμή από τη Χίο μέχρι την Πάτμο, για να μπορέσει να "πλημμυρίσει" το νησί της Αποκαλύψεως με Ρώσους προσκυνητές και τουρίστες.

"Ένα καταμαράν και ένα ταχύπλοο σκάφος, που κάνει καθημερινά δρομολόγια, δεν επαρκούν για τις καλοκαιρινές μεταφορές των τουριστών προς την Πάτμο ,γιατί η εταιρία μας θα φέρει φέτος στην Ελλάδα, κυρίως σε Ρόδο, Χίο, Κρήτη και Χαλκιδική, πάνω από 300 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες", επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης.

Ο δήμαρχος της Πάτμου όμως πιστεύει πως η συγκοινωνία που υπάρχει με τα κοντινά νησιά είναι καλή. Ο ίδιος δίνει μεγαλύτερη σημασία στην σύνδεση του νησιού με τη Βόρεια Ελλάδα. "Η αποκατάσταση της θαλάσσιας γραμμής Θεσσαλονίκης - Πάτμου θα συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού και θα ενίσχυε τις εμπορικές συλλογές. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είμαστε πολύ καλά", λέει.



Το μυστήριο του νησιού

"Η ιερή Πάτμος είναι ένα νησί στεφανωμένο με το φως Του Χριστού. Είναι δεκαπέντε χρόνια τώρα που μένω εδώ", είπε ο Βίκτωρ Στρελτσόβ, που ασχολείται με ξεναγήσεις των Ρώσων τουριστών στο νησί.

"Στη Ρωσία ήμουν ιστορικός και σήμερα νιώθω πώς η ζωή μου είναι πραγματικά ωραία γιατί όλα τα όνειρα μου πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το νησί. Οι ξεναγήσεις μου έχουν έναν έντονα φορτισμένες συναισθηματικά, γιατί τις πραγματοποιώ με την ιδιότητα ενός πιστού χριστιανού και λάτρη του νησιού", προσθέτει.

Ο ξεναγός παρατηρεί πως "στην Πάτμο ακόμα δεν φτάσαμε να μιλάμε για μαζικό θρησκευτικό τουρισμό, γιατί ναι μεν έρχονται πολλοί και όλο και περισσότεροι προσκυνητές και τουρίστες από Ρωσία, αλλά το νησί πρέπει να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, λόγω της ιερότητάς του".


Το νησί φέρνει στον άνθρωπο μια αίσθηση γαλήνης και αγάπης, φέρνει τύχη.
Έτσι λένε και έτσι πιστεύουν οι επισκέπτες της Πάτμου.
Η Μαρία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. "Ήρθα στην Πάτμο πρώτη φορά πριν τρία χρόνια. Προσκύνησα και οι άγιοι της ορθόδοξης εκκλησίας με πήραν 'αγκαλιά' και με έφεραν πίσω στη ζωή", λέει.Φέτος η ευχή της είναι να "πάρει" αγάπη. "Να βρω την αγάπη, γιατί μόνο όταν αγαπάμε, είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι", λέει.

Ο Γιούρι είναι ένας από τους περίπου 300 μετανάστες που ζουν στο νησί και εργάζονται σε όλους τους τομείς τουρισμού. Ο Γιούρι ήρθε πριν από 10 χρόνια από την Ουκρανία και δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω.

"Είμαι εργάτης-οικοδόμος, νιώθω πως είμαι πλέον μέλος της κοινότητας του νησιού", λέει με περηφάνια, σαν να είναι το νησί η ιδιαίτερη πατρίδα του.



Πατμιάς, μια Θεολογική Σχολή 300 ετών

Φέτος η μεγάλη γιορτή της ιστορικής Πατμιάδας Θεολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε σε ένα μελαγχολικό κλίμα. Η Σχολή κινδυνεύει να κλείσει μετά από 300 χρόνια λειτουργίας.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η λειτουργία της Σχολής ξεκίνησε το 1713, υπό την διεύθυνση του Πάτμιου στην καταγωγή -Μακάριου Καλογερά. Το 1769 με Πατριαρχικό σιγίλιο η Σχολή μεταβάλλεται σε "Κοινή Σχολή του Γένους", οπότε και ανέλαβε τη γυμνασιαρχία αυτής ο Πάτμιος Δανιήλ Κεραμεύς. Τη Σχολή της Πάτμου, από την οποία προήλθαν πλείστοι διδάσκαλοι του Γένους, λόγιοι και διάσημοι αρχιερείς και Πατριάρχες, συντηρούσε στα τέλη του 19ου και μέχρι του 1912 ο Σύλλογος των Μικρασιατών "Ανατολή", ενώ ήδη στη Σχολή λειτουργεί Ιερατική Σχολή, αναγνωρισμένη ως κρατικό ίδρυμα.

Ο σημερινός διευθυντής της Πατμιάδας, Ευστάθιος Κόττορος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί,λόγω της κρίσης, η Σχολή κινδυνεύει να κλείσει. "Η Σχολή μας είναι το εθνικό κειμήλιο και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον αφανισμό της", δήλωσε.

"Το 1966 στην Σχολή φοιτούσαν 360 μαθητές και σήμερα έχει μόνο 42. Από τη Σχολή μας αποφοίτησαν πέντε Άγιοι της Εκκλησίας και 14 μητροπολίτες. Μας βοηθάνε τα τοπικά μοναστήρια. Πρέπει όμως να φροντίσουμε και το κτίριο που καταρρέει, να βοηθήσουμε τους καθηγητές μας, για να μη απολυθούν, και να μεριμνήσουμε να έρθουν περισσότεροι μαθητές στη Σχολή μας. Πρέπει να μεριμνήσει και το κράτος στην ανάδειξη και στην οικονομική επίρρωση αυτού του ιερού τόπου της χριστιανικής ορθοδοξίας" προσθέτει ο κ. Κόττορος.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *