ροή ειδήσεων

Ρόδος: ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Giuseppe Sciacca

Τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα τίμησαν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό για την πολυετή προσφορά του στη μουσική και στον παγκόσμιο πολιτισμό στην Μεσαιωνική Τάφρο στη Ρόδο.... σε μια βραδιά αγάπης με άρωμα Ελλάδας κι ήχους νοσταλγικούς, στο πλαίσιο του εθελοντικού πολιτιστικού διημέρου «Επιρροές στο χρόνο... Δωδεκάνησα και πολιτισμός» την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Στην τελετή βράβευσης πριν από τη συναυλία, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Τόνια Χατζημιχάλη ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Προεδρία των Βραβείων βραβεύει μια σημαίνουσα προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας - πέραν της ετήσιας τελετής στο Βατικανό - κι αυτό γιατί έκρινε ότι ο Μίμης Πλέσσας έπρεπε να βραβευτεί στο νησί των Ιπποτών, στο φωτόλουστο νησί της Ρόδου, στο σταυροδρόμι πολιτιστικών επιρροών που αρμόζει στην ιπποτική προσωπικότητά του.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, Μέλος της Επιτροπής Προεδρίας, αγαπημένος φίλος του βραβευόμενου συνθέτη και η Γενική Γραμματέας των Βραβείων, Βίκυ Μπαφατάκη, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο, Don Bruno Lima, βράβευσαν τον μεγάλο καλλιτέχνη και επιστήμονα με τιμητική πλακέτα, περγαμηνή και μπρούντζινο γλυπτό που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Σουβατζόγλου.

Εξήραν το πολύτιμο έργο του Μίμη Πλέσσα, το ήθος, την ομορφιά του καλλιτέχνη και του ανθρώπου, καθώς και την καλλιτεχνική αγκαλιά που χαρίζει σε νέους ανθρώπους. Η Βίκυ Μπαφατάκη με την παράδοση της περγαμηνής ανακήρυξε τον Μίμη Πλέσσα επίτιμο μέλος των Διεθνών Βραβείων.

Ο Μίμης Πλέσσας, συγκινημένος από την πρωτοβουλία, ευχαρίστησε τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και δήλωσε: «Κάθε φορά που λαμβάνω ένα βραβείο νιώθω να χαμηλώνω το μπόι μου, γιατί αν θέλεις να είσαι αληθινός την στιγμή που στ' αλήθεια κάποιος σε παραδέχεται μεγάλο, εσύ θα πρέπει με πολύ συνείδηση και μεγάλη ευαισθησία να χαμηλώνεις το μπόι σου και να ψηλώνεις τον πήχη. Κατόπιν με κάθε καλλιτεχνική προσφορά σου μαζί με τους σπουδαίους συνεργάτες σου, στο τέλος κάθε παράστασης, στο τέλος κάθε μουσικής μέθεξης να μπορείς με περηφάνια να λες σηκώσαμε τον πήχη. Να είστε καλά. Ευχαριστώ”.

Η ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου φιλοτέχνησε το πορτραίτο - φαγιούμ του Μίμη Πλέσσα, ενώ η εικαστικός και μέλος των Βραβείων, Δήμητρα Λαμπρέτσα, του χάρισε γλυπτό με θέμα τη Ρόδο που δημιούργησε για τον ίδιο.

Η Μεσαιωνική τάφρος γέμισε μουσική όταν κάθισε στο πιάνο ο μεγάλος συνθέτης... και ένωσε για άλλη μια φορά έλληνες, ξένους καλεσμένους αλλά και το υπέροχο κοινό της συναυλίας.

Η Αν. Διεθνών σχέσεων Δώρα Αυγουλίδου τίμησε στο μέσον της εκδήλωσης τους υπέροχους τραγουδιστές Fide Koksal, Σπύρο Κλείσσα και στην πρωτοεμφανιζόμενη Κατερίνα Νίκου που μάγεψαν με τις ερμηνείες τους το κοινό με υπέροχα μπρούντζινα γλυπτά του Άγγελου Παπαζιάν, καθώς και τους σπουδαίους μουσικούς Νάσο Σωπήλη και Δημήτρη Στασινό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε κι ο Τούρκος δημοφιλής ηθοποιός Burak Hakki, μέλος των Διεθνών Βραβείων ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαισθησία και στην καλοσύνη που αποπνέει ο μεγάλος συνθέτης. Εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και εκφράστηκε υπέρ της σημασίας και της στήριξης της ελληνοτουρκικής φιλίας μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό. Η Συντονίστρια Ελλάδας Φωτεινή Βρύνα, εκ μέρος των Βραβείων δώρισε ένα γλυπτό στον Burak Hakki τονίζοντας τον στόχο των Βραβείων υπέρ της φιλίας των λαών.

Στην ίδια εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ ΔΟΠΑΡ Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου, τίμησε εκ μέρους του Δήμου Ρόδου με την απονομή πλακέτας την Γενική Γραμματέα των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη για την προσφορά της στον πολιτισμό και στον εθελοντισμό.

Μια ξεχωριστή νότα πριν από τη μεγάλη συναυλία δόθηκε από τις εμφανίσεις των πολιτιστικών συλλόγων Ρόδου, Κω, Πάτμου, Καρπάθου και Κρητηνίας όπου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στη Μεσαιωνική τάφρου παρουσίασαν τον τόπο τους, συστήνοντας την παράδοση και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Χριστιάννα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κι ο Αντιδήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κ. Σάββας Διακοσταματίου, ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο Βουλευτής Ν.Δ. Βασίλης Υψηλάντης, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη, ο πρωην Υπουργός Eμπορικης Ναυτιλίας Αριστοτέλης Παυλίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολιτιστικών συλλόγων της Δωδεκανήσου.
Επιμέλεια Λουκίλα Καρρέρ
zougla.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *