ροή ειδήσεων

Εργασία σε συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία

Απάνθρωπα ωράρια, επιχειρησιακές συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη, εργοδοτικές αυθαιρεσίες με επιπλήξεις ή...
απειλές αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο.
→ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: λιποθυμίες, απολύσεις, και καψώνια καταγγέλλουν τα σωματεία

→Ξενοδόχοι: Μη λιθοβολείτε τον κλάδο για «μεμονωμένα» περιστατικά

Η Ασημίνα Καραμπέτσου είναι 25 χρόνων, έχει σπουδάσει μηχανικός περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο και μέχρι την περασμένη εβδομάδα εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό σε ξενοδοχείο στην Ερέτρια, που εφαρμόζει επιχειρησιακές συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη και όχι την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Πλέον ανήκει στο 72% των άνεργων νέων της Εύβοιας, αφού στις 17/7, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία, ο εργοδότης της Γ. Κάλφας, γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας, την απέλυσε, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι καλή στη δουλειά της».

Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο που η Ασημίνα εργάστηκε συνολικά είκοσι έξι ώρες – δεκαέξι το Σάββατο και δέκα την Κυριακή με ένα διάλειμμα μόλις έξι ωρών, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει από την εξάντληση. «Τη Δευτέρα το ανέφερα στον εργοδότη μου και του ζήτησα να τηρούνται πιο εύρυθμα ωράρια. Απάντησε ότι φταίω εγώ που έχω αδύναμο οργανισμό και έπρεπε να τους έχω προειδοποιήσει. Οταν μάλιστα τον ενημέρωσα ότι στις 16 Ιουλίου θα απεργήσω, μου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις στην προσωπική σου ζωή»».

Η Ασημίνα είναι επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, «πρωτεύουσας του «νομού της ανεργίας»» όπως αποκαλείται, καθώς η αποβιομηχάνιση και τα λουκέτα εκτοξεύουν την ανεργία στο ποσοστό- ρεκόρ τού 37,5%. «Η ανεργία στην περιοχή μου είναι ιδιαίτερα υψηλή, μαζί και ο φόβος. Περίπου δέκα εργοστάσια είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βάλει τους εργαζόμενους σε καθεστώς εγκλωβισμού» συνεχίζει η απολυμένη πρόεδρος του σωματείου.

Πολλά τα περιστατικά

«Γι’ αυτόν τον λόγο φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα, αλλά ελάχιστα φτάνουν στη δημοσιότητα. Ετυχε, λόγω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, το ζήτημα να πάρει διαστάσεις, όμως γνωρίζουμε αρκετά αντίστοιχα περιστατικά με εργαζόμενους να σωριάζονται στον χώρο δουλειάς μετά από εξαντλητικά ωράρια».

Την απόλυση της συνδικαλίστριας καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ευβοιας διεκδικώντας την επαναπρόσληψή της, ενώ ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τοπικά σωματεία και οργανώσεις (Τσιμέντα Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας κ.ά.). Για όργια αυθαιρεσίας στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Εύβοιας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), με βάση και τους πρόσφατους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, που διαπίστωσαν πλήθος παραβιάσεων, αδήλωτη εργασία, οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών και «μαύρα» δωδεκάωρα των 15 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες από τον χώρο του τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων μιλάει για «μεμονωμένα φαινόμενα», ζητώντας «να σταματήσει ο άκριτος και άκρατος «λιθοβολισμός» του ξενοδοχειακού κλάδου και να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή ο ρόλος του ως ενός εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων εργοδοτών της χώρας». «Οι διαμαρτυρίες της ΠΟΞ για αφορισμούς, λιθοβολισμό και δαιμονοποίηση της ελληνικής ξενοδοχίας θα ήταν δικαιολογημένες, αν μπορούσε την ίδια ώρα να περιορίσει την ασυνέπεια και αντικοινωνική δράση των μελών της» ανταπαντά η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.

«Βρίσκουν και τα κάνουν»

«Το γεγονός ότι ο Γ. Κάλφας είναι γενικός γραμματέας της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων δείχνει μια κατεύθυνση. Οι ξενοδόχοι θέλουν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, να παίρνουν επιδοτήσεις, να έχουν χαριστικές ρυθμίσεις στα δάνειά τους. Ομως εμείς δεν έχουμε ούτε ελαφρύνσεις ούτε δικαιώματα, ούτε όταν αυξάνεται ο τζίρος επιστρέφει τίποτα από αυτά στη δική μας τσέπη. Οι εργοδότες βρίσκουν και τα κάνουν επειδή τους το επιτρέπουν οι νόμοι και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.: κινητικότητα, μαθητεία, εργαζόμενοι από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με συμβάσεις μιας ημέρας, των δέκα ευρώ, κοιμούνται πέντε και έξι μαζί σε δωμάτια 20 τετραγωνικών. Αν αυτά γίνονται στην Ερέτρια, φανταστείτε τι συμβαίνει παραέξω» μας λέει η Ασημίνα.

Σύμφωνα με το σωματείο της και την ίδια, ο εργοδότης προσπάθησε να την πείσει να αποσύρει την καταγγελία της στην Επιθεώρηση Εργασίας για να την επαναπροσλάβει.

«Προηγουμένως, όταν ζήτησα να δουλεύουμε με ανθρώπινα ωράρια, είπε ότι αυτά είναι κομμουνιστική λογική και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Προσπάθησε μάλιστα να με φέρει σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζομένους της βάρδιας, κυρίως νέους ανθρώπους από 21 ώς 30 ετών. Είναι φυσικό ο καθένας μόνος του να φοβάται. Δύναμη αποκτάς μόνο συσπειρωμένος στο σωματείο, και μάλιστα σε ένα σωματείο που παλεύει και δεν συμβιβάζεται με λογικές υποχώρησης. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην τους χαρίζουμε τίποτα» καταλήγει η Ασημίνα, που ανήκει στην κατηγορία των νέων επιστημόνων οι οποίοι ετεροαπασχολούνται, αλλά προς το παρόν δεν χαρίζεται ούτε στην ιδιώτευση ούτε στη μετανάστευση.

Σημείωση: Επικοινωνήσαμε επανειλημμένως με το ξενοδοχείο του Γ. Κάλφα ενημερώνοντας για το ρεπορτάζ. Η απάντηση, ίδια κάθε φορά: είναι απών.

a.tziantzi@efsyn.gr

…………………………………………………………………………………………………….

Καψώνια και γραπτές επιπλήξεις στην Κέρκυρα

Απάνθρωπα ωράρια και ακραία καψώνια καταγγέλλει καμαριέρα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε επιστολή παραίτησης που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας με κοινοποίηση στο ΣΕΠΕ. Η εργαζόμενη αναφέρει στον διευθυντή της επιχείρησης τους λόγους που την εξώθησαν σε παραίτηση, μετά από 34 χρόνια εργασίας στον τουρισμό: ωράρια από 10 ώς 12 και 14 ώρες, χωρίς διάλειμμα και με διαρκή ψυχολογικό πόλεμο από την προϊσταμένη ορόφου. «Καθημερινά μου ασχημομιλούσε και με απειλούσε ότι θα απολυθώ (…) Με έβαζε με τα γόνατα στο πάτωμα να καθαρίζω τις μπαγκαζιέρες και τα πόδια των κρεβατιών και φώναζε “έτσι θέλω να δουλεύεις” (…) Εστελνε τον σύζυγό της, που εργάζεται σε άλλο ξενοδοχείο του ομίλου, να ελέγχει την εργασία μου, να με χρονομετρά και να μου συμπεριφέρεται απαράδεκτα». «Αναγκάζομαι να αποχωρήσω, προτιμώντας την ανεργία και την ανέχεια από την καθημερινή εξόντωση» καταλήγει, ευχόμενη στους συναδέλφους της «να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς τους ώστε να εργάζονται ανθρώπινα».

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δημοσιοποιεί και μια προειδοποιητική «γραπτή επίπληξη» από εργοδότη προς υπάλληλο: «Μετά λύπης μου ενημερώθηκα (…) ότι υποδαυλίζετε την εργασιακή ειρήνη, υποκινώντας και παρακινώντας συναδέλφους σας να συμμετέχουν σε στάση εργασίας» επιπλήττει ο εργοδότης τον υπάλληλο, ευχόμενος «να συμμορφωθείτε για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», ενημερώνοντας ότι το σημείωμα θα καταχωριστεί «στον προσωπικό σας φάκελο του ξενοδοχείου».

«Βροχή έρχονται οι καταγγελίες για περιστατικά εργοδοτικής βίας» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνήθως από υπαλλήλους που εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι:

• Σε τουλάχιστον δέκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναφέρθηκαν λιποθυμίες λόγω φόρτου εργασίας.

• Οι 20 από τις 50 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού επιβάλλουν δεκάωρα και δωδεκάωρα.

• Οχτώ μεγάλες επιχειρήσεις, με συνολικά σχεδόν 1.000 εργαζόμενους, με διάφορους τρόπους παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις.

• Αλλες 20 χρωστάνε δεδουλευμένα.

• Ολες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις απασχολούν «μαθητευόμενους» με 300 ευρώ. Οχι ακριβώς μεμονωμένα φαινόμενα…

……………………………………………………………………………………………….

Μετά τη δικαίωση, η παγίδευση του ντιλιβερά!

Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, από τα πιο μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία, είναι γνωστή για τους αγώνες της στις ταχυμεταφορές αλλά και σε μικρά και μεγάλα ταχυφαγεία όπου οι εργαζόμενοι είναι πιο αναλώσιμοι και από τα σουβλάκια και τις πίτσες που διανέμουν.

Μέλη της έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν με εκδικητικές απολύσεις και διώξεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Μια τέτοια περίπτωση φάνηκε να είναι αυτή του διανομέα Χ. Στεργιάδη, μέλους του Δ.Σ. της ΣΒΕΟΔ, που απολύθηκε εκδικητικά πέρυσι τον Μάιο από ψητοπωλείο στο Παγκράτι και δικαιώθηκε από το εργατικό δικαστήριο φέτος τον Ιούνιο.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, οι εργοδότες αρχικά αρνήθηκαν να τον επαναπροσλάβουν, δεσμεύτηκαν παρουσία της αστυνομίας. Στη συνέχεια δεν του παρείχαν έργο αλλά μόνο το μεροκάματο, ενώ διαπραγματεύονταν την καταβολή των υπερημεριών, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιουλίου. Εδώ η υπόθεση αποκτά νέα τροπή: Σύμφωνα με το σωματείο, οι εργοδότες παρουσιάζουν φάκελο όπου αναγράφεται το υπόλοιπο του ποσού, ο εργαζόμενος αρνείται να τον παραλάβει, επιμένοντας να γίνει η αποπληρωμή στον δικηγόρο. Την ίδια στιγμή συλλαμβάνεται από κλιμάκιο του τμήματος εκβιαστών της Ασφάλειας με την κατηγορία του εκβιασμού και με βασικό μάρτυρα πρώην εργοδότη του, ιδιοκτήτη ψητοπωλείου, με τον οποίο έχει εκκρεμείς εργατικές διαφορές.

«Οι κατηγορίες περί εκβιασμού είναι στημένες και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στοχεύουν στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και τον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία», καταλήγει το σωματείο. Αλληλέγγυα σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση την Πέμπτη στις 9.00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο 9.

Δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με τους εργοδότες του διωκόμενου συνδικαλιστή.

Πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *