ροή ειδήσεων

Ξεκίνησαν και στη Ρόδο δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων

Συνεργεία που αποτελούνται από εφοριακό, Δικαστικό Επιμελητή, αστυνομικό και... φορτηγατζή έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση “κατάσχεση” σε βάρος....
 επιχειρηματιών που έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Οι παθόντες περιγράφουν απείρου κάλλους καταστάσεις, με συνεργεία να μπουκάρουν στο μαγαζί τους, να τους βγάζουν έξω και να αρπάζουν από τα ταμεία τα χρήματα που υπάρχουν εκείνη την ώρα και ό, τι άλλο θελήσουν.

Το πιο σκληρό και κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπό της δείχνει η κυβέρνηση, με “μπροστάρη¨ το Υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να εισπράξει ό,τι περισσότερο μπορεί από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη έχουν γονατίσει οικονομικά υπό το βάρος της πολυετούς ύφεσης.

Σε μια προσπάθεια εκβιασμού των οφειλετών του δημοσίου, αλλά χωρίς να διακινδυνεύουν και το πολιτικό κόστος που ενέχει ο πλειστηριασμός ακινήτων, προχωρούν αδιακρίτως σε κατασχέσεις – δεσμεύσεις όχι μόνο των καταθέσεων, αλλά και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων.
Πρακτικά, για τους οφειλέτες του δημοσίου, η παραπάνω διαδικασία σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει τα ακίνητά τους με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση οι ιδιοκτήτες τους, ούτε να πουλήσουν, ούτε να τα μεταβιβάσουν λ.χ. στα παιδιά τους, ούτε καν την υψηλή κυριότητα, ούτε να τα υποθηκεύσουν κ.ο.κ.
Η πρακτική αυτή μάλιστα άρχισε εσχάτως να εφαρμόζεται και στη Ρόδο, όπως αποκάλυψε ο γνωστός δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής με βάση υποθέσεις που έχει αναλάβει να διαχειριστεί.

Συνεργεία «μπουκάρουν» και αρπάζουν ό,τι βρουν

Παράλληλα, με βάση τις καταγγελίες παθόντων, σοκάρει ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η επιχείρηση “κατάσχεση” σε βάρος επιχειρηματιών που έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, ασχέτως δε αν το δημόσιο χρωστά κι αυτό με τη σειρά τους στους ίδιους τους οποίους στρέφεται κατ΄ αυτόν τον αντισυνταγματικό– κατά το ΣτΕ – τρόπο.
Οι ίδιοι οι παθόντες περιγράφουν απείρου κάλλους καταστάσεις, με συνεργεία να μπουκάρουν στο μαγαζί τους, να τους βγάζουν έξω και να αρπάζουν από τα ταμεία τα χρήματα που υπάρχουν εκείνη την ώρα και ό, τι άλλο θελήσουν.
Τα συνεργεία που αποτελούνται από εφοριακό, Δικαστικό Επιμελητή, αστυνομικό και... φορτηγατζή!

Αλγεινή εικόνα, που μεταφέρθηκε από «θύματα» επιχειρηματίες, με άναυδους και τους ίδιους τους καταστηματάρχες αλλά και άφωνους τους πελάτες των καταστημάτων μπροστά στο μοναδικό αυτό θέαμα…

Το e-mail του τρόμου

Στην ουσία πρόκειται γαι την εφαρμογή εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, βεβαιωμένες μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Πρόκειται για περιπτώσεις Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν ανταποκριθεί στην εξόφληση:

-Της πρώτης ή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος
-Της δεύτερης δόσης του ΦΑΠ του 2011
-Της δεύτερης δόσης του ΦΑΠ του 2012
-Της δόσης της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το υπουργείο οικονομικών μάλιστα τους τρομοκρατεί και με e-mails με τα οποία τους καλεί να εξοφλήσουν εντός 15 ημερών της οφειλή τους, διαφορετικά οι έφοροι θα προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Το e-mail αναφέρει τα εξής:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 30/09/2013, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές. Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής.
Για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με τις οφειλές σας, το είδος, το ποσό και τη ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο myTAXISnet Προσωποποιημένη Πληροφόρηση και στη συνέχεια Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης από την αρχική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση».

Στο «υστερόγραφο» της επιστολής έρχεται και η απειλή των κατασχέσεων:
«Προσοχή: Για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

Παράνομη και αντισυνταγματική η διαδικασία κατά το ΣτΕ

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ΣτΕ έχει αποφανθεί από τον περασμένο Μάρτιο ότι οι κατασχέσεις είναι παράνομες!
Ειδικότερα, «φρένο» στη δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων από τις ελεγκτικές αρχές για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος αλλά και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, επιχείρησε να βάλει το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας
Πιο συγκεκριμένα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρος Σ. Ρίζο και εισηγητή την πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου, έκρινε πως το άρθρο 30 του Ν. 3296/ 2004 ((ΦΕΚ Α’ 253/14-12-2004) που επιτρέπει στις ελεγκτικές αρχές, όπως το ΣΔΟΕ, να προχωρούν, μεταξύ άλλων «σε κατασχέσεις αγαθών» και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων προσώπων που ελέγχουν για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ.1, 17 παρ.1 και 25 παρ.1 του Συντάγματος, καθώς και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπου ( ΕΣΔΑ)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Στην απόφασή του για το επίμαχο άρθρο 30 του ν. 3296/2004, το ΣτΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

Εν προκειμένω, στην διάταξη του άρθρου 30 παρ.5 περ.3 του ν. 3296/2004, ως προς τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί να ληφθεί το επίμαχο μέτρο, ορίζεται ότι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται «σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου». Με την χρήση, όμως, των ανωτέρω αορίστων εννοιών καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στην Διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επιμάχου μέτρου. Περαιτέρω, στο νόμο δεν τίθεται περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση, ούτε, κυρίως, ως προς την χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως. Επίσης, στο νόμο δεν ρυθμίζεται ειδικότερα η διαδικασία επιβολής και άρσεως του μέτρου της δεσμεύσεως, με την πρόβλεψη σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων αναλόγων προς την σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η διάταξη του άρθρου 30 παρ.5 περ. ε του ν. 3296/2004, ως έχει, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ.1, 17 παρ.1 και 25 παρ.1 του Συντάγματος, καθώς και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. (μειοψ.).

Ο ΝΟΜΟΣ

Σύμφωνα με το Άρθρο 30 του Νόμου 3296 “Φορολογία εισοδήματος φυσικών και γνωμικών προσώπων, φορολογικοί έλεγχοι και άλλες διατάξεις” :

5. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων προβαίνει σε:
α. Ελέγχους των μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται αγαθά, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσης τους και του τελωνειακού καθεστώτος υπό το οποίο τελούν.
β. Ερευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων, ως και έρευνες σε άλλους χώρους που δεν αφορούν την επαγγελματική απασχόληση του ελεγχόμενου, όταν υπάρχουν στοιχεία ή βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση οικονομικών παραβάσεων, μετά από συναίνεση του ελεγχόμενου ή του αρμόδιου εισαγγελέα και, σε περίπτωση έλλειψης αυτού, του επιτόπιου δικαστικού λειτουργού. Οταν πρόκειται για έρευνα σε κατοικία, είναι πάντοτε απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
γ. Συλλήψεις και ανακρίσεις προσώπων και έρευνες μεταφορικών μέσων, αγαθών, προσώπων, καταστημάτων, αποθηκών, οικιών και λοιπών χώρων, ως και στη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ισχύουσες κάθε φορά ειδικές διατάξεις και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και ανάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.
δ. Κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις.
ε. Δεσμεύσεις, σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, με έγγραφο του προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ενημερώνοντας για την ενέργεια αυτή, εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ρενα Παυλάκη - Διακίδη
grafida.net


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/10/13 15:06

    Ψηφοφόρε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξύπνα όσο είναι καιρός και μαύρισε τους είναι αδίσταχτοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/10/13 23:29

    Αυτούς θα ψηφίσω για να έρθουν να σου τα πάρουν εσένα που δεν πληρώνεις της οφειλές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/10/13 01:42

    xaxaxaxaxa ellina malaka!!!!! Atherapefte malaka ellina....xaxaxaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *