ροή ειδήσεων

Toυρισμός: σε ποιες περιοχές δεν πέφτει καρφίτσα ...και ποιες είναι οι αρνητικές εκπλήξεις.

Η κίνηση στους βασικούς προορισμούς.
Ποιες περιοχές γέμισαν τουρίστες, ποιες είναι οι αρνητικές εκπλήξεις.
Οι χώρες που μετατρέπονται σε βασικούς "τροφοδότες".
Σε νέο... μπόνους από την Αίγυπτο ποντάρει ο τουρισμός.

Οι μεγάλες προσφορές των ξενοδόχων προς τους ξένους tour operators, η αλματώδης αύξηση των Ρώσων αλλά και η έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων στην Τουρκία και στην Αίγυπτο οδηγούν τον... ελληνικό τουρισμό σε ρεκόρ αφίξεων το φετινό καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό πως τρεις από τις γνωστότερες τουριστικές περιοχές κατέγραψαν τον Ιούνιο αύξηση κίνησης από το εξωτερικό της τάξεως του 19,01% (Ρόδος), του 20,96% (Ηράκλειο) και του 30,62% (Σαντορίνη)!

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε πως «με αυτά τα δεδομένα ο ελληνικός τουρισμός κινείται εντός των φετινών στόχων του για 17 εκατ. ξένους επισκέπτες και εισπράξεις περί τα 11 δισ. ευρώ». Εκτίμησε, παράλληλα, πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αίγυπτο πιθανότατα θα στρέψει επιπλέον ποσοστό κρατήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου δεν θα πέφτει καρφίτσα σε αρκετούς ελληνικούς προορισμούς. Μεγάλα ξενοδοχεία σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Κρήτη έχουν ανάψει κόκκινο για κρατήσεις το συγκεκριμένο διάστημα καθώς ξέμειναν από ελεύθερα δωμάτια.

Η ζήτηση για συγκεκριμένους προορισμούς όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά, η Ρόδος, η Κως και η Σαντορίνη ξεπερνούν κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις στα αεροπορικά δρομολόγια που έχουν προγραμματιστεί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη, η έλλειψη θέσεων το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αθήνα και τη Θεσ/νίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη θέσεων προς Αθήνα και Θεσ/νίκη από κύριες αγορές όπως η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία και η Γαλλία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι γνωστές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τα υπερατλαντικά τους δρομολόγια από και προς την Αθήνα. Όπως εξηγεί, πολλοί ξένοι επισκέπτες υποχρεώνονται να φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Λονδίνου, Παρισιού ή Μονάχου, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο οι διαθέσιμες θέσεις για όσους θέλουν να πετάξουν από Γερμανία, Γαλλία και Ην. Βασίλειο προς τη χώρα μας.


Όλα αυτά ενώ οι διαθέσιμες θέσεις σε προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ελλάδα θα είναι τουλάχιστον 250.000 περισσότερες τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι (+7%).

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του εξειδικευμένου στην αγορά αερομεταφορών οργανισμού OAG, τον Ιούλιο η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη με 3,8 εκατ. θέσεις μεταξύ των μεσογειακών προορισμών με τα περισσότερα προγραμματισμένα δρομολόγια. Προηγούνται η Ισπανία (15,9 εκατ. θέσεις), η Ιταλία (10,7 εκατ. θέσεις) και η Τουρκία, η οποία θα διαθέτει υπερδιπλάσιες από την Ελλάδα θέσεις (7,1 εκατ.).

Το διαφαινόμενο «μποτιλιάρισμα» πάντως σε δημοφιλείς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των δωματίων για τους Έλληνες. Έτσι, καταγράφονται ακριβές τιμές τον Αύγουστο σε περιοχές της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ την ίδια στιγμή στη νότια Κρήτη υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια σε καλές τιμές.

Τα ρεκόρ αφίξεων του Ιουνίου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη... ρωσική βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον συγκεκριμένο μήνα οι Ρώσοι κατέκτησαν την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων που έφθασαν στη Ρόδο σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 67,4%.

Σε ρυθμούς... μπαλαλάικας, όμως, χορεύει και η Ζάκυνθος. Σύμφωνα με ξενοδόχους της περιοχής από τους 500.000 ξένους που υπολογίζεται ότι θα κάνουν φέτος διακοπές στο νησί το 10% (περί τις 50.000) θα είναι Ρώσοι. Εντυπωσιακός αριθμός για το μέγεθος του νησιού.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση στάθηκε αφορμή για να αναδειχθεί η καθοριστική συμβολή των Ελλήνων στον ελληνικό τουρισμό. Περιοχές όπως η Πελοπόννησος (κεντρική και ανατολική) και η Στερεά που φιλοξενούσαν άλλοτε δικαιούχους των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού καταγράφουν τώρα μεγάλες απώλειες.

Πλήγμα από την οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων δέχθηκε και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο το αεροδρόμιο εμφάνισε αύξηση 2,9% στους επιβάτες εξωτερικού αν και οι ξένοι ήταν 11% περισσότεροι.

Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο όταν οι ξένοι ταξιδιώτες αυξήθηκαν 10%, αλλά η επιβατική κίνηση εξωτερικού εμφάνισε μείωση 2,4%. Αιτία ήταν το ότι ταξίδεψαν λιγότεροι Έλληνες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, συνολικά οι ξένοι επισκέπτες που ταξίδεψαν με δρομολόγια εξωτερικού και εσωτερικού ήταν περισσότεροι κατά 7% τον Μάιο και 14% τον Ιούνιο.
Του Π.Υψηλάντη


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *