ροή ειδήσεων

«Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο»

Ιταλία και Μάλτα πιέζουν για ευρωπαϊκή δράση
Πιέσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους τους για την ανάληψη δράσης στο μεταναστευτικό ασκούν Ιταλία και Μάλτα μετά τη βύθιση ενός ακόμη σκάφους ανοικτά της Σικελίας με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων....

«Δεν ξέρω πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν στη θάλασσα προτού γίνει κάτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ σε συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι μαζί με την Ιταλία θα πιέσει να αναληφθεί δράση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Το γεγονός είναι ότι όπως είναι τα πράγματα, κτίζουμε απλώς ένα νεκροταφείο στη Μεσόγειο θάλασσά μας», είπε κα πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει δηλώσεις, λέξεις αλλά λιγα περισσότερα από αυτό».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε. «Είμαστε σε μία κατάσταση όπου ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία, μάς δημιουργεί πραγματικά μια έκτακτη ανάγκη».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περίπου 32.000 μετανάστες έχουν φθάσει στη νότια Ιταλία και στη Μάλτα μέχρι τώρα φέτος, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου.

«Υπάρχουν τόσο πολλές αφίξεις και δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την καταστροφή των τελευταίων δύο εβδομάδων», είπε ο κ. Λέτα και υπογράμμισε την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της «έκρηξης» στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση αγωνίζεται να επιβάλει την εξουσία της σε βίαιες ένοπλες ομάδες ή να σταματήσει τις συμμορίες που οργανώνουν τα παράνομα ταξίδια.

Η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ απηύθυνε την εβδομάδα αυτή έκκληση να ενισχυθεί η συνοριακή υπηρεσία της Ευρώπης, Frontex, ώστε να μπορεί να αναπτύξει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μια περιοχή που θα εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία.

Η κ. Μάλστρομ επανέλαβε την έκκληση αυτή μετά το ναυάγιο της Παρασκευής: «Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα ακούσαμε εκφράσεις αλληλεγγύης από όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά αυτές θα παραμείνουν μόνο κενό γράμμα αν δεν ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ευχήθηκε η διεθνής κοινότητα να πάρει μέτρα για να εμποδίσει την επανάληψη των ναυαγίων μεταναστών όπως αυτό της Μάλτας, όπως δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπαν Κι Μουν «λυπάται βαθιά» για το ναυάγιο που προκάλεσε δεκάδες θύματα και «ζητεί από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να δράσει προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εύχεται ειδικότερα «μέτρα που αντιμετωπίζουν της βαθιές αιτίες (των ναυαγίων αυτών) και που θα επικεντρώνονται στην τρωτότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *