ροή ειδήσεων

Βούτηξαν το δάχτυλο στο βάζο... της διαφθοράς Σαχινίδης - Ζανιάς;

Σε διαγραφή χρεών δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων, με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά 12,5 εκατ. ευρώ -και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης- φέρονται να προχώρησαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ζανιάς, σύμφωνα με δικαστική έρευνα. Από δύο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί προκύπτουν....
σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου, Γαληνό Μπρη και Γιάννη Δραγάτση, στοιχεία για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των συγκεκριμένων υπουργών και ως εκ τούτου τις απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διαβιβαστούν στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι Γ. Ζανιάς και Φ. Σαχινίδης, με αποφάσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, φέρονται να ευνόησαν τις εταιρίες Αφοί Γεωργίου Α.Ε. και Ωρίων ΑΤΕΒΕ, διαγράφοντάς τους χρέη από φόρους και τέλη και παρέχοντάς τους δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο, η πρώτη δικογραφία, που αφορά μόνο την εταιρεία Αφοί Γεωργίου Α.Ε., σχηματίστηκε έπειτα από αναφορά του δικηγόρου Χρήστου Καρολίδη και η δεύτερη με αφορμή το από 6-12-2012 έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με θέμα «Εξέλιξη της διαδικασίας κατάπτωσης εγγυήσεων στο πλαίσιο επικύρωσης συμφωνίας πιστωτών μεταξύ των εταιρειών Αφοί Γεωργίου Α.Ε., Ωρίων ΑΤΕΒΕ (Βαφειάδης) και του ελληνικού Δημοσίου»: «Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψαν, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία περί ενδεχόμενης ευθύνης των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι υπέγραψαν: α) τις αποφάσεις παροχής εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων στις εταιρείες Αφοί Γεωργίου Α.Ε. και Ωρίων ΑΤΕΒΕ, β) τις αριθ. 2/37179/0025/4-5-2012 (Αφοί Γεωργίου Α.Ε.) και 2/35939/0025/30-4-2012 (Ωρίων ΑΤΕΒΕ) αποφάσεις με τις οποίες υποκαταστάθηκε άμεσα το ελληνικό Δημόσιο στο σύνολο των δικαιωμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις για τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και έγινε αποδεκτό το σχέδιο αναδιοργάνωσης - εξυγίανσης που προτάθηκε από τις ανωτέρω εταιρείες, και γ) τις συμφωνίες πιστωτών μεταξύ των εταιρειών Αφοί Γεωργίου Α.Ε., Ωρίων ΑΤΕΒΕ (Βαφειάδης) και του ελληνικού Δημοσίου».

Καταθέσεις που «καίνε»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real news, τους πρώην υπουργούς «καίνε» οι καταθέσεις που έδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Για την εταιρεία Αφοί Γεωργίου Α.Ε. η Χρ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι της είχε παρασχεθεί εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση υφιστάμενων οφειλών της προς τράπεζες και για χορήγηση νέου κεφαλαίου κίνησης. Οπως σημειώνει, «η εγγύηση αυτή δόθηκε χωρίς η υπόθεση να έχει εισαχθεί στο Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου», ενώ με την υπ’ αριθμ. 2/3719/0025/4-5-2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών εγκρίθηκε σχέδιο αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης της ανωτέρω επιχείρησης και αποφασίσθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα υποκατασταθεί άμεσα στο σύνολο των δικαιωμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, για τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».

Εν ολίγοις δηλαδή, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη απόφαση, το κράτος μετατρέπεται από εγγυητή σε δανειστή, και μάλιστα, όπως εξηγεί στην κατάθεσή της η Χρ. Παπακωνσταντίνου, προχωρεί και σε «κούρεμα» των δανείων του! «Η ανωτέρω απόφαση ενδέχεται να πάσχει, διότι στα “έχοντας υπόψη” δεν περιλαμβάνεται η γνώμη της αρμόδιας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4075/11-4-2012.

Με αφορμή την απόφαση αυτή έγινε σύμβαση πιστωτών μεταξύ της εν λόγω επιχείρησης και του υπουργού Οικονομικών, από την οποία παρατήρησα ότι προκύπτει αρμοδιότητα του Συμβουλίου να καθορίζει τη συνολική στάση του Δημοσίου απέναντι στην επιχείρηση όχι μόνο για εγγυημένες από το Δημόσιο τραπεζικές οφειλές, αλλά και για οφειλές από φόρους και τέλη. Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται περίπου σε 11,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκατομμύρια αφορούν σε εγγυημένα δάνεια και τα 5 εκατ. ευρώ σε φόρους και τέλη. Με τη συμφωνία πιστωτών οι απαιτήσεις αυτές περιορίζονται σε 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει το σύνολο της εγγύησης, χωρίς περιορισμό, δηλαδή από τη συμφωνία πιστωτών προκύπτει όφελος μόνο για την επιχείρηση, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος, λόγω της κατάπτωσης των εγγυήσεων και με ταυτόχρονη απώλεια φορολογικών εσόδων, ανερχόμενων συνολικά στο ποσό των 9,2 εκατ. ευρώ».
ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη/Realnews


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *