ροή ειδήσεων

Άρωμα καλoκαιριού... έχει όλο σχεδόν το φθινόπωρο

Αρωμα καλοκαιριού φαίνεται ότι θα έχει όλο σχεδόν το φθινόπωρο τόσο στο κομμάτι των αφίξεων όσο και των εσόδων, καθώς μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να τραβήξει η φετινή τουριστική περίοδος στη χώρα μας... Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος και Σαντορίνη είναι ορισμένοι από τους προορισμούς που θα δεχθούν τουρίστες για τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμα...Η άνθηση των κρατήσεων οφείλεται στις αναταραχές της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην καλή προετοιμασία των τοπικών παραγόντων, που αποδεικνύονται έτοιμοι για την περίσταση.

Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών και οι ελκυστικότερες τιμές συγκριτικά με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκαλούν το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων, αν και οι περισσότεροι επισκέπτες αυτής της περιόδου είναι «last minute» και ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Τοπικοί φορείς και στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων δεν αποκλείουν η φετινή σεζόν να..
. ακουμπήσει τον χειμώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Χανιά, όπου έχουν προγραμματιστεί πτήσεις τσάρτερ μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου, κυρίως από χώρες της Σκανδιναβίας. Μεγάλο ποσοστό Ρώσων τουριστών εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την... κάθοδό του προς τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς προγραμματίζει τις διακοπές του την τελευταία στιγμή.Σύμφωνα με την πορεία των κρατήσεων, εκτός από την Κρήτη, η οποία φαίνεται να κερδίζει μεγάλο μερίδιο εξαιτίας των αναταραχών στη Μέση Ανατολή, αφού πολλοί tour operators του εξωτερικού αναπροσαρμόζουν τα προγράμματά τους, μεγάλη δυναμική αναμένεται να εμφανίσουν μέσα στο φθινόπωρο η Ρόδος, η Σαντορίνη, όπως και η Μύκονος.

«Μέχρι μέσα Νοεμβρίου θα μείνουν περίπου 30-40 ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα όλες είχαν κλείσει... Υπάρχουν, βέβαια, και tour operators που θέλουν να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την περίοδο, ίσως και έως τον Γενάρη, αλλά με αυτά που ζητούν αυτό είναι ανέφικτο. Δε γίνεται να δώσουμε ένα δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 50 ευρώ. Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει από το υπουργείο επιδότηση προσωπικού, μείωση ασφαλίστρων αλλά και να βοηθήσει τους tour operators», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Οι ξενοδόχοι, πάντως, προκειμένου να διατηρήσουν την καλή πορεία των τουριστικών εισπράξεων προσαρμόζουν φθινοπωρινά ακόμη περισσότερο τις τιμές και ευελπιστούν πως η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν θα θέσει τις βάσεις για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και την επόμενη χρονιά.

Προσδοκίες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Νοέμβριο έχει και η Ρόδος.

«Εχουμε ήδη κρατήσεις για τις αρχές φθινοπώρου που ακολουθούν την κίνηση του Αυγούστου. Η περίοδος μπορεί να ξεκίνησε δειλά αλλά στη συνέχεια κατέγραψε θετικό πρόσημο στις αφίξεις και το ζητούμενο από τους tour operators είναι να επιμηκύνουν το πρόγραμμά τους. Σίγουρα βοηθάει ο αναβρασμός στην Αίγυπτο και η προοπτική πολέμου στη Συρία, αφού οι επισκέπτες αναζητούν προορισμούς με παρόμοια γεωγραφικά χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο δήμαρχος της Ρόδου και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) Ευστάθιος Κουσουρνάς.

Κρουαζιέρες

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για τη Μύκονο, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Ανδρέας Φιορεντίνος. «Εχουμε πολύ καλό επίπεδο τουρισμού σε οικονομικά μεγέθη και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Μετά, σε μας, συνεχίζουν οι κρουαζιέρες», δηλώνει ο κ. Φιορεντίνος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως και το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ έχει ξεκινήσει στοχευμένες δράσεις επικοινωνίας και marketing για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τέλους του έτους και την αξιοποίηση των διακοπών της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να «κεφαλαιοποιηθεί» το θετικό πρόσημο του ελληνικού τουρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σαντορίνη

Ραντεβού τον... Νοέμβρη στην Καλντέρα

Το 30% αναμένεται να ξεπεράσει η αύξηση των κρατήσεων μόνο για τον Οκτώβριο εφόσον στις ήδη καταγεγραμμένες κρατήσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν αυτές της... τελευταίας στιγμής, ενώ αρκετά καταλύματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις αρχές Νοεμβρίου. Παρατηρείται ιδιαίτερη δυναμική σε μια περίοδο που πέρυσι ήταν πεσμένη, γεγονός που χαροποιεί τους αρμόδιους φορείς.

«Πάντα προσπαθούμε να μεγαλώνουμε την τουριστική περίοδο και αυτό το καταφέρνουμε με πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ετους Γαστρονομίας που με ποικίλες γευστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις ιντριγκάρουν τους τουρίστες. Για πρώτη φορά φέτος παρουσιάστηκε έλλειψη από τα τοπικά προϊόντα καθώς κάποιες ετικέτες είχαν μεγάλη ζήτηση.

Σιγά σιγά η Σαντορίνη αναδεικνύεται σε πρότυπο του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τον φετινό τουρισμό είναι πολύ καλές», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Εμ. Καραμολέγκος.

Οι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για εξαιρετικά μεγάλη αύξηση αφίξεων, ενώ τονίζουν ότι ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται το νησί και κατά τη διάρκεια τόσο του χειμώνα όσο και των δικών τους αργιών.

Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες

«Ανοιχτοχέρηδες» του καλοκαιριού... ανακηρύσσονται οι Ρώσοι, αφού κατά μέσο όρο ο καθένας άφησε στη χώρα μας 1.038 ευρώ, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Γάλλοι, με μέσο όρο 688 ευρώ. Μπορεί η Γερμανία να παραμένει ισχυρή δύναμη στον ελληνικό τουρισμό όσον αφορά τις αφίξεις, ωστόσο οι Ρώσοι βρέθηκαν για πρώτη φορά στην κορυφή, ενώ τους ακολούθησαν Αμερικάνοι, Σκανδιναβοί και Γάλλοι.

Σύμφωνα, πάντως, με τα προσωρινά στοιχεία από τα περιφερειακά αεροδρόμια, το σύνολο των αφίξεων από το εξωτερικό για Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου ήταν αντίστοιχα 509.137, 1.479.255, 1.089.681, 144.120 και 169.448. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τον Ιούνιο επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,3 εκατ. τουρίστες, με τη συνολική δαπάνη τους να αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη για κάθε τουρίστα διαμορφώθηκε στα 675 ευρώ. Θετικά έκλεισε ο Ιούνιος του 2013, αφού παρουσίασε αύξηση κατά 273 εκατ. ευρώ (23,9%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Πηγή: Real
xespao


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/9/13 13:43

    Θα θελα να ήξερα από που μαθενεται και λέτε αυτές τις μσλακιες.μετα.τις 15 Οκτωβρίου έρχεται ο μεγάλος κατήφορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *