ροή ειδήσεων

ΗΠΑ, Ιντερπολ, ΕΕ σε κόκκινο συναγερμό. Φοβούνται αυτούς που εκπαίδευσαν για να σφάζουν Ρώσους, Σέρβους, Συριους κλπ.

Οι πρόσφατες απειλές από την Αλ Κάιντα για επικείμενο τρομακρατικό χτύπημα μέσα στον Αύγουστο προκαλούν ανησυχία σε χώρες της Δύσης. Σπάνια ταξιδιωτική προειδοποίηση... (travel warning) και από τις ΗΠΑ.

Κλειστές παραμένουν σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, στο Ισραήλ, στο Αφγανιστάν και στο Μπαγκλαντές οι πρεσβείες και τα προξενεία δεκάδων χωρών της Δύσης από φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο κλείνουν επί πλέον τις πρεσβείες
τους και στην Υεμένη. Αφορμή γι αυτήν την ασυνήθιστη συντονισμένη ενέργεια ήταν η διεθνής ταξιδιωτική προειδοποίηση των ΗΠΑ, ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα από την Αλ Κάιντα αλλά και απειλή από την ίδια την οργάνωση.
Σε ύψιστη επιφυλακή
Μια τέτοια ταξιδιωτική προειδοποίηση (Travel Warning) από το State Department γίνεται εξαιρετικά σπάνια κι αυτό έχει κινητοποιήσει τα επιτελεία όλων των χωρών. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και άλλες αδελφές οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις κυρίως στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική και στην αραβική χερσόνησο.
Ο κίνδυνος αφορά όλον τον Αύγουστο και οι στόχοι είναι κυρίως αμερικανοί πολίτες, αμερικανικά συμφερόντα, μέσα μαζικής μεταφοράς και τουριστικά θέρετρα. Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών υπενθυμίζει με έμφαση πως στο παρελθόν η Αλ Κάιντα έχει χτυπήσει αεροπλάνα, τραίνα και αμερικανούς σταθμούς μετρό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε κάπως να διασκεδάσει τις ανησυχίες διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα έχουν προληπτικό χαρακτήρρα. Ο Αλεξάντρε Πόλακ, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι «λάβαμε γνώση των αμερικανικών μέτρων και βρισκόμαστε σε επαφή με τους αμερικανούς συναδέλφους μας. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ενδείξεις για τρομοκρατική απειλή ειδικά σε αντιπροσωπείες της ΕΕ, αλλά φυσικά παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Προειδοποίηση για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα και από την Ιντερπολ
Η Ιντερπολ αποφάσισε και από την πλευρά της να εκδώσει προειδοποίηση για πράξεις τρομοκρατίας μετά από σειρά αποδράσεων κρατουμένων ισλαμιστών σε φυλακές του Ιράκ, της Λιβύης, του Πακιστάν κι άλλων 6 χωρών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τύπου της οργάνωσης με έδρα την πόλη Λυών της Γαλλίας. Την ευθύνη για τις αποδράσεις ανέλαβε η Αλ Κάιντα.
Υπενθύμισε επίσης ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας, στον οποίο συμπληρώνονται 15 χρόνια από τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ελ Σαλάμ με 200 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες.
Πάντως οι προειδοποιήσεις για τρομοκρατικό χτύπημα έχουν συγκεκριμένη αφετηρία. Πριν λίγες μέρες ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αυμάν αλ Ζαουάχρι κατηγόρησε τις ΗΠΑ σε ραδιοφωνικό μήνυμα που μεταδόθηκε από φόρουμ τζιχαντιστών ότι συνωμότησε με τον αιγυπτιακό στρατό και τις χριστιανικές μειονότητες για να πέσει ο ισλαμιστής πρόεδρος Μούρσι.
ΠΗΓΗ DW/dpa/afp/spiegel


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *