ροή ειδήσεων

Φοβούνται πλημμύρες στη Νότια Ρόδο

Έντονη είναι η ανησυχία των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους στη Νότια Ρόδο για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως… φυσικό επακόλουθο της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς, τα οποία, αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θεωρούν ότι θα είναι πιο έντονα ακόμη και από αυτά που ακολούθησαν την καταστροφική πυρκαγιά του 1992 στην ίδια περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της περιοχής, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο, Μιχάλη Παλαιολόγου, ξεκίνησαν συναντήσεις προσπαθώντας να «πιέσουν» προς κάθε κατεύθυνση, και κυρίως, βέβαια, προς δήμο και Περιφέρεια, να ενσκήψουν πάνω από την περιοχή και ειδικά τώρα, προκειμένου να προλάβουν εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις για τις καλλιέργειες αλλά και τους ίδιους ακόμη τους οικισμούς των τοπικών κοινοτήτων που επλήγησαν στη Νότια Ρόδο, το χειμώνα που έρχεται.
Έτσι, χθες το μεσημέρι, ο κ. Παλαιολόγου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Απολακκιάς, Στάθη Διαμαντή, είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο, Στάθη Κουσουρνά στον οποίο και εξέθεσαν πως έχει η κατάσταση και κατέστησαν σαφές ότι τα χωριά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς, έστω, τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων καθώς, μετά την πυρκαγιά, θα είναι τελείως απροστάτευτα το χειμώνα.

Η περιοχή, ως γνωστόν, έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ο όγκος που περιμένουν να «κατέβει» με τις βροχοπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλος αφού δεν υπάρχει τίποτα στο διάβα του για να τον σταματήσει!

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Παλαιολόγου, υπάρχει ήδη μία συνεννόηση μεταξύ Περιφέρειας και δήμου και μία συνεργασία για τα διάφορα στάδια αντιμετώπισης ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων. Το πιο ενθαρρυντικό, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει εργασίες ο στρατός, στις περιοχές αυτές, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο προωθητή για τη διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού στο Βάτι.

Παράλληλα, ο δήμος της Ρόδου, σύμφωνα και με τη δέσμευση του δημάρχου, ξεκινάει άμεσα τις διαδικασίες για τη διάθεση χρημάτων από το κονδύλι για την Πολιτική Προστασία, που όμως δεν επαρκεί και η «στρόφιγγα» από το Κέντρο, ως γνωστόν, έχει κλείσει. Επίσης, η Περιφέρεια έχει χρεώσει σε κατά τόπους μηχανικούς να κάνουν συγκεκριμένες μελέτες.

Ο φόβος, πάντως, που εκφράζουν οι τοπικοί παράγοντες και όσοι γνωρίζουν καλά την περιοχή έγκειται στον όγκο από φερτά και άλλα υλικά που θα συγκεντρωθεί με τις βροχοπτώσεις, ειδικά στην Απολακκιά, καθώς μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που επίσης είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή το 1992, το χειμώνα κόπηκαν δρόμοι, διαβρώθηκαν καλλιέργειες και πλημμύρισε το μισό χωριό!

Έτσι, η, στοιχειώδης τουλάχιστον, «οχύρωση» της συγκεκριμένης περιοχής επείγει να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Μάλιστα, θεωρείται ανατριχιαστικό ότι το 1992 τόσο η φωτιά όσο και η βροχή είχαν κάνει τις ίδιες διαδρομές.

Κάτι άλλο που θέτουν επιτακτικά οι τοπικοί παράγοντες είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την κοίτη του ποταμού του φράγματος Γαδουρά που είχε δημιουργηθεί ώστε να προλάβει πιθανή αστοχία (υπερχείλιση κτλ.) καθώς ο όγκος του νερού θα πρέπει να κατευθυνθεί ομαλά προς τη θάλασσα.

Έπειτα, όμως, από τόσα χρόνια, λογικό είναι να έχει φθαρεί σε πάρα πολλά σημεία και μάλιστα έχει υποστεί διάβρωση κατά μήκος της απόστασης από την Ίστριο προς την Απολακκιά καθώς έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συντηρήθηκε και έγιναν αναχώματα.
ksipnistere.blogspot.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/8/13 23:45

    Εχει πολύ μάσα αυτή η δουλειά. Επίτηδες δεν κάνουν αντιπυρικές ζώνες ώστε οι πυρκαϊές να είναι ανεξέλεγκτες και μετά θα πέφτει το χοντρό χρήμα για τα δήθεν αντιπλυμηρικά που ποτέ δεν αποπερατώνονται και κανείς δεν τα ελέγχει.... πιό πολλά ξοδεύουμε σε αντιπλυμηρικά παρά σε αντιπυρικές ζώνες. Τελικά είμαστε Ζ Ω Α. Αντε ρε ΤροΪκα βάλε και εδώ το χεράκι σου.....ΑΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *