ροή ειδήσεων

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Ελπίζουν σε «θαύμα»!

Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι
Μόνο σε «θαύμα» μπορούν να ελπίζουν πλέον οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό...
καθώς η κυβέρνηση αρνείται την αλλαγή της διάταξης για το επίδομα ανεργίας. Στις προσπάθειες των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να περάσουν τροποποίηση που θα εξαιρεί τους εποχιακά εργαζόμενους, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν την κάνει δεκτή, προφανώς γιατί δεν έχει λάβει την έγκριση της τρόικας. Η εκτροχίαση των δημοσιοοικονομικών, το «όχι» για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως επίσης και οι νέες πιέσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν «κακό οιωνό» για την έκβαση της υπόθεσης. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε περιπέτειες χιλιάδες νοικοκυριά που θα βιώσουν «μαύρο χειμώνα», ενώ παράλληλα σημαίνει και απώλεια 30 εκατ. ευρώ από την τοπική αγορά.

«Μαύρος» χειμώνας

Οι οδυνηρές συνέπειες των μνημονίων, γίνονται πλέον ορατές στην κοινωνία, καθώς επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στα εισοδήματα των εργαζομένων και τις συνεχείς περικοπές στα επιδόματα. Το τελικό χτύπημα δίνεται στην περιοχή μας με την ενεργοποίηση του άρθρου 39 για τις «Προϋποθέσεις επιδότησης και οικονομικής ενίσχυσης ανέργων». Η άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την τροπολογία που κατέθεσαν στις 22/03/2013) βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστερές «στερεί» το επίδομα ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό. Η παρέμβαση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται με νέα ερώτηση που επανακατέθεσαν στις 25/5/2013 ζητώντας από τον κ. Βρούτση να ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια επιδότησης ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους. «Αν τελικώς η διάταξη μείνει ως έχει, χιλιάδες εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι -και όχι μόνο- θα χάσουν το μικρό επίδομα ανεργίας με το οποίο «βγάζουν» κυριολεκτικά τον χειμώνα. Δυστυχώς οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας αρνείται να αποδεχθεί την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές μας» δηλώνει στην «Δράσις» ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Σαράντος Μπακρυσιώρης. Επισημαίνεται ότι ο νόμος ορίζει, ότι «από 1.1.2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα από 450, ενώ από 1.1.2014 όχι περισσότερα από 400». Αυτό όμως για τους εποχιακά εργαζομένους είναι καταστροφή, διότι επί σειρά ετών (και κάθε χρόνο) εργάζονται 5-7 μήνες εποχιακά και παίρνουν ανεργία για 5- 6 μήνες. ¶ρα, το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς συγκεντρώνουν στα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 18 μήνες ή 450 ημερομίσθια (περίπου 20 μήνες στα 4 χρόνια). Συνεπώς, αν παραμείνει η τροποποίηση της παραγράφου 8, δεν θα λάβει κανείς επίδομα ανεργίας. Θα υπάρξει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τους εποχιακά απασχολούμενους ξενοδοχοϋπάλληλους και όχι μόνο, αν επιπλέον συνυπολογίσουμε ότι για το 2012 το επίδομα μειώθηκε σε 350 ευρώ (μ.ο περίπου 22%) από 450 ευρώ το 2011. «Η εποχιακή απασχόληση δεν είναι επιλογή των εργαζομένων της περιοχής μας, αλλά οφείλεται στο μοντέλο ανάπτυξης που όλα αυτά τα χρόνια επέβαλε το κράτος, προωθώντας και επιδοτώντας τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού σε βάρος των υπολοίπων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί (πρωτογενής, δευτερογενής τομέας, μεταποίηση κλπ). Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία της ανάπτυξης το 80% των κατοίκων της περιοχής οδηγήθηκε στην απασχόληση στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που το κράτος πρέπει να έχει υπόψη του, όταν παίρνει μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό» επιμένει ο πρόεδρος του ΕΚΡ Σάββας Χατζησάββας που πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για την διευθέτηση του προβλήματος, καθώς φοβάται θα οδηγήσει στην πείνα και την εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας κατά την χειμερινή περίοδο.

Επιμένουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

«Με τη διάταξη του νόμου 3986 του 2011, ΦΕΚ αρ. φύλλου 152 1/7/2011 του Μεσοπρόθεσμου σχετικά με την ανεργία (σελ 3235-3263, κεφάλαιο ΣΤ' - άρθρο 39, παράγραφος 8 που προστέθηκε στο άρθρο 6 του ν. 1545/1985), με τίτλο «Προϋποθέσεις επιδότησης και οικονομική ενίσχυση ανέργων», τερματίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το επίδομα που παίρνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι. Ο νόμος ορίζει ότι «από την 1.1.2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα από 450, ενώ από την 1.1.2014 όχι περισσότερα από 400».
Όμως οι εποχιακά εργαζόμενοι (όπως για παράδειγμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ή άλλοι εργαζόμενοι στον τουρισμό) απασχολούνται κάθε χρόνο 5 -7 μήνες και παίρνουν επίδομα ανεργία για τους υπόλοιπους. Επομένως, οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνουν στα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 18 μήνες ή 450 ημερομίσθια (περίπου 20 μήνες στα 4 χρόνια). Πρόσφατα, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. (Ψύρρας, Μάρκου, Κυρίτσης) κατέθεσαν τροπολογία-προσθήκη (Γενικός Αριθμός: 307, Ειδικός Αριθμός: 18, 22/03/2013) προτείνοντας: «Στο άρθρο 31 του παρόντος νομοσχεδίου προστίθεται τρίτη παράγραφος ως εξής: Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ' του Ν. 3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι». Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή. Επειδή η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους δίχως εισόδημα κατά τη χειμερινή περίοδο, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Είναι στις προθέσεις σας να τροποποιήσετε τη σχετική ρύθμιση με προσθήκη διευκρινιστικής παραγράφου που να διαφοροποιεί και να εξαιρεί τους εποχιακά απασχολούμενους από το Ν.3986/2011, κεφάλαιο ΣΤ΄-άρθρο 39, παράγραφος 8, ώστε να προβλέπονται διαφορετικά κριτήρια επιδότησης ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους;» ερωτούν οι Βουλευτές Θωμάς Ψύρρας, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Κυρίτσης.
idrasis.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/7/13 23:08

    moularia politiki... pos tha zisi re mounopana oikogenia me dio paidia se enoikio pou douleyoun to kalokairi se xsenodoxeio??????????????? eeeeee?????????
    sta xridia sas eeee???? tha pesei megali pina stin rodo kai stin ipolipoi xora pou asxolounte me ton tourismo. kai afto einai alisida!! prepei na xsesikoudoume geiati ton oktobrio otan pame na katathesoume geia tin anergia kai mas poume oti den dikaiomaste tha einai argaaa! asena min po geia tous politikous tis perioxis geiati tha me kopsoune.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *