ροή ειδήσεων

Δεν υπάρχει ρευστό στη Σουηδία

του Χαρίτωνα Τομπουλίδη
Δεν υπάρχει ρευστό στην ελληνική αγορά. Μα δεν υπάρχει ρευστό ούτε και στη σουηδική αγορά....
Το διαπίστωσα το καλοκαίρι στην επίσκεψη που κάναμε με τη γυναίκα μου στη δεύτερη πατρίδα μας. Στο λεωφορείο που μας περίμενε να μας πάει στη Στοκχόλμη πλήρωσε η γυναίκα μου με κάρτα. Μια κάρτα που όλες οι σουηδικές τράπεζες βγάζουν και που όλοι οι σουηδοί πολίτες έχουν. Όχι κάρτα πιστωτική ή κάρτα αναλήψεως χρημάτων από τις μηχανές με ΑΤΜ, αλλά κάρτα και για τα δύο συγχρόνως και κυρίως κάρτα πληρωμών.
Σήμερα κανένας σουηδός πολίτης δεν μεταφέρει μετρητά πάνω του και σχεδόν πουθενά δεν πληρώνει με ρευστό. Το πλαστικό χρήμα αντικατέστησε το ρευστό. Ρευστά ούτε οι τράπεζες – όσες έμειναν – διαθέτουν. Για να έχω κορώνες πάνω μου πήγα στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας, και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, τη NORDEA, στη Στοκχόλμη και μ’ έστειλε σε ένα από τα τρία υποκαταστήματά της που διέθεταν ρευστό για τους πελάτες της. Τρία υποκαταστήματα σε όλη τη Στοκχόλμη! Και φυσικά πηγαίνοντας εκεί βρήκα σχεδόν μόνο μετανάστες και μερικούς ηλικιωμένους να περιμένουν υπομονετικά, όπως στις ελληνικές τράπεζες, μισή ώρα για να πάρουν λίγα μετρητά. Η Σουηδία είναι (ή θα είναι) η πρώτη χώρα που κατάργησε το ρευστό χρήμα. Όλοι οι πολίτες είναι διαδικτυωμένοι και κυκλοφορούν παντού με καλώδια στ΄ αυτιά και με τα ipods και τα ipads στα χέρια τους. Διαβάζουν ή παίζουν ή επικοινωνούν με τους φίλους τους ή πληρώνουν τους λογαριασμούς τους για να έχουν μετά ελεύθερο χρόνο για να αθληθούν ή να πάνε έναν περίπατο ή να βγουν έξω για μια μπύρα ή να τσιμπήσουν κάτι. Ο χρόνος στην κυριολεξία είναι χρήμα γι’ αυτούς και δεν τον σπαταλούν στημένοι στις ουρές να πληρώνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ μήπως αυτή τους κόψει το ρεύμα. Τα θετικά αυτού του τρόπου ζωής; Τέρμα οι ληστείες και τέρμα η φοροδιαφυγή και ησυχία παντού.
Φεύγοντας από τη Στοκχόλμη ρώτησα τον ταξιτζή που μας πήγε στο λεωφορείο: «Δέχεσαι λεφτά ή μόνο την κάρτα;». Αδιανόητη ερώτηση για έλληνα πολίτη σήμερα, όπου πολλοί ακόμη δε δέχονται πιστωτικές κάρτες! Στη Σουηδία δε δέχονται ρευστό! Ο ταξιτζής, για καλή μου τύχη, δέχονταν ό,τι να ‘ναι. Κι έτσι γλίτωσα μισή ώρα στην τράπεζα για να ξανακαταθέσω τις κορώνες που μου είχαν περισσέψει. Τις έδωσα στον ταξιτζή και τώρα περιμένω την κάρτα μου από την τράπεζα για την επόμενή μου επίσκεψη στη Σουηδία.
*Ο Χαρίτων Τομπουλίδης είναι έλληνας και σουηδός πολίτης, συγχρόνως.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/9/13 14:43

    Με τα τόσα καλά που έχει αυτή η προηγμένη χώρα (πολίτες καλωδιωμένους με ipod ,iphone,ipad) δεν καταλαβαίνω γιατί ξαναγύρισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/9/13 15:45

    σεξ κάνετε ή διαδικτυωμένοι και εκεί; Λέω γιατί οι Σουηδέζες πολύ φορτσάτες έρχονται... λες και έχουν καιρό να....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέφανος2/9/13 21:05

    Οι καλωδιομένοι Σουηδοί έχουν σπάσει το ρεκόρ μονογονεακών οικογενειών και μοναχικής διαβίωσης.Είναι λόγω του "υψηλού" επιπέδου που τους ωθεί να πίνουν οτιδήποτε έχει αλκοόλ , να συμπεριφέρονται ως όντα σε παροξυσμό χωρίς ίχνος λογικής, να τρώνε οτιδήποτε πλαστικό σκουπίδι τους σερβίρετε μπροστά τους και να δέχονται κάθε υποκουλτούρα μαζικής κατανάλωσης . Δεν έχω δεί άλλη πόλη με τόσα πολλά Mc donalds σαν την Στοκχόλμη. Τα τεχνολογικά μέσα δεν σε κάνουν περισσότερο άνθρωπο, εύχομαι να μην έχετε εμπειρία από την σουηδική "φιλοξενία",εκεί βέβαια. Η εγκληματικότητα , οι διαρήξεις, η εφηβική βία και ο αλκοολισμός κάνουν θραύση. Κατά τα άλλα i-pad. Η φιλοξενία , το φιλότιμο , η ανθρωπιά που υπάρχει στην Μεσόγειο και στη ανατολή είναι βουνά μεγαλύτερη από των Ευρωπαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/9/13 03:51

      σωστος με μια παρατηρηση , την λέξη υποκουλτουρα την χρησιμοποίησες ως κατι αρνητικο αλλά δεν ειναι, υποκουλτουρα εχει εννοια του υποσυνολου
      Υ.Γ συγγνωμη για τους τονους

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος2/9/13 22:12

    *Ο Χαριτων Τομπουλιδης εκτος απο Ελληνας και σουηδος πολιτης συγχρονως, ειναι και πιονι,αν ειναι υπαρκτο προσωπο.για το ποσοστο 40-60(γηγενων κ μεταναστων-μουσουλμανων)δεν μας ειπε,για την απαγορευση του χτυπηματος της καμπανας παραδοσιακο εθιμο που αφορα μονο τους γαμους κ που καταργηθηκε γιατι θιγει το θρησκευτικο αισθημα των μουσλιμ επισης δεν αναφερει τιποτα,αν εισαι σουηδος χρειαζεσε γυρω στο 2χιλιαρο για να βγαλεις διπλωμα,αν εισαι μουσλιμ free of charge,στα νοσοκομεια να δεις,εμεις τουλαχιστον εδω στη ροδο μιλαμε με ολο τον κοσμο κ γνωριζουμε απο πρωτο χερι τι γινετε δεν χρειαζομαστε κανενα τομπουλιδη να μας πει.για αυτο τομπουλιδη τον π......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/9/13 06:47

    Το οτι η Σουηδια εχει ενα απο τα υψηλοτερα(αν οχι το υψηλοτερο)ποσοστα αυτοκτονιων καθε χρονο ειναι σημαδι ευμαρειας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/9/13 17:05

    Υπερβολες... Ναι μεν υπαρχει πολυ πλαστικο χρημα, αλλα υπαρχει και ρευστο. Το κειμενο ειναι προπαγανδιστικο και περιεχει μερικα "αθωα" ψεματακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *