ροή ειδήσεων

ΑΥΤOI θα είναι οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες

Η προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή θα επηρεάσει τη ζώη κάθε μεμονωμένου ανθρώπου πάνω στη Γη....Ωστόσο, ορισμένοι θα νοιώσουν το αντίκτυπο νωρίτερα και βιαιότερα από κάποιους άλλους.

Στην αμερικανική Ήπειρο, οι πρώτοι που θα πληγούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι κάτοικοι της Αλάσκα και ειδικότερα, οι γηγενείς φυλές των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τους θαλάσσιους πάγους.
Μια από τις αυτές τις κοινότητες κατοικεί στο άγνωστο χωριό Κιβαλίνα και κινδυνεύει να δει το βιός της να εξαφανίζεται κάτω από τη θάλασσα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το άγνωστο χωριό Κιβαλίνα στέκεται σε μια μικροσκοπική μακρόστενη λωρίδα άμμου στην άκρη της Θάλασσας Μπέρινγκ και είναι πολύ μικρό για να εμφανιστεί στους χάρτες της Αλάσκα για να μην πούμε για εκείνους των ΗΠΑ.
Το άγνωστο σήμερα Κιβαλίνα ενδέχεται σύντομα να χαθεί κάτω από τα κύματα και να γίνει διάσημο ως το λίκνο των πρώτων κλιματικών προσφύγων στην Αμερική.
Εκεί κατοικούν σε μονόχωρες καλύβες 400 γηγενείς εσκιμώοι (ινουίτ) που επιβιώνουν από το κυνήγι και το ψάρεμα.
Η θάλασσα τους έχει προσφέρει τροφή για αμέτρητες γενιές, ωστόσο κατά την τελευταία εικοσαετία, η δραματική συρρίκνωση των πάγων της Αρκτικής τους αφήνει έκθετους στη διάβρωση των παράκτιων περιοχών.
Δεν υπάρχει πλέον αρκετός, «παχύς», πάγος για να προστατεύσει την ακτογραμμή του Κιβαλίνα από τις καταστροφικές εαρινές και χειμερινές καταιγίδες. Η λεπτή αμμώδης γραμμή του Κιβαλίνα έχει συρρικνωθεί σε τεράστιο βαθμό.
Η διάβρωση των ακτών απειλεί όχι μόνο τους κατοίκους της Αλάσκα, αλλά και εκείνους του Κόλπου του Μεξικού.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *