ροή ειδήσεων

Πρώτες στις προτιμήσεις τουριστών Κρήτη και Ρόδος

Του Σταθη Κουσουνη
Τις υψηλότερες αυξήσεις αεροπορικών αφίξεων ξένων επισκεπτών για το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν.... η Μύκονος σε ποσοστό 68,1%, η Καλαμάτα σε ποσοστό 42% και η Σαντορίνη σε ποσοστό 27,5%. Σε απόλυτους αριθμούς πρωταθλητές προορισμοί αναδείχθηκαν το Ηράκλειο, που δέχθηκε περισσότερους 128.225 ξένους τουρίστες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, τα Χανιά με περισσότερους 55.680 τουρίστες και η Ρόδος με περισσότερους 55.433.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που επεξεργάζεται κάθε μήνα τα μεγέθη των αφίξεων πρόσθεσε τα στοιχεία από άλλα 4 αεροδρόμια για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών σε 17 ελληνικά αεροδρόμια να παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ειδικότερα, αφίχθησαν 4,49 εκατ. από 4,08 εκατ. για το εξάμηνο του 2012. Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο, το ποσοστό αύξησης του αριθμού των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό ξεπέρασε το 15%, καθώς επισκέφθηκαν τη χώρα μας 2,05 εκατ. τουρίστες από 1,78 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, στα 15 από τα 17 αεροδρόμια σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων και σε 2 πτώση. Αδύναμος κρίκος αποδείχθηκε η Αθήνα με πτώση της τάξης του 1,3% ή 13.899 αφίξεων και η Σάμος με πτώση 4,2% ή 1.441 αφίξεων. Μετά το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Ρόδο που δέχθηκαν τον υψηλότερο αριθμό περισσότερων αφίξεων για το εξάμηνο φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ακολουθούν η Κως, που δέχθηκε 46.837 περισσότερους τουρίστες, η Κέρκυρα με 39.628 περισσότερους τουρίστες, η Ζάκυνθος με 25.264, η Μύκονος με 17.144 και η Σαντορίνη με 15.137.

Οσον αφορά τον Ιούνιο, πρωταθλητές προορισμοί σε ό,τι αφορά τους απόλυτους αριθμούς περισσότερων αφίξεων είναι το Ηράκλειο που δέχθηκε 73.398 περισσότερους τουρίστες και η Ρόδος με 51.672 περισσότερους τουρίστες. Τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Μυκόνου με ποσοστό 47,1%, της Σαντορίνης με ποσοστό 30,6% και του Ηρακλείου με ποσοστό 21%.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων μετά τα παραπάνω στοιχεία και τα γεγονότα στην Αίγυπτο που «στέλνουν», επιπλέον, τουρίστες στον ελληνικό προορισμό, κυρίως τον Σεπτέμβριο ελπίζουν, πλέον, ότι η εκτίμηση στην αρχή της χρονιάς για αφίξεις 17 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών για τη φετινή σεζόν που θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών όχι μόνο να επιτευχθεί αλλά να ξεπεραστεί. Επίσης, θεωρούν ότι θα επιτευχθεί και ο άλλος στόχος που είχε τεθεί για ταξιδιωτικές εισπράξεις 11 δισ. ευρώ, που επίσης αποτελεί μία από τις 4 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών για την Ελλάδα.

Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις για την τουριστική περίοδο του 2014, καθώς οι ξενοδόχοι τώρα υπογράφουν τα συμβόλαια με τους εκπροσώπους των ξένων Τουριστικών Οργανισμών για την προσεχή σεζόν και οι αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν τον προγραμματισμό τους για τις ανά προορισμό διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις. Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές αυξήσεις που κατάφεραν να πετύχουν οι ξενοδόχοι καλύπτοντας, μερικώς, τις μειώσεις των προηγούμενων ετών, μία εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα έσοδα από τον τουρισμό. Παράλληλα, ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα δεσμεύουν περισσότερες θέσεις για τον ελληνικό προορισμό. Ενισχυτικά ως προς την ανταγωνιστικότητα του προορισμού θεωρούν οι εκπρόσωποι των φορέων ότι θα λειτουργήσει και η ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Μάλιστα, αρχίζουν από τώρα να μιλούν για το ενδεχόμενο νέου ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών κοντά στα 18 εκατ., που δύναται -εκτός απροόπτων εσωτερικών γεγονότων - να πετύχει ο ελληνικός προορισμός τη σεζόν του 2014.
kathimerini.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *