ροή ειδήσεων

Διάθεση ασθενοφόρου και λειτουργία Κέντρου Υγείας Εμπωνα

Η Πρόεδρος της Δ.Κ Εμπωνα , Μαστροσαββάκη Σταματία , με επιστολή της στον κ.Τσανικλίδη και κάθε αρμόδιο , εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή του Αταβύρου , και την ανυσυχία της για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της περιοχής, ώς εξής ...
ΘΕΜΑ: «Διάθεση ασθενοφόρου και λειτουργία Κέντρου Υγείας Εμπωνα»

Αξιότιμοι κύριοι,

Ξεκινώντας αυτήν την επιστολή θα ήθελα καταρχήν να προσκαλέσω τον κ. Τσανικλίδη την επόμενη φορά που θα έρθει στη Ρόδο, να έρθει στον Έμπωνα και στη συνέχεια να πάει μέχρι τον Μονόλιθο. Θα προτιμούσα αν αυτό ήταν εφικτό, αυτή η περιήγηση να γίνει με ασθενοφόρο ,καθώς και ο γυρισμός στην Ρόδο. Ίσως έτσι μπορέσει να "δει" και να "ζήσει", αυτό που εμείς οι κάτοικοι του ορεινού όγκου του Ατταβύρου, "βλέπουμε" και "ζούμε" καθημερινά. Κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με συμφέροντα αλλά μόνο με το αγαθό αυτό που λέγεται ΖΩΗ!

Χωρίς να υπάρχει πρόθεση για προσωπική αντιπαράθεση με τον κ.Τσανικλίδη ο οποίος απαντάει στο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΟΟΔΟΥ" ως Διευθυντής παραρτήματος ΕΚΑΒ Μυτιλήνης ,θα ήθελα να παραθέσω και την άποψη των κατοίκων αυτού του τόπου.

Κανείς δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ έχει αποδείξει στην κοινωνία ότι δουλεύει με αυτοθυσία και υψηλό αίσθημα ευθύνης .Κανείς δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν μόλις τέσσερα ασθενοφόρα και ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ένα νησί που οι κάτοικοι του υπερδιπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες. Αναιρείται όμως η ύπαρξη του τομέα ΕΚΑΒ στον Έμπωνα με το να είναι υποστελεχωμένος συνέχεια και κατά τους θερινούς μήνες να υπάρχει μόνο για να γίνονται οι αλλαγές βάρδιας των πληρωμάτων.

Η απόφασή σας είναι κατά τους θερινούς μήνες (αν είναι μόνο για αυτούς) το ασθενοφόρο που εδρεύει στο Κ.Υ. Έμπωνα να εδρεύει στην Σορωνή (ξεχνώντας καταρχήν ότι οι ασθενείς που χρίζουν ιατρικής βοήθειας κατευθύνονται στο Κ.Υ. για να την βρουν) και να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες στο δυτικό τμήμα όπως αεροδρόμιο κτλ, για την προστασία των επισκεπτών.

Λέτε ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα απαξίωσης ενός μέρος του πληθυσμού της Ρόδου κι όμως εμείς μόνο αυτό ζούμε, την απαξίωση ,ως χωριάτες…

Το ΕΚΑΒ δεν διαχωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες; Θα σας πω εγώ μερικές α)επισκέπτες του νησιού β) κάτοικοι της πόλεως Ρόδου γ)κάτοικοι των χωριών κοντά στην πόλη της Ρόδου δ)και αυτοί που ζουν στα χωριά της ορεινής και νότιας Ρόδου….

Τι αξία έχει η δική μας ζωή άλλωστε; Επιλογή μας ήταν να ζήσουμε στα χωριά..Ας προσέχαμε!!!!

Λέτε ότι το ΕΚΑΒ ακολουθεί επιστημονικά πρότυπα που στηρίζονται στην στατιστική.. Έτσι λειτουργεί η ιατρική επιστήμη; Όχι στον ανθρώπινο παράγοντα; Πιθανόν αυτή να είναι η απάντηση για την κατάντια στον χώρο της υγείας στην χώρα μας (εκτός από τον οικονομικό παράγοντα φυσικά) ..είμαστε απλά αριθμοί…

Δεχόμαστε το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ θέτει προτεραιότητες ανάλογα με τους πόρους που διαθέτει και ότι η υποστελέχωση δεν επιλύεται μόνο με την αγορά καινούργιων ασθενοφόρων ,αλλά με προσλήψεις. Αναρωτιέμαι όμως για πιο λόγο, όταν μετά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν για τους ίδιους λόγους που διαμαρτυρόμαστε και τώρα από τους πολίτες του Δήμου Ατταβύρου το 2010, είχαν προσληφθεί 17 ΕΚΑΒΙΤΕΣ για να στελεχώσουν τον τομέα του ΕΚΑΒ στον Έμπωνα και το Π.Ι. Νότιας Ρόδου, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, παρά μόνο εργάστηκαν (οι περισσότεροι από αυτούς) για ένα δυο χρόνια στη Ρόδο και στη συνέχεια αποσπάστηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γιατί δεν αποδίδονται οι ευθύνες σε αυτούς που υπέγραψαν για να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι που ήταν αναγκαίοι για το ΕΚΑΒ του νησιού;

Ναι κ.Τσανικλίδη γνωρίζει ο Έλληνας Ροδίτης όπως λέτε ότι οι διασώστες σας εκπαιδεύτηκαν για να αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και σας δίνουμε συγχαρητήρια για αυτό. Όμως ουσιαστικά αυτός δεν είναι ο ρόλος του ΕΚΑΒ;

Αλήθεια σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του νησιού έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα; Για την μετακίνηση του ασθενοφόρου; Μήπως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του νησιού έχει φτάσει και στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κλείσει το κέντρο υγείας στον Έμπωνα και να καταργηθεί ο σταθμός του ΕΚΑΒ που υπάρχει;;;; Τα γεγονότα αυτό δείχνουν δυστυχώς. Μετά το Αθηνοκεντρικό κράτος έχουμε και το Ροδοκεντρικό κράτος.Όλες οι ιατρικές υπηρεσίες του νησιού να μαζευτούν στην πόλη της Ρόδου απαξιώνοντας τις ορεινές και μειονεχτικές αγροτικές περιοχές του νησιού. Γνωρίζουμε ότι όλα ξεκινούν από την οικονομική κατάσταση της χώρας και την έλειψη προσωπικού στο χώρο της υγείας αλλά το χειρότερο είναι η αδιαφορία και η απαξίωση. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα, μετακινήσεις των γιατρών του κέντρου υγείας Έμπωνα στα νησιά για μήνες ολόκληρους καθώς και στο αεροδρόμιο. Οι Αγροτικοί Γιατροί που επισκέπτονταν τα μικρότερα χωριά, όπως Άγιος Ισίδωρος ,Σιάννα , Μονόλιθος κτλ ,εξαφανίστηκαν. Βάρδιες των γιατρών χωρίς νοσηλευτές. Βάρδιες νοσηλευτών χωρίς γιατρούς. Κενές βάρδιες . Κατάντια… Κάποτε κάποιοι έχτιζαν Κέντρα υγείας, πλήρως εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα και τώρα κάποιοι άλλοι προτιμούν να τα γκρεμίσουν.. Χρήματα του Ελληνικού λαού πεταμένα στις χωματερές…

Ρωτάτε αν ο πολίτης της Ρόδου γνωρίζει όλα αυτά που άριστα περιγράψατε στην επιστολή σας. Ρωτάω και εγώ εσάς και όλους αυτούς που αποφασίζουν για τις δικές μας ζωές, εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται ο Έμπωνας; Πόσο μακρυά είναι από την πόλη της Ρόδου; Που βρίσκονται τα Σιάννα; Ο Μονόλίθος; Ο Άγιος Ισίδωρος; Πόσες ώρες χρειάζεται το ασθενοφόρο να φτάσει σε αυτά τα χωριά; Λέτε ότι το ασθενοφόρο θέλει 20 λεπτά για να μεταβεί από τη Σορωνή στον Έμπωνα, γιατί έτσι σας είπαν..Σας έχουν πει όμως ότι είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από το Γ.Ν.Ρόδου; Και ότι για να πάει από Έμπωνα στο Γ.Ν Ρόδου θέλει άλλη μία ώρα; Ότι για να πάει Μονόλιθο από Σορωνή θέλει μία ώρα και για να ξαναγυρίσει στο Γ.Ν. ρόδου θέλει συνολικά 2,5 ώρες; Είμαι σίγουρη ότι εσείς ως γιατρός γνωρίζεται πολύ καλύτερα από τον καθένα μας την αξία που έχει ο χρόνος στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Λέτε ότι θέλετε να διελευκάνετε το ομιχλώδες τοπίο που δημιουργήθηκε από την παραπληροφόρηση κάποιων… Εμείς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, που επιλέξαμε να χτίσουμε τις ζωές μας σε αυτά τα χωριά, ζητώντας μόνο τα αυτονόητα αγαθά, όπως αυτό της υγείας, δεν χρειαζόμαστε τις πληροφορίες κανενός ,ζούμε τις καταστάσεις οι ίδιοι και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες που γίνονται εναντίον μας. Προφανώς όμως εμείς πρέπει να διελευκάνουμε το δικό σας ομιχλώδες τοπίο που κάποιοι σίγουρα σχημάτισαν όντας μακρυά από τη δική μας πραγματικότητα.

Παραθέτετε αριθμούς διακομιδών ,μήπως θα έπρεπε να παραθέσετε ταυτόχρονα και αριθμούς κατοίκων; Η στατιστική στην οποία βασίζεστε στηρίζεται σε αναλογίες και αντιστοιχίες και όχι μόνο σε πρόσθεση αριθμών.Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που εδρεύει στον Έμπωνα καλύπτει τη δυτική πλευρά του νησιού απο τον Μονόλιθο μέχρι τη Σορωνή συν τα νησιά μας όπως η Χάλκη κτλ με τη μεταφορά των ασθενών από το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας. Περιστατικά που μεταφέρονται στο Κ.Υ και στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται από τους εξαίρετους γιατρούς που έχουν υπηρεσία εκεί. Τα περιστατικά που μεταβαίνουν στο Γ.Ν.Ρόδου είναι μόνο αυτά που χρίζουν νοσηλείας. Οι ασθενείς μεταφέρονται στην πλειοψηφία τους με δικά τους οχήματα. Κανείς δεν χρησιμοποιεί το ασθενοφόρο ως ταξί. Κανείς δεν καλεί ασθενοφόρο αν το περιστατικό δεν είναι σοβαρό.

Η αποσυμφόρηση του Γ.Ν Ρόδου από την λειτουργία των Κ.Υ. είναι ένα γεγονός που αποκρύπτεται συνέχεια απ’όλους… Από μια απλή συνταγογράφηση μέχρι την αντιμετώπιση ενός σοβαρού περιστατικού, υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί του Κ.Υ. και μειώνουν την επισκεψημότητα των ασθενών στο Γ.Ν .Ρόδου. Σοβαρό φυσικά είναι και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων των χωριών μας είναι μεγάλης ηλικίας κάτι που δυσχεραίνει την μετακίνηση τους στην πόλη.

Κύριε Τσακλινίδη και κ.κ.της Επιστημονικής Κοινότητας του νησιού που παίρνετε αποφάσεις για τη ζωή μας, είμαστε και εμείς πολίτες αυτού του νησιού για αυτό και ζητάμε ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ροδίτες στον τομέα της υγείας. Τίποτα παραπάνω!! Μη μας τιμωρείτε που επιλέξαμε να ζούμε στα χωριά μας .

Κύριοι βουλευτές και εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης μην μας θυμάστε μόνο όταν έχουμε εκλογές. Είμαστε και εμείς εδώ!

Ζητάμε ένα κέντρο υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!

Ζητάμε ένα ασθενοφόρο που θα είναι κοντά μας όπως θα είναι κοντά και σε όλους τους Ροδίτες

Η υγεία είναι δικαίωμα όλων!

Μετά τιμής

ΜΑΣΤΡΟΣΑΒΒΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έμπωνα
Κάτοικος Έμπωνα


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/8/13 18:26

    ΣΉΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ Η ΓΙΟΡΤΉ ΤΟΥ ΜΠΕΚΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΜΠΩΝΑ. ΑΣ ΠΆΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ.ΝΑ ΜΗΝ ΠΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΏΤΕ ΚΟΨΊΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΆΝΕΙ ΑΡΡΏΣΤΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΆΖΕΣΤΕ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *