ροή ειδήσεων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρόδου
Πολλές φορές στα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαβάζουμε ή ακούμε: "Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες" ή "κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο" ή "πέθανε στον τόπο του ατυχήματος γιατί δεν υπήρχε κανένας να του προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες"....


“Πρώτες Βοήθειες είναι οι ενέργειες που γίνονται στον τόπο του ατυχήματος με ότι πρόχειρα μέσα διαθέτουμε εκείνη την στιγμή και έχουν ως σκοπό, να σώσουν την ζωή, να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασης και να απαλύνουν τον πόνο του τραυματία."

Αλλά τι είναι οι Πρώτες Βοήθειες, και γιατί είναι τόσο σημαντικές;

Όπως φαίνεται από τον ορισμό αυτό, οι Πρώτες Βοήθειες δεν αποσκοπούν στην τελική θεραπεία του ασθενούς ή του τραυματία. Όμως, αν προσφερθούν σωστά και αποτελεσματικά, οι πιθανότητες επιβίωσης και ομαλότερης αποθεραπείας αυξάνονται σημαντικά.

Ενίοτε, οι Πρώτες Βοήθειες μπορούν από μόνες τους να σώσουν τη ζωή του ασθενούς ή του τραυματία ή για παράδειγμα, ένα θύμα που λόγω πνιγμού έχει υποστεί ανακοπή (διακοπή καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας), μπορεί να επανέλθει μόνο με την εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, ενώ ένα άλλο θύμα που είναι στην ίδια κατάσταση αλλά από διαφορετική αιτία π.χ. από έμφραγμα μυοκαρδίου, είναι εξαιρετικά απίθανο να επανέλθει αν δεν γίνει γρήγορα απινίδωση και δεν του χορηγηθούν κατάλληλα φάρμακα στο νοσοκομείο. Οι πιθανότητες, όμως του δεύτερου θύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν εφαρμοσθεί πρώτα Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση σωστά και αποτελεσματικά στον τόπο του ατυχήματος.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό , να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι τη σωστή εφαρμογή των Πρώτων Βοηθειών. Ανεξάρτητα από κοινωνική θέση, φύλο, επάγγελμα ή οικονομική κατάσταση, όλοι κάποτε μπορεί να βρεθούμε ως μάρτυρες σε κάποιο επείγον περιστατικό. Αυτό μπορεί να συμβεί στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, αλλά και στο πλέον απρόσμενο περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή, όλοι συνήθως θέλουμε να βοηθήσουμε, αφού η ελληνική συνείδηση αντικατοπτρίζει την αγάπη προς το συνάνθρωπο και η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη είναι βαθιά χαραγμένη στο μυαλό του Έλληνα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως να το κάνουν σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά η έκβαση της υγείας του ασθενούς ή του τραυματία είναι συχνά δραματική. Ο άνθρωπος που θα βρεθεί μπροστά μας δεν επιλέγει ούτε να τραυματιστεί, αλλά ούτε και να τον περιθάλψουμε εμείς. Εμείς όμως επιλέγουμε να τον βοηθήσουμε και συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουμε σωστά πώς να το κάνουμε αυτό. Εξάλλου, αν εμείς βρισκόμαστε ποτέ στη θέση του θύματος για παράδειγμα ενός τροχαίου ατυχήματος, θα θέλαμε να λάβουμε την πλέον ποιοτική βοήθεια, έτσι και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον αποτελεσματική βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπο μας το χρειαστεί.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει πρόγραμμα εκπαίδευσης Βασικών Γνώσεων Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες διάρκειας 20 ωρών, με απόκτηση πιστοποίησης και ειδικότητας Βοηθού Πρώτων Βοηθειών διάρκειας πέντε (5) ετών.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας απλός πολίτης, ώστε να παρέχει Πρώτες Βοήθειες σε καθημερινά περιστατικά στο σπίτι του, στο δρόμο, στον χώρο εργασίας. Η εκπαίδευση ακολουθεί τα πρότυπα της Δια Βίου Μάθησης, εφαρμόζοντας πέρα από την θεωρητική διδασκαλία και την εμπλοκή των εκπαιδευόμενων σε πρακτική εφαρμογή των δεξιοτήτων.

Το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου διοργανώνει δυο (2) προγράμματα εκπαίδευσης Βασικών Γνώσεων Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες στις:

1ο Πρόγραμμα
07/09/2013
Σαββάτο
15:00
20:00
08/09/2013
Κυριακή
09:00
14:00
14/09/2013
Σαββάτο
15:00
20:00
15/09/2013
Κυριακή
09:00
14:00

2ο Πρόγραμμα
09/11/2013
Σαββάτο
15:00
20:00
10/11/2013
Κυριακή
09:00
14:00
16/11/2013
Σαββάτο
15:00
20:00
17/11/2013
Κυριακή
09:00
14:00
  





Υπεύθυνη η κα. Γεωργία Καπόττου-Βόλα τηλ. 6945895663
Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να εκτυπώσετε από το site του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, http://samarites.gr/active_training

Επιπλέον απαιτούνται μια φωτογραφία, το κόστος συμμετοχής είναι 50,00€.


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *