ροή ειδήσεων

ΣΟΚ: 6.000 ιατρικά λάθη γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Περίπου 6.000 ιατρικά λάθη γίνονται κάθε χρόνο στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία και σε ιδιωτικές κλινικές, όπως εκτιμούν οι ιατροδικαστές, σύμφωνα... με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστήμιου Πειραιά σε 259 περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων την τελευταία δεκαετία, περίπου το 35% των λαθών προκαλούν μόνιμες αναπηρίες στους ασθενείς, ενώ τα συχνότερα λάθη γίνονται από χειρουργούς, μαιευτήρες και ορθοπεδικούς.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, για κάθε περίπτωση σοβαρού ιατρικού λάθους αντιστοιχούν χιλιάδες άλλα λάθη ήσσονος σημασίας, καθώς περιστατικά ιατρικής αμέλειας που δεν προκαλούν βλάβες στους ασθενείς σπάνια γίνονται αντιληπτά και δεν καταγγέλλονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαθύτερη αιτία των ιατρικών σφαλμάτων είναι -κατά κύριο λόγο - συστημική, καθώς αφορούν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της νοσηλευτικής μονάδας.

Οι συστημικοί παράγοντες εντοπίζονται κυρίως στην υποστελέχωση (ποσοτική και ποιοτική), στο μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στη βαρύτητα των ασθενών, στον αυξημένο φόρτο εργασίας, στο κυκλικό ωράριο και στην επαγγελματική εξουθένωση.

Οι παραπάνω παράμετροι εντοπίζονται κατά κόρον στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με μία ακόμη: την ανεπαρκή στελέχωση σε νοσηλευτές και το ανεπαρκές επίπεδο εκπαίδευσης, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και οδηγούν σε χαμηλής ποιότητας φροντίδα υγείας.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *