ροή ειδήσεων

Τι κέρδη εξασφαλίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Αφορολόγητα έσοδα και κάλυψη των εξόδων για το χαράτσι και μέρους του λογαριασμού ρεύματος. Αναλυτικός οδηγός...
Το χαράτσι του σπιτιού και ένα μέρος από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούμε να πληρώσουμε από τα έσοδα που φέρνει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του σπιτιού ή στη στέγη μιας μικρής επιχείρησης.

Ο τελευταίος νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κάθε ισχύος στο δώμα ή τη στέγη νομίμως υφισταμένου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης.

Για τα συστήματα αυτά δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ για συστήματα ισχύος έως 1 MWp δεν απαιτείται και άδεια παραγωγής ή άλλη διαπιστωτική απόφαση. Για συστήματα >1 MWp απαιτείται άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ (η οποία συνοδεύεται και από δύο ακόμη άδειες: την άδεια εγκατάστασης και την άδεια λειτουργίας τις οποίες εκδίδει η αρμόδια Περιφέρεια).

Ποιούς αφορά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό αφορά ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις και δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10KW σε στέγες, πέργκολες, σκέπαστρα και ακάλυπτους χώρους κτιρίων, εξασφαλίζοντας παράλληλα μηνιαίο αφορολόγητο εισόδημα (έως 8.000 ευρώ ετησίως) ανάλογα με το μέγεθος της παραγόμενης ενέργειας. Ακόμη και χωρίς ίδια συμμετοχή το ετήσιο κέρδος δεν είναι αμελητέο, καθώς μπορεί να φθάσει μέχρι τα 5.000 ευρώ.

Η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ χωρίς να επηρεάζει την προηγούμενη λειτουργία του κτιρίου. Ο παραγωγός / ιδιοκτήτης υπογράφει 25ετή σύμβαση με τη ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει τη δεύτερη να αγοράζει όλη την παραγόμενη ενέργεια προς 0,55 ευρώ/ ΚWh, ποσό 8 φορές υψηλότερο από όσο πουλά στον καταναλωτή σήμερα.

Κάθε φορά που εκδίδεται εκκαθαριστικός λογαριασμός, συμψηφίζεται το ποσό των εσόδων από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με τον εκάστοτε λογαριασμό της ΔΕΗ και το υπόλοιπο που απομένει πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού /ιδιοκτήτη. Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί την έναρξη λογιστικών βιβλίων και δεν επιφέρει καμία φορολογική επιβάρυνση. Τα παραπάνω ισχύουν για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, τα διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη, ενώ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά υπάρχει όριο στην εγκατάσταση μέχρι 5ΚW.

Φωτοβολταϊκά και για επιχειρήσεις

Ο νόμος 3851/2010 δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το πρόγραμμα ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο και τα διασυνδεδεμένα νησιά.

Με το πρόγραμμα αυτό η εταιρεία εξασφαλίζει ένα εγγυημένο εισόδημα για 20 χρόνια, ενισχύοντας παράλληλα και το περιβαλλοντολογικό της προφίλ, καθώς τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αθόρυβη λειτουργία και μηδενική ρύπανση.

Το κόστος επένδυσης και η χρηματοδότηση

Το κόστος για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 100 KW -για το οποίο απαιτείται έκταση 4 στρεμμάτων- «παίζει» μεταξύ 280.000-350.000 ευρώ, εκ των οποίων οι αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξης των 30.000-40.000 ευρώ.

Οι τράπεζες καλύπτουν, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, περίπου το 85% του συνόλου της επένδυσης, ενώ κάποιες ακόμη και το 100% του κόστους για τον εξοπλισμό της μονάδας. Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται μεταξύ 8 - 15 χρόνια με το επιτόκιο να «παίζει» στα επίπεδα του 8,5%-9%. Το κόστος ασφάλισης υπολογίζεται περίπου στο 1% επί της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ το κόστος συντήρησης στο 1% επί του κόστους της επένδυσης.

Ηδη οι περισσότερες τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Egnatia, Emporiki) έχουν δημιουργήσει «πράσινα» προϊόντα χορηγήσεων που αφορούσαν γενικότερα την κατασκευή φωτοβολταϊκών.

Που γίνονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ισχύος έως και 10 kWh σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων κατατίθενται στα γραφεία της έδρας των τοπικών υπηρεσιών Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχές ΔΕΗ), κατά κανόνα στις πρωτεύουσες των νομών πλην Αττικής, Θεσσαλονίκης, και όχι στις μικρότερες κατά τόπους υπομονάδες τους (Πρακτορεία, Υποπρακτορεία).

Πληροφορίες: http://www.dei.gr
Πηγή Εθνος


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/8/13 21:38

    Οποίος έχει ανάγκη να ξύσει τον πρωκτό του ας τρέξει να τα βάλει
    Καλά κουράγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/8/13 22:06

    Αργήσατε....4 χρόνια για τη δημοσίευση!!!
    Δεν ισχύουν πλέον αυτά, ούτε σαν κόστος, ούτε σαν κέρδος, και πόσο μάλλον ούτε σαν χρηματοδότηση απο τις τράπεζες.
    Καλά κρασιά...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/8/13 08:54

    Για το Αφορολογητα εσοδα μην ειστε σιγουροι, η Τροικα μας κυβερναει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/8/13 09:22

    Υπήρχε ή υπάρχει η δυνατότητα φωτοβολταϊκών στη στέγη για τη Ρόδο; Ας απαντήσει κάποιος που γνωρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *