ροή ειδήσεων

Η Εφορία άρχισε να καλεί κόσμο - Ποια είναι η διαδικασία για τον επανέλεγχο

Πολλοί φορολογούμενοι αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης του στο Taxis ειδοποιήθηκαν πως θα πρέπει με τα δικαιολογητικά και τα παραστατικά τους να πάνε στις ΔΟΥ για επανέλεγχο....
Ωστοσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν σκοπεύουν να ανταποκριθούν. Σε αυτή την περίπτωση αυτομάτως ορίζεται ελεγκτής εφοριακός που αναλαμβάνει να διασταυρώσει όλα τα στοιχεία όχι μόνο της εφετινής δήλωσης αλλά ενδεχομένως και προηγούμενων ετών που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.
Οπως αναφέρει το ΒΗΜΑ μέχρι και την προηγούμενη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών καλούσε δειγματοληπτικά φορολογουμένους στις ΔΟΥ προκειμένου να ελέγξει τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσής τους. Εφέτος όμως η διαδικασία βασίζεται σε ειδικούς αλγορίθμους και σε δεδομένα ανάλυσης κινδύνου (π.χ., «υπέρβαση» ορισμένων κωδικών όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, οι τόκοι δανείων κτλ.).
Ποια διαδικασία ακολουθείται
Ο φορολογούμενους συμπληρώνει τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά. Πατώντας το κουμπί «Συνέχεια υποβολής δήλωσης» εμφανίζεται ένας πίνακας με συγκεντρωμένους όλους τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που έχουν συμπληρωθεί και το ποσό της εκκαθάρισης (πιστωτικό, χρεωστικό ή μηδενικό).
Στο κάτω μέρος αυτού του πίνακα αναγράφεται ότι η Εφορία μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση των δικαιολογητικών για όλα τα ποσά που έχουν συμπληρωθεί στη φορολογική δήλωση.
Εφόσον ο φορολογούμενους συμφωνεί με τα στοιχεία που εμφανίζονται στον πίνακα αυτόν, τότε μπορεί να πατήσει το κουμπί για να συνεχίσει και να υποβάλει τη φορολογική δήλωσή του.
Στη συνέχεια τα φορολογικά δεδομένα περνούν από μια πρώτη «γρήγορη» διασταύρωση και, αν το σύστημα Taxis ανάψει το «πράσινο φως», δηλαδή δεν εντοπίσει κάποιο σφάλμα ή κάποια παράλειψη στην όλη διαδικασία, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του.
Ωστόσο στην οριστική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με το εξής μήνυμα: «Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης θα πρέπει εντός 15 ημερών να προσέλθετε στην Εφορία ή να αποστείλετε ταχυδρομικά τον φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης».


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *