ροή ειδήσεων

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλα τα φάρμακα χωρίς συνταγή

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

«Βόμβα» ετοιμάζει στον κλάδο των φαρμακείων η τρόικα καθώς ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υγείας προκειμένου.... να περιοριστεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.

Τα μέτρα αυτά, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις τιμών των φαρμάκων και «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Για τις ...προθέσεις τις τρόικας ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητώντας μάλιστα την συνεργασία του ΠΦΣ έτσι ώστε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα όπου μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν και ενδεχομένως θίγουν τον φαρμακευτικό κλάδο, να υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειασθεί. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους φαρμακοποιούς να παρουσιάσουν θέσεις με ισοδύναμα οικονομικά οφέλη ώστε να αποφευχθεί από το νέο έτος η μείωση του ποσοστού κέρδους.

Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η τρόικα επιθυμεί να «περάσουν» στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για εκατοντάδες σκευάσματα, όπως παυσίπονα, αναλγητικά, δερματικές αλοιφές κ.α., με ετήσιες πωλήσεις στην χώρα μας περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι στις 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ.

Ακόμη και εκεί που διατίθενται ελεύθερα, υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως στις θεραπευτικές κατηγορίες. Σε χώρες (εκτός Ευρώπης) όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως πώληση με πιστωτικές κάρτες ή προσφορές “οικογενειακών” συσκευασιών. Στην Αμερική για παράδειγμα -όπου ισχύει η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ- η γνωστή παρακεταμόλη κοστίζει 6,32 δολάρια (τα 30 χάπια) ενώ σήμερα η ίδια συσκευασία στην Ελλάδα κοστίζει 0,76 ευρώ δολάρια. Αντίστοιχα, η αλοιφή βολταρέν στην Ελλάδα κοστίζει 4,90 ευρώ, το ίδιο σκεύασμα σε Γερμανία και Αγγλία κοστίζει 9,34 ευρώ.

Ελένη Πετροπούλου
imerisia


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *