ροή ειδήσεων

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 7.000 ΑΚΙΝΗΤΑ - Tα κριτήρια για την άρση των πλειστηριασμών

Σε μια λύση εκτόνωσης σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων καταλήγει η κυβέρνηση, η οποία θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία της πρώτης κατοικίας ...
των οικονομικά αδύναμων πολιτών αλλά και την τιμωρία εκείνων που, αν και έχουν τη δυνατότητα, οχυρώνονται πίσω από τη γενική ρύθμιση που ίσχυε και θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.
Η ολοκληρωμένη λύση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα, μέσα στον Σεπτέμβριο, αποτελεί προϊόν συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν χθες οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Έτσι, από την πρώτη μέρα του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στο σφυρί 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως το 2008, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».
Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι επίσης να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα βγουν στο σφυρί το πολύ 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και για τα οποία είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς, αλλά «πάγωσαν». Για όσους καταθέσουν αίτηση στο ειρηνοδικείο και μέχρι αυτή να εκδικαστεί και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, αναστέλλεται κάθε διαδικασία και μπορούν να προστατέψουν το σπίτι τους.
Κριτήρια για την άρση των πλειστηριασμών
Τα κριτήρια προστασίας από την άρση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», είναι:
- ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.000 (ισχύει σήμερα), κλιμακωτά μειούμενο προς τα 20.000 ευρώ
- συνυπολογισμός της ετήσιας μείωσης εισοδήματος (για δύο ή τρεις χρήσεις) από 20% ως 30% σωρευτικά στη διετία ή τριετία
- συνυπολογισμός της συνεργασιμότητας του δανειολήπτη (υπόλοιπο οφειλόμενο δανείου, συνέπεια σε περιόδους σταθερού εισοδήματος)
- συνυπολογισμός δαπανών διαβίωσης (βάσει υπολογισμού, σχεδόν όπως με τα τεκμήρια)
- κλιμακωτή μείωση της προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (από 200.000), λ.χ. κατά 20.000 ευρώ ανά εξάμηνο
- έλεγχος δανειοληπτών που έχουν διαφορετικά «σπαστά» δάνεια με συνολικό ύψος μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ
- επίσης θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *