ροή ειδήσεων

Έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας: Στην κατηγορία των κρατών "υψηλού κινδύνου" η Ελλάδα

Ποσοστό 85% των κοινοβουλίων και της νομοθετικής εξουσίας, παγκοσμίως, δεν ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα υπουργεία Άμυνας και τις ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Αναλυτικά τα στοιχεία...
Στην κατηγορία των κρατών "υψηλού κινδύνου" υπάγεται η Ελλάδα μαζί με άλλες 16 χώρες (Γεωργία, Τουρκία, Ρωσία, Σερβία, Τανζανία, Γκάνα, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Καζακστάν, Κένυα, Λίβανος, Νεπάλ, Ουγκάντα, Φιλιπππίνες, Κουβέιτ), σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Στην παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, μόνον τέσσερις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) θεωρούνται «πρωτοπόρες» και με «πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνου διαφθοράς», ενώ υπάρχουν δώδεκα κράτη, στα οποία εντοπίζεται περιορισμένος κίνδυνος διαφθοράς, λόγω του αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι: ΗΠΑ, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Κολομβία, Νότια Κορέα Σουηδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Πολωνία, Σλοβακία, Ταϊβάν.

Σε «πολύ υψηλό κίνδυνο» είναι εκτεθειμένες 21 χώρες (Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Ιορδανία κ.λπ.)

Δέκα τέσσερις χώρες αξιολογούνται σε «μεσαίο κίνδυνο» με ανάμεσά τους οι: Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος.

Δέκα τέσσερις χώρες βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης της έκθεσης, διότι, όπως υποστηρίζεται, είναι σε «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω ελλιπούς εποπτείας της άμυνας και νομοθεσίας. Αυτές είναι: Αγκόλα, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Δημοκρατία του Κογκό, Ερυθραία, Ιράν, Καμερούν, Λιβύη, Κατάρ, Σρι Λάνκα, Σαουδική Αραβία, Συρία και Υεμένη.

Παράλληλα, στα 20 δισ. δολάρια τον χρόνο, εκτιμά η Διεθνής Διαφάνεια το παγκόσμιο κόστος της διαφθοράς στον αμυντικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Όπως επισημαίνεται, «τα 2/3 (85%) των κοινοβουλίων και της νομοθετικής εξουσίας παγκοσμίως αποτυγχάνουν να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα υπουργεία Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις», ενώ «70% των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων το 2012 αφήνουν ανοικτή την πόρτα στη διαφθορά».

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «στον τομέα εξοπλισμών, που χαρακτηρίζεται από συμβάσεις πολύ μεγάλης αξίας και απόρρητα στοιχεία, η Βουλή και η νομοθετική εξουσία μπορούν να εμποδίσουν τον κίνδυνο της διαφθοράς, θεσπίζοντας νόμους κατά της διαφθοράς, εγείροντας ζητήματα διαφθοράς στην άμυνα σε επίπεδο εθνικής διαβούλευσης, και ασκώντας εποπτικούς ελέγχους».

Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει έκκληση στους βουλευτές να δημιουργήσουν διακομματικές επιτροπές και ομάδες εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για να ενισχύσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ενθαρρύνουν τον διάλογο σε ζητήματα αμυντικού εξοπλισμού.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *