ροή ειδήσεων

To ελληνικό INTERREG αναγνωρίζει τη… «Μακεδονία»! (φωτό)

Εάν δεν επρόκειτο για βάναυση κακοποίηση της ιστορίας και ευθεία ύβρη προς εκατομμύρια Μακεδόνες ...
θα ήταν σίγουρα μία τεράστια γκάφα αλλά και έμμεση αναγνώριση – από την πλευρά της Ελλάδας – των Σκοπίων ως… «Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Η Αρχή του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG (διασυνοριακής συνεργασίας) επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να λανσάρεται στα φυλλάδια του προγράμματος ως… «Δημοκρατία της Μακεδονίας»!



Μπροστά σε αυτήν την προκλητική «επίθεση» και προσβολή των γειτόνων μας, η ελληνική πλευρά που διοικεί το INTERREG δεν ενίσταται ούτε καν διαμαρτύρεται! Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην karfitsa ο επικεφαλής του προγράμματος «αυτό συμβαίνει κι έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο…».



Όπως σημειώνουν στην εφημερίδα μας παραλήπτες και αναγνώστες αυτών των φυλλαδίων: «Η Ελλάδα ως χώρα- μέλος της ΕΕ συναινεί να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες που δεν είναι μέλη, προκειμένου να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προοδεύσουν, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και να υιοθετήσουν τεχνογνωσία που θα τους επιτρέψει να δουν το μέλλον με περισσότερα «όπλα». Απλώνει συνεργατικές δομές και βοηθά. Εκπονεί κοινά προγράμματα για να βοηθήσει τις κρατικές και άλλες δομές των αναδυόμενων οικονομιών. Και τι εισπράττει; Τη… μεγαλομανία των γειτόνων που αντί να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια αυτή επιτίθενται με τα γνωστά ανθελληνικά συνθήματα και επιδιώξεις».

Αντιδράσεις

Το εντελώς απαράδεκτο στοιχείο της υπόθεσης, φυσικά και είναι η κακοποίηση της αλήθειας που μένει εντελώς αναπάντητη. «Αν είναι δυνατόν» μας είπαν. «Η αρχή του INTERREG, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη να επιτρέπει την κυκλοφορία φυλλαδίων με τον κατάπτυστο τίτλο «INTERREG Ελλάδα- Μακεδονία»! Αυτό, εκτός είναι εκτός από επιθετικό και ανθελληνικό, βαθιά παράνομο, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με άλλο όνομα, παρά με το προσωρινό «ΠΓΔΜ».

Ο επικεφαλής της δομής όπως φαίνεται … «φιγουράρει» στα φυλλάδια των Σκοπιανών κάτω από σημαίες και λογότυπα της… «Μακεδονίας». Οι κάτοικοι της μίας και μόνης Μακεδονίας ευελπιστούν ότι έστω και την τελευταία ώρα, οι αρμόδιοι της Ελληνικής Πολιτείας θα παρέμβουν και θα αποσύρουν τις πλαστές ονομασίες, που συνιστούν προκλητική επίθεση απέναντι στον ελληνισμό!

Η Ελλάδα κάνει… διαβήματα



Η «Κ» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του προγράμματος, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, κ. Γιώργο Εμμανουήλ ο οποίος μας ξεκαθάρισε πως από ελληνικής πλευράς χρησιμοποιείται το όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε ότι αφορά το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Ο ίδιος δηλώνει ενήμερος για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που χρησιμοποιείται στα φυλλάδια της γείτονος και στα οποία δημοσιεύονται φωτογραφίες και της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Έχουμε κάνει διαβήματα στην άλλη πλευρά και ζητάμε να αναφέρεται το πλήρες όνομα του προγράμματος, δηλαδή: Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό ζητάμε και αυτό γίνεται σε ό,τι μας αφορά». Και συμπληρώνει: «όπου διαπιστώνουμε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο κάνουμε τα ανάλογα διαβήματα και ενημερώνουμε τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης». «Έχουν έρθει και σε εμάς αυτά τα φυλλάδια και κάνουμε συνεχή διαβήματα. Τους ζητάμε να μην βάζουν τις φωτογραφίες μας κάτω από τα συγκεκριμένα φυλλάδια και να χρησιμοποιούν το πλήρες όνομα του προγράμματος» υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουήλ. Τέλος, τονίζει: «είμαι ένας υπηρεσιακός παράγοντας και δουλεύω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όταν βλέπω πως η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη διαδικασία ενεργώ προς την άλλη πλευρά και την ευρωπαϊκή επιτροπή. Έχουν γίνει πολλές τέτοιες κινήσεις και η άλλη χώρα δέχεται συστάσεις»

Ο Σαμαράς «τρίζει τα δόντια»



Θέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας είναι η επίλυση του προβλήματος που αναφέρεται στην ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, στην απαντητική του επιστολή προς τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι, με την οποία υποβάλλεται πρόταση σύστασης ενός νέου μηχανισμού αναζήτησης της λύσης. Ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στην πρόσκληση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών επισημαίνει, ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Στην απάντησή του, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η πρόταση του Γκρουέφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει «προστιθέμενη αξία» στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει «πλήρη πολιτική εντολή» στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης – όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ.

Αν επομένως, η διαδικασία είχε συνοδευτεί, από την άλλη πλευρά, από την «ίδια πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος και επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα θα είχε προ πολλού διευθετηθεί» σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος για επαφές των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε «ασκήσεις δημοσίων σχέσεων», θα πρέπει να συνοδεύονται «από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης».
Πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *