ροή ειδήσεων

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ερευνητές κατασκεύασαν....

Επανάσταση στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να φέρει ο υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα που κατασκεύασαν ερευνητές του Stanford University...

Η μεγάλη καινοτομία έγκειται στην αντικατάσταση του πυριτίου με νανοσωλήνες άνθρακα εντός του ολοκληρωμένου κυκλώματος.
Το πρωτότυπο τσιπ που κατασκεύασαν στο Στάνφορντ μπορεί ως προς τις υπολογιστικές του δυνατότητες, της τάξης του ενός bit, να συγκριθεί με επεξεργαστές της δεκαετίας του 1960 και του 1970 όπως ο πρώτος επεξεργαστής της Intel, ονόματι 4004, που εμφανίστηκε το 1971.
Ο υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα που πήρε το όνομα Cedric μπορεί να εκτελέσει μία μοναδική εντολή, ονόματι SUBNEG, όπως να κάνει αριθμητικούς υπολογισμούς και να μεταφέρει δεδομένα από και προς μια εξωτερική μνήμη.
Ο επεξεργαστής αποτελείται από 178 τρανζίστορ, το καθένα εκ των οποίων περιέχει νανοσωλήνες άνθρακα μήκους που κυμαίνεται από 10 έως 200 νανόμετρα. Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι έχει φτιάξει έξι εκδόσεις υπολογιστών νανοσωλήνων άνθρακα, μεταξύ των οποίων και μία που μπορεί να συνδεθεί με ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο.
Τα κυκλώματα από νανοσωλήνες άνθρακα θεωρούνται ταχύτερα από τα αντίστοιχα πυριτίου, ενώ επίσης καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και δεν υπερθερμαίνονται αφού είναι άριστοι αγωγοί του ηλεκτρισμού, αλλά και της θερμότητας, του μεγαλύτερου ανασταλτικού παράγοντα στην απόδοση των υπολογιστικών συστημάτων.
Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο Στάνφορντ ήταν οι εξής: ο έλεγχος της διαδικασίας σύνθεσης του κυκλώματος με συμβατούς μεταξύ τους νανοσωλήνες άνθρακα και η ευθυγράμμισή τους στο υπόστρωμα ώστε να μην δημιουργηθούν ανεπιθύμητα “υπολογιστικά μονοπάτια”.
Το επίτευγμα των επιστημόνων του Στάνφορντ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα κατασκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή από νανοσωλήνες άνθρακα, σε μια περίοδο που η τεχνολογία πυριτίου εκτιμάται ότι έχει πιάσει “ταβάνι”.
econews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *