ροή ειδήσεων

Οπου ακούς χαμηλό κόστος, ανθρώπινο κρέας μυρίζει

Η Apple έκοψε τη συνεργασία της με την κινεζική Foxconn και προτίμησε την Pegatron, που είναι ίδια και χειρότερη...
Τι κι αν η Apple έκανε το απαραίτητο λίφτινγκ διακόπτοντας τη συνεργασία με την κινεζική Foxconn λόγω του σκανδάλου για απαράδεκτες εργασιακές πρακτικές και «θύματα» ακόμη και ανηλίκους!

Ο νέος της προμηθευτής-εταίρος, η Pegatron, δεν χρειάζεται να μπει στο μικροσκόπιο ελέγχων για να διαπιστωθεί, όπως καταγγέλλει η οργάνωση China Labor Watch (CLW), ότι παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή εργασιακή νομοθεσία ενώ οι καινούργιες αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες, χαμηλές αμοιβές και ίσως δυσμενέστερο περιβάλλον από εκείνο της Foxconn, πλήττουν πολύ σοβαρά την εικόνα και το κύρος της Apple.

Νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης CLW καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 10 χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι απασχολούνται στα εργοστάσια της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται η Apple στην Κίνα, και πολλοί εκ των «έγκλειστων» ουσιαστικά εργαζομένων είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών.

Από τις περίπου 200 συνεντεύξεις με εργαζομένους στα εργοστάσια αυτά, που κατασκευάζουν iPads και iPhones για λογαριασμό της Apple, προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία, σε όποια ζυγαριά κι αν υπολογίσει κανείς το «βάρος» τους.

Το ωράριο εργασίας καταστρατηγείται ακόμη και κατά 80 ώρες σε μηνιαία βάση, με τους εργαζομένους να απασχολούνται ακόμη και 12 ώρες την ημέρα σε επταήμερη εργάσιμη εβδομάδα. Εκπαίδευση τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ενώ ο εξοπλισμός δεν είναι ασφαλής, κάτι που επιτείνεται από την έλλειψη ειδίκευσης των χειριστών και την... παράλειψη συντήρησης των μηχανημάτων. Οι εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν εξόδους κινδύνου, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα παρά μόνο για ελάχιστες ημέρες αναρρωτικής άδειας. Εγκυοι και μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι μπορεί να είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται όρθιοι για περισσότερες από οκτώ ώρες.

Τα ημερομίσθια είναι πολύ χαμηλά (λιγότερο από 1,5 δολάριο τη μέρα), μεγάλος είναι ο χρόνος αναμονής στα κυλικεία και άθλιες οι γενικότερες συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας. Προϊστάμενοι και επιστάτες χρησιμοποιούν μεθόδους εξευτελισμού και μείωσης της προσωπικότητας των εργατών, τους οποίους φθάνουν ακόμη και να τρομοκρατούν με κάθε τύπου επιθέσεις, φραστικές αλλά και σωματικές.

Βεβαίως, υπάρχει γραμμή καταγγελίας παρατυπιών όπως και «κυτίο παραπόνων» που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο κανείς τους να τολμά να φθάσει μέχρι εκεί. Οι περισσότεροι άλλωστε αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη εργατικού συνδικάτου κι ενός συμβουλίου για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι μεγάλες δυτικές ή πολυεθνικές εταιρείες από την πλευρά τους επιλέγουν τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζονται στην Κίνα με βασικό κριτήριο να τηρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και να είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής, ώστε στη συνέχεια να προκύψουν ανταγωνιστικές τιμές. «Οταν ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει», έλεγε στη Μαρία Νεφέλη ο Ελύτης και ίσως παραφράζοντας μπορούμε να ταυτίσουμε αυτή τη ζηλευτή «τάξη» με το «χαμηλό κόστος».
Πηγή



Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/8/13 07:11

    Υπομονη Ελληνες οπου να' ναι τους φτανουμε, και τοτε να δειτε αναπτυξη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/8/13 08:44

    Ο αδερφός μου δουλεύει 12 με 14 ώρες την ημέρα, η γυναίκα μου 8 με 12.. ασχολούμαστε με την κίνα αντί να ασχοληθούμε με τα δικά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/8/13 07:08

    και εσύ κάθεσε όλη μέρα στον υπολογιστή; παντού τόσες ώρες δουλεύουν αλλά κάποιοι έχουν καλομάθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *