ροή ειδήσεων

Χωροκατακτητικά είδη απειλούν τις αστικές περιοχές – Ο τοξικός λαγοκέφαλος στην Ελλάδα

Μικρές πόλεις και μεγάλα αστικά κέντρα στην Ευρώπη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στις “επιδρομές” χωροκατακτητικών ειδών πανίδας, σύμφωνα με... ειδικούς της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Τα αστικά κέντρα θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ξενικά είδη χλωρίδας και πανίδας (IAS) ως αποτέλεσμα των υποδομών μεταφοράς.

Τα ξενικά είδη είναι μη γηγενή φυτά ή ζώα που δεν έχουν φυσικούς θηρευτές, εξαπλώνονται ταχέως και κατακλύζουν την ενδημική χλωρίδα και πανίδα.

Όπως αναφέρει στο BBC η Σαντάλ βαν Χαμ υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος της IUCN “τα μη ενδημικά είδη αντιπροσωπεύουν μια από τις σοβαρότερες απειλές κατά της παγκόσμιας βιοποικιλότητας”, καθώς τους στερούν “πόρους και χώρο”.

Ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτές τις εισβολές είναι οιαστικές περιοχές λόγω του εμπορίου φυτών και σπόρων, αλλά και της εμφάνισης ξενικών ειδών από μακρυνά μέρη μέσα από λιμάνια και αεροδρόμια.

Αυτό είναι και το αντικείμενο του συνεδρίου που πραγματοποιεί σήμερα η IUCN στο Γκλαντ της Ελβετίας, με συμμετοχή τοπικών αρχών, πολιτικών, περιβαλλοντικών ΜΚΟ και επιστημόνων.

Πρόσφατα, η IUCN δημοσίευσε μια έκθεση η οποία υπογράμμιζε μια σειρά από περιπτώσεις πάνω στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

—Οι λαγοκέφαλοι στην Ελλάδα

Στην περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνεται το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους (Lagocephalus Sceleratus), επικίνδυνα τοξικά ψάρια που, περνώντας από τη διώρυγα του Σουέζ, έχουν κατακλύσει το Αιγαίο και ιδίως την περιοχή των Δωδεκανήσων.

Οι λαγοκέφαλοι εµφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Ρόδο το 2003 και εξαπλώθηκαν γρήγορα, φθάνοντας ακόµα και στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο πληθυσμός τους εκτοξεύτηκε το 2007 εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών στα νερά του Αιγαίου Πελάγους.

Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

Πρόσφατα αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόµη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα µέτρο µήκος.

Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους έναντι άλλων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

Μέχρι πρότινος οι λαγοκέφαλοι που έπιαναν µε τα δίχτυα τους οι ψαράδες δεν ξεπερνούσαν τα 200 γραµµάρια και είχαν µήκος περίπου 12 εκατοστά.
econews



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *