ροή ειδήσεων

Πρωτεύς: Ηρθε για να μείνει στις Β. Σποράδες

Ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των νησιωτών για δεύτερο πλοίο και φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις Β. Σποράδες

Τα πάνω - κάτω… στον ακτοπλοϊκό χάρτη των Βορείων Σποράδων ήρθε να φέρει φέτος το καλοκαίρι ο «Πρωτεύς», το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Σύμης (ΑΝΕΣ). Πληθώρα δρομολογίων, μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, επαρκής ανεφοδιασμός των νησιών με τρόφιμα και αύξηση της τουριστικής κίνησης σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, σηματοδότησε με την έλευσή του ο «Πρωτεύς», που ήρθε για να μείνει και τη χειμερινή περίοδο στην τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κάτοικοι και επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων, δεν… ακούστηκαν. Διαμαρτυρίες περί ανεπαρκούς ανεφοδιασμού ή ελλιπούς εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, που κάθε καλοκαιρινή σεζόν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, φέτος «σίγησαν».

Πληθώρα δρομολογίων
Τριπλασιασμό των δρομολογίων από Βόλο προς Βόρειες Σποράδων και αντίστοιχα, σηματοδότησε ο «Πρωτεύς» μόλις σήκωσε… άγκυρα στην τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή.
Αντί των 13 δρομολογίων, σε εβδομαδιαία βάση πέρυσι, φέτος υπάρχουν 31 δρομολόγια κάθε εβδομάδα.
Πέντε δρομολόγια πλοίων κάθε Δευτέρα, Παρασκευή και Κυριακή και από τέσσερα τις υπόλοιπες ημέρες την εβδομάδα, δίνουν την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να επιλέξουν τη μέρα και ώρα αναχώρησής τους.
Από το σύνολο των 31 δρομολογίων των τριών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Βόλου - Βορείων Σποράδων, ο Πρωτέας εκτελεί τα 11 σε εβδομαδιαία βάση.
«Τέτοιος πλουραλισμός δρομολογίων δεν υπήρχε στην τοπική γραμμή από τη δεκαετία του ’70», ανέφερε ο ναυτικός πράκτορας Νίκος Βισβίκης.

Επαρκής ανεφοδιασμός
Η δραστηριοποίηση του Πρωτέα δεν έδωσε μόνο εναλλακτική λύση στους ταξιδιώτες των Βορείων Σποράδων, οι οποίοι μπορούν πλέον να επιλέξουν με ποιο καράβι θα ταξιδέψουν.
Με το… άνοιγμα των πανιών του πλοίου, λύθηκε και το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των νησιών. Σύμφωνα με το ναυτικό πράκτορα Νίκο Βισβίκη, τα 13 δρομολόγια πλοίου πέρυσι ήταν ανεπαρκή κυρίως για τη μεταφορά τροφίμων στα νησιά.
Φέτος ο ανεφοδιασμός γίνεται χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, αφού περισσότερα φορτηγά μπορούν να μετακινούνται καθημερινά προς Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Πτώση τιμών
Διαχρονικό αίτημα των νησιωτών, ήταν η μείωση των τιμών των ναύλων για τις μετακινήσεις από και προς τις Βόρειες Σποράδες.
Οπως ανέφερε ο κ. Βισβίκης, από το 1999 έως και τον Ιούνιο 2013, το κόστος των εισιτηρίων παρέμενε στο ύψος του. Εισιτήριο aller - retour προς Σκιάθο έφθασε να κοστίζει 46 ευρώ το άτομο με πλοίο και 75 ευρώ με ταχύπλοο, ενώ για να πάει ένα όχημα έως τέσσερα μέτρα από το Βόλο στη Σκόπελο και να επιστρέψει, το κόστος διαμορφωνόταν στα 170 ευρώ.
Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι η τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή είναι από τις ακριβότερες στην Ελλάδα, με κριτήριο το κόστος ανά μίλι. Και χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές. Εισιτήριο μετ’ επιστροφής από Πειραιά προς Χανιά, κοστίζει 56 ευρώ, παρότι η απόσταση σε μίλια είναι τετραπλάσια της απόστασης Βόλου - Σκιάθου. Αντίστοιχα και για τη μεταφορά αυτοκινήτου το εισιτήριο από Πειραιά προς Χανιά διαμορφώνεται στα 166 ευρώ μετ’ επιστροφής!
«Ερχεται μία εταιρεία από ένα ακρητικό νησί, τη Σύμη να λύσει το πρόβλημα με το κόστος των εισιτηρίων. Είτε γιατί τα λειτουργικά έξοδα είναι χαμηλότερα, είτε γιατί η εταιρεία επιδιώκει χαμηλότερα κέρδη, ο επιβάτης μπορεί να ταξιδέψει με φθηνότερο εισιτήριο για τις Βόρειες Σποράδες», αναφέρει ο κ. Βισβίκης.
Οι τιμές για επιβάτες για Σκιάθο, Γλώσσα , Σκόπελο ή Αλόννησο σε μονή διαδρομή (και μετ’ επιστροφής ανοιχτής ημερομηνίας) είναι αντίστοιχα: 19 ευρώ (35ευρώ με επιστροφή), 20ευρώ (37 ευρώ), 22 (41 ευρώ). Το κόστος των επιβατικών Ι.Χ. για τους αντίστοιχους προορισμούς είναι 59 ευρώ (106 ευρώ), 62 ευρώ (112 ευρώ), 70ευρώ (126 ευρώ). Αν τα επιβατικά Ι.Χ. είναι μικρότερα των 3,70 μ., οι αντίστοιχες τιμές είναι: 47 ευρώ (85 ευρώ), 49 ευρώ (88 ευρώ), 51 ευρώ (92 ευρώ).

Αύξηση της κίνησης
Η νέα τιμολογιακή πολιτική που εγκαινιάστηκε στη γραμμή Βόλου - Βορείων Σποράδων, έδωσε ώθηση και στον τουρισμό των τριών νησιών.
Μολονότι αναμένεται η επίσημη καταγραφή της επιβατικής κίνησης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, η αίσθηση που υπάρχει είναι ενθαρρυντική.
Ο μέσος όρος του αριθμού των επιβατών που καθημερινά ταξιδεύει από και προς τις Βόρειες Σποράδες, υπολογίζεται στα 1.500 άτομα περίπου.
Φορείς των νησιών κάνουν λόγο για σαφή αύξηση της τουριστικής κίνησης το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αλλαξε το τουριστικό προφίλ
Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η αλλαγή του προφίλ των ταξιδιωτών προς τις Σποράδες. Τα φθηνά εισιτήρια του Πρωτέα, έδωσαν την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους και φοιτητές να ταξιδέψουν προς Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.
Με την οικονομική κρίση και ανεργία να χτυπά κατά βάση τη νεολαία, τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια ήταν αποτρεπτικά για νέους και φοιτητές που ήθελαν να ταξιδέψουν στις Σποράδες.
Η μείωση των ναύλων, προσέφερε την ευκαιρία στους νέους να απολαύσουν μερικές ημέρες από το καλοκαίρι τους, σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, προορισμοί που έγιναν ελκυστικοί και για την… τσέπη τους.
«Αλλαξε η ηλιακή σύνθεση των ταξιδιωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βισβίκης.

Ηρθε για να μείνει
Το σημαντικότερο είναι όμως, ότι ο Πρωτέας ήρθε για να ρίξει… άγκυρα και τη χειμερινή περίοδο στην τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή.
Το πλοίο θα παραμείνει ενεργό και το χειμώνα, εκτελώντας δρομολόγια προς τις Βόρειες Σποράδες με τα ίδια φθηνά εισιτήρια, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και επαγγελματιών των νησιών για αύξηση των δρομολογίων και δρομολόγηση και δεύτερου πλοίου σε σταθερή βάση όλο το χρόνο.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
skopelos-news.blogspot.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/8/13 21:44

    Αφου καταντησε να κανει κουμαντο σε ολοκληρη εταιρια ο καπετανιος του Πρωτεα.. βεβαιως και πηγε για να μεινει... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ κυριοι της ΑΝΕΣ μετα απο 35 χρονια αφησατε το νησι χωρις καραβι.. Αλλα τωρα το χειμωνα που θα σταματησει ο Σπανος το Σκιαδενη ... εσεις να συνεχισεται να λετε οτι κανετε σωστες κινησεις ..οπως αυτες τις τελευταιας 10ετιας που εφεραν την εταιρια σε αυτο το χαλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *