ροή ειδήσεων

Ρεκόρ τουριστών, φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας στις τουριστικές περιοχές

Πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής με ποσοστό 84,62% είναι η Ρόδος, δηλαδή πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις του νησιού...
δεν είναι φορολογικά συνεπείς. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ζάκυνθος, με ποσοστό παραβατικότητας της τάξεως του 80%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σαντορίνη με 77,14%.

Του Ν. Χ. Ρουσσανογλου

Μπορεί η Ρόδος να χαρακτηρίζεται «το Νησί των Ιπποτών», αλλά οι τουριστικές της επιχειρήσεις πόρρω απέχουν από το να επιδεικνύουν «ιπποτική» φορολογική συμπεριφορά. Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο σχετικών ελέγχων τουριστικών προορισμών κατά τη θερινή περίοδο (οι έλεγχοι αφορούν το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου), η Ρόδος κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες φορολογικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν ανά την επικράτεια σε 1.088 επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλάσσιων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες κατοικίες και αδήλωτους εργαζoμένους, προέκυψε ότι στη Ρόδο το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,62%. Εν ολίγοις πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις του νησιού φοροδιαφεύγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ως εκ τούτου επωφελείται σημαντικά από τη φετινή κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ζάκυνθος, με ποσοστό παραβατικότητας της τάξεως του 80%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σαντορίνη με 77,14%. Εκτός από τη Σαντορίνη, υψηλά ποσοστά παραβάσεων καταγράφονται συνολικά στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς στη λίστα του ΣΔΟΕ κατέχουν περίοπτη θέση η Τήνος (72,73%), η Πάρος (68,18%) και η Σύρος (57,9%).

Συνολικά στη χώρα, το ΣΔΟΕ εντόπισε 538 επιχειρήσεις ως παραβατικές, καταλογίζοντας 2.473 παραβάσεις. Κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, το ΣΔΟΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους πολυτελών καταλυμάτων. Τα ευρήματα ήταν λίαν αποκαλυπτικά, καθώς προέκυψε ότι οι δαπάνες ανέγερσης ήταν πολλαπλάσιες εκείνων που τελικά δηλώθηκαν, το τίμημα ενοικίασης πολύ χαμηλότερο του πραγματικού και η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν δηλώνεται καμία τουριστική εκμετάλλευση. Από τους ελέγχους που έχουν γίνει σε πάνω από 50 πολυτελείς κατοικίες, ξεχωρίζει περίπτωση ταξιδιωτικού γραφείου που υπέπεσε σε 17 παραβάσεις, γιατί νοίκιαζε πολυτελείς βίλες μέσω του Διαδικτύου, χωρίς να δηλώνει τις σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Πέραν των παραπάνω, κλιμάκια της επιθεώρησης εργασίας ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατέγραψαν 1.680 ανασφάλιστους εργαζόμενους, σε σύνολο 4.818 απασχολούμενων στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησαν τον Ιούνιο σε 1.345 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ταβέρνες - μπαρ - μεζεδοπωλεία - νυκτερινά κέντρα - ξενοδοχεία - θαλάσσια σπορ - τουριστικά γραφεία) σε διάφορα θέρετρα ανά τη χώρα. Με λίγα λόγια, σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους ήταν ανασφάλιστος, τη στιγμή, μάλιστα, που «τρέχει» πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Οπως ανακοινώθηκε, επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξεως των 995.000 ευρώ.
kathimerini.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/7/13 13:01

    giafto pai katadiavoulou afto to kratos pou tolene ellada ke mete ta plironi o ftoxos ELLINAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/7/13 14:04

    και λοιπον τι εγινε;εβαλαν λουκετο σε καποια;ολα τ'αλλα ειναι ναχαμε να λεγαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/7/13 14:31

    ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΟΥΛΑ ΤΟΥΣ.
    ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, ΠΛΗΡΩΝΕΕΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/7/13 15:45

    Γίνε και εσύ τσιγκάνος.Μπορείς....
    Χθες ήμουνα στο bloo thalassa Πήρα χυμό Αμίτα 3ευρώ.Δεν τόλμησα να ζητήσω απόδειξη.
    Καλά μας κάνουνε. Τα θέλει ο @όλος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/7/13 15:57

    ελατε προς νοτια ροδο. Κατταβια πρασονησι! Εκει να δειτε που ειναι το σδοε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/7/13 16:15

    Ητανε στραβο το κλιμα,το εφαγε κι ο γαιδαρος.Μια ζωη φοροφυγαδες στο νησι,υπηρχαν μερικοι τιμιοι και τωρα με τις φορολογιες πανε κι αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/7/13 17:53

      Καλά τα λες φίλε 4:15. Ακούει κανείς;

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος19/7/13 17:51

    ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΘΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ?.ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΓΕΙΑ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ LIDLE ΙΚΕΑ ΚΛΠ (ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ}ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ..ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΛΑΤΑΡΕΣ (ΡΩΣΣΟΥΣ)ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΠΑΝΕ ΤΑ@@ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΓΕΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΔΕΡΝΟΥΜΕ ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/7/13 12:43

    Ελληνάρες μου πατριωτάρες μου ηρεμήστε!!! Σε λίγο που θα γίνουμε ξένο προτεκτοράτο δεν θα υπάρχουν αυτά. Λίγη υπομονή ακόμα, λίγη φοροδιαφυγή ακόμα και το τέλος έρχεται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *