ροή ειδήσεων

Δεν δουλεύει τίποτα - Το 90% των εφοριών είναι εκτός στόχων

Μία μέρα μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ όπου εκφραζόταν «γκρίνια» για τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τους φόρους και προειδοποιούσε με νέα μέτρα...
αν δεν επέλθει γρήγορα η αλλαγή του, τα αποτελέσματα του Ιουνίου αλλά και του εξαμήνου ολόκληρου για τις Εφορίες προκαλούν σοκ, καθώς το 90% αυτών είναι εκτός στόχων.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο βρέθηκαν εκτός στόχων 127 Εφορίες επί συνόλου 140, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το 90% των ΔΟΥ δεν μπόρεσε να πιάσει τα έσοδα που έπρεπε, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνολικά υστέρηση 5,2% ή 102,7 εκατ. ευρώ.
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αφορά μόνο στον Ιούνιο, η εικόνα συνολικά στο 6μηνο είναι ακριβώς η ίδια, καθώς οι 126 Δ.Ο.Υ. είναι εκτός στόχων, με την υστέρηση των εσόδων συνολικά να φτάνει στα 652,5 εκατ. ευρώ (- 5,2%).
Αυτό που προβληματίζει ή θα έπρεπε να προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι ενώ όλες οι μεγάλες εφορίες ανωνύμων εταιριών καταγράφουν θετικό πρόσημο, απορροφώντας μεγάλο μέρος των αποκλίσεων στις υπόλοιπες ΔΟΥ, η Μεγάλων Επιχειρήσεων υπέστη εντυπωσιακό Βατερλό τον Ιούνιο, απέχοντας 250 εκατ. ευρώ από το στόχο.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του χτυπά το «καμπανάκι» για τις ξεχαρβαλωμένες Εφορίες
Οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση της φορολογικής Διοίκησης, που σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να έχει μεγαλύτερη αυτονομία, προκάλεσε και τη γκρίνια του Ταμείου. Οπως φαίνεται από την έκθεσή του, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ξεχαρβαλωμένες Εφορίες δεν μπορούν να σηκώσουν και το βάρος της είσπραξης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ζητά από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τον τρόπο είσπραξης του φόρου ακινήτων καθώς οι όποιες απώλειες εσόδων θα φέρουν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Στη πραγματικότητα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εφορίες δεν μπορούν να σηκώσουν και το βάρος της είσπραξης του νέου Φόρου, με ορατό κίνδυνο αντί να εισπράττεται το 85%- όπως με το χαράτσι της ΔΕΗ- να εισπράττεται το 67% όπως συμβαίνει με τον ΦΑΠ. Ως εκ τούτου, ζητά από τη κυβέρνηση να παρατείνει για μια ακόμα χρονιά το ισχύον σύστημα.
«Φούσκωσαν» κατά 3,7 δισ ευρώ τα ληξιπρόθεσμα από την αρχή του χρόνου
Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες από την αρχή του έτους «φούσκωσαν» κατά 3,669 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 59,8 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά όσον αφορά στην αύξηση τους από το Μάιο έως το τέλος Ιουνίου, η αύξηση είναι της τάξης των 613,5 εκατ. ευρώ. Από τα σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ, τα 811 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ σε οφειλές νομικών προσώπων. Οσον αφορά, δε, στην προέλευση αυτών των οφειλών, είναι κυρίως οφειλές ΦΠΑ, προστίμων, φόρων ακινήτων αλλά και δανείων.
Από τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σημειώνει ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητα έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συγκριτικά με το Α' εξάμηνο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, εισπράχτηκαν 355 εκατ. ευρώ παραπάνω ( ήτοι 1,39 δισ. ευρώ από 1,03 δισ. ευρώ το 2012) ποσό που μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη βελτίωση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας της τάξης του 34,43% από έτος σε έτος.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εσόδων, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε εξ αιτίας των παρακάτω ανασταλτικών παραγόντων:

Εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα καθώς αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία του
Παρατεταμένη προσδοκία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν. 4152/2013, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο
Δυσμενή οικονομική συγκυρία που εντάθηκε έτι περισσότερο κατά το Α' εξάμηνο του 2013, από την παρατεταμένη ύφεση και τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/8/13 23:23

    Αφού παίρνουν εντολές από τους κυβερνώντες να μην αγγίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και την μεγάλη φοροδιαφυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/8/13 23:45

    to kratos ala genika oli afti pou pernoun teties apofasis kai vgazoun tous arithmous aftous prepi na pane piso sto sxolio Telos. ma vre vlakes , anevazete forous ok , stamatas ergasia se xiliades kai ekatontades ergazomenous , klinete oles tis mikromesees epixirisis , kovis syntaksis , apo pou tha ispraksis ? me 10 ekatomiria kosmo ta opia apo afta 2.5 ekatomiria pezi na einai syntaxiouxi 3 ekatomiria na einai anilika pedia isos , 3 ekatomiria na einai i anergi?? anapiri kai i aergi isos , kai o ipolipos 2 ekatomiria kosmos na ergazete , kai vevea apo aftous pou ergazonte i misi einai apliroti i apla pernoun misthous tis pinas ton 400-700 euro , ena poli mikro pososto na perni akoma misthous 1000+ , Kai aporo apo pou tha ta vgalete ola afta ta lefta ? ante kai kourepses logariasmous ante kai epiases kai tous Megalous (siga min asxolithoun dld) ante kai patakses tin forodiafigi , META? o kosmos meta den tha exi na plirosi ta vasika na zisi , meta tha "aniksete" pali tis trapezes na pari o kosmos dania pou stin teliki den tha mpori na plirosi pali opos kai to idio to kratos den tha exi na ispraksi apo pouthena kai pali tha danisti kai pali skata tha ta kanete kai mexri to 2050+ ta idia paramithia kai vlakies tha kanete kai tha lete ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *